A gazpachóról mindenkinek egy hideg, piros paradicsomleves jut eszébe, pedig a népszerű nyári levesnek létezik egy fehér változata is! A fehér gazpacho egy másik spanyol levesre, a mandulás- fokhagymás ajo blancóra emlékeztet, csakhogy ebbe sokkal több zöldség és gyümölcs került. Ha szerinted is izgalmasan hangzik, olvass tovább a receptért!
Fehér gazpacho
Hozzávalók:
- 2 szelet fehér szendvicskenyér
- 1 csésze víz
- 2 kisebb kígyóuborka
- 1 csésze fehér szőlő, kimagozva
- 1/3 csésze blansírozott, szeletelt mandula
- 1/3 csésze extra szűz olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 2 tk. sherry ecet
- 1 tk. só
- egy kis snidling a díszítéshez
A kenyérszeleteknek vágd le a héját, majd aprítsd a kenyeret kis kockákra. A kenyérkockákat áztasd vízbe 5 percen át. Az uborkát hámozd meg, kockázd fel, majd dobd aprítógépbe. Add hozzá a mandulát, a szőlőt, az olajat, a fokhagymát, az ecetet és a sót. Ha lejárt az 5 perc, a kenyeret is dobd hozzá, és így turmixold össze, 2 percen át, amíg krémes nem lesz.
Lefedve tedd be a hűtőbe, minimum 2 órára. Tálald szőlőszemekkel és snidlinggel megszórva!