Vannak a tipikus, nemzetekre oly jellemző sütemények, édességek: olaszoknál a tiramisu, németeknél a Feketeerdő torta, törököknél a baklava. Ha Amerikára, és főleg New Yorkra gondolunk, akkor mindenkinek legelsőre a cheesecake, a sajttorta ugrik be. Azt nem tudjuk, hogy a New York-iak ténylegesen mennyi sajttortát esznek, de az biztos, hogy világviszonylatban az egyik legnépszerűbb édesség.
Sajttorta variációk
Mivel ennyire népszerű és könnyen elkészíthető, mindenki megpróbálkozik egy kicsit megvariálni, hogy a saját ízlésére formálja a sajttortát. A gyümölcsös, citrusos, habkönnyű verzióktól eljuthatunk egészen a másik végletig, mikor a sajttortát csokival és mogyoróvajjal turbózzuk, amiből már egy szelet is a mennyekbe röpít. Készíthetjük sütőben, de léteznek sütés nélküli sajttortareceptek is, egy biztos: mielőtt felvágnánk, legjobb, ha pár órát a hűtőszekrényben pihentetjük.
Őszibarackos sajttortácska hozzávalói
Az alaphoz:
- 10 dkg olvasztott vaj
- 22 keksz (legjobb, ha zabpelyhes)
Töltelékhez:
- 50 dkg krémsajt
- 50 dkg mascarpone
- 3 ek. porcukor
- 3 tojás
- 1 citrom reszelt héja
Díszítéshez:
- 2-3 szem őszibarack
Az őszibarackos sajttorta elkészítése
- A sajttortaalaphoz a kekszeket mozsárban vagy késes aprítógépben összetörjük, felaprítjuk, majd összedolgozzuk az olvasztott vajjal. A masszát a kapcsos kis tortaformák aljába nyomkodjuk.
- A töltelékhez a mascarponét és a krémsajtot a porcukorral krémesre keverjük. Hozzáadjuk a tojásokat, majd a reszelt citromhéjat is és rátöltjük a kekszes alapokra.
- 170 fokos sütőben 45 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni, és egész éjszakára a hűtőbe tesszük.
- Ha jól kihűlt, tálalhatjuk. Darabolt őszibarackot halmozunk a gyümölcsös sajttorta tetejére.