A zsenge tökfőzelék természetesen a zsenge tökkel indul, mely mostanra már szinte minden évszakban elérhető, mégis nyártól őszig tart a szezonja, mikor tömegével ontják ránk a piacok standjai, a szupermarketek zöldséges részlegei és a kerttel rendelkező rokonok. És ilyenkor kell egy jó recept, s az első dolog pedig, ami az eszünkbe jut, az a finom kapros tökfőzelék, mely szinte már hungarikumszámba megy.
Tökfőzelék variációk
A tökfőzelék tipikusan az “ahány ház, annyi szokás” típusú recept, készülhet tejföllel, kefirrel vagy tejszínnel, mint ezúttal is. De van aki ragaszkodik a klasszikus habaráshoz, máskor pedig elkészíthetjük liszt nélkül is. Ebben az esetben ráadásul lesz ebédre egy gluténmentes tökfőzelékünk is.
A tejszínes-kapros tökfőzelék hozzávalói
- 1 nagyobb zsenge tök
- 1 csomag kapor
- 1 fej vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 2 dl főzőtejszín
- 1 ek étkezési keményítő
- 3 dl alaplé
- 1 db kisebb paradicsom
- 1 db zöldpaprika
- 1 kk fűszerpaprika
- só
- bors
- olaj
A tejszínes-kapros tökfőzelék elkészítése
- A tököt kettévágjuk, kikaparjuk a magját, meghámozzuk és legyaluljuk.
- A finomra aprított vöröshagymát és fokhagymát olajon megdinszteljük, majd a tűzről lehúzva rászórjuk a pirospaprikát.
- Rádobjuk a gyalult tököt, átforgatjuk, és felöntjük az alaplével. Ha kell, sózzuk meg.Tegyük bele a kettévágott paradicsomot és a paprikát is.
- Fedő alatt főzzük 10 percet.
- Vegyünk ki egy merőkanálnyit a főzelékből, és a kapor felével turmixoljuk le, majd visszaöntve a főzelékbe keverjük jól el.
- A keményítőt keverjük el a tejszínnel csomómentesen, majd lassan öntsük a főzelékbe, és keverjük bele.
- Ezzel már ne forraljuk. Szórjuk meg a felaprított kapor másik felével, sózzuk és borsozzuk ízlésünknek megfelelően. Ezzel el is készült a nyári tökfőzelék.