Hétvégi menü, amivel megállíthatod az időt

nlc | 2017. Augusztus 18.
Mintha ezer éve lett volna a nyaralás, pedig még csak 2 hete jöttünk haza, és a nyárnak is vége mindjárt – sürgősen meg kellene állítanunk egy kicsit az időt, mert jó lenne még egy icipicit elnyújtani a nyarat. Ismerős érzés? Akkor most egy picit segítünk: a hétvégi menüvel bejárjuk Európát, és azokat is magunkkal visszük, akiknek idén nem jött össze a nyaralás!

Olasz péksütemény, osztrák desszert, görög vacsora – ez a nemzetközi hétvégi menü igazi kedvencekkel van tele. Ha már nem tudunk az olasz tengerparti városka pékségében reggelit venni, elkészítjük mi magunk, ebédre francia quiche-t sütünk, és ha találunk egy kis szirtaki zenét, akkor az esti görög vacsorával sikerül kicsit nyaralós hangulatba kerülni. Nem ez lesz a leggyorsabb hétvégi menü, és diétás hétvégi menünek sem nevezhetjük, de hogy az egyik legfinomabb lesz, az biztos. 

Mogyorókrémes–mandulás falatok 

Hozzávalók 4 személyre:

A szárított élesztőt, a cukrot és a csipet sót keverjük el a liszttel. Adjunk hozzá egy egész tojást, az olvasztott vajat, a joghurtot és a langyos vizet. Keverjük el alaposan a tésztát, dagasszuk 5 percen át, míg teljesen homogén és ruganyos lesz. Konyharuhával lefedve, szobahőmérsékleten kelesszük 1,5-2 órát a tésztát. A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra. A tészta harmadát lisztezett felületen nyújtsuk ki 1 cm vékonyra, vágjunk belőle magas és keskeny háromszögeket. A szélesebb végükre tegyünk egy-egy mokkáskanálnyi mogyorókrémet, és tekerjük fel kifliknek. A következő harmad tésztát 2 cm vastagra nyújtsunk, szaggassunk belőle 10 cm átmérőjű köröket, ezeket kenjük meg mogyorókrémmel, formázzuk zsemlékké. A maradék tésztát 1 cm vastagra nyújtsuk, a lap felét kenjük meg vékonyan mogyorókrémmel, hajtsuk rá a kenetlen részt. Vágjuk fel csíkokra, sodorjuk kukacokká, és tekerjük fel briósnak. A péksüteményeket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg őket a felvert tojással, szórjuk meg szeletelt mandulával. Az előmelegített sütőben süssük 25 perc alatt készre.

 

Anatóliai spenótsaláta (Borani)

Spenótsaláta:

  • 2 ek. liszt
  • pár csipet só
  • 3 ek. olaj
  • 120 ml tej
  • 1-2 csipet őrölt bors
  • 250 g spenótlevél

Fokhagymás joghurtszósz:

  • 1 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint fűszerpaprika
  • 4 ek. görög joghurt

Készítsünk besamelmártást: egy lábosba öntsük bele az olajat, adjuk hozzá a lisztet, a sót és a borsot. Kevergessük fakanállal, nehogy odaégjen. Öntsük fel langyos tejjel, és keverjük csomómentesre. Amikor sűrűsödni kezd, adjuk hozzá a megtisztított spenótot.  Hagyjuk kissé párolódni a mártásban, majd zárjuk el alatta a gázt.

A fokhagymát préseljük össze, és keverjük a joghurtba. Tálaláskor locsoljuk a spenótra. Szórjuk meg fűszerpaprika-őrleménnyel. Fogyasszuk előételnek pirítós kenyérrel, vagy salátaként.

Fűszeres kecskesajtos–koktélparadicsomos quiche

Hozzávalók:

A tésztához:

A töltelékhez:

A kakukkfű levélkéit lehúzom a fás szárakról, majd felaprítom. A lisztet a sóval beleszitálom egy keverőtálba, majd hozzáadom a kakukkfüvet, a kisebb darabokra vágott vajat, és jól elmorzsolom. Hozzáadom a tojást és annyi vizet, hogy lágy, de ne ragacsos tésztát kapjak. Folpack fóliába csomagolom, és fél órán át hűtőben pihentetem. Ha kisebb, 12 cm átmérőjű formákat szeretnék használni, akkor a tésztát 6 egyenlő részre osztom, ha 22 cm átmérőjű tortaformát választok, akkor a teljes tésztát 3-4 mm vastagra nyújtom. 

Óvatosan kibélelem a kivajazott formát úgy, hogy ne szakadjon el a tészta. A legjobb módszer erre, ha belülről kifelé haladva elegyengetem a tésztát, majd kés vagy a sodrófa segítségével levágom a felesleget. Villával megszurkálom az alját, majd fél órára a fagyasztóba teszem. A sütőt előmelegítem 200 fokosra, majd megfelelő nagyságú köröket vágok ki sütőpapírból, belehelyezem a formákba, majd a tetejére konyhaeszközboltokban kapható speciális sütőgyöngyöt vagy szárazbabot teszek, ami megakadályozza, hogy túlzottan megemelkedjen a tészta. 15 perc után eltávolítom a sütőpapírt a nehezékkel, és további 5 percig sütöm.

A sütő hőmérsékletét 180 fokosra csökkentem.

A kecskesajtot kis kockákra vágom, a koktélparadicsomot megmosom, de a látvány kedvéért a csumáját rajta hagyom. A paradicsomokat egy ecsettel körben megolajozom és megszórom tengeri sóval. Az elősütött tészta tetejére egyenletesen elosztom a sajtot és a paradicsomot, megszórom oregánóval, majd ráöntöm a tejszínes keveréket. Tepsibe rakom a formákat, hogy megakadályozzam, hogy a túlcsorduló krém esetleg a sütő aljába folyjon. 20-25 percig sütöm, amíg megszilárdul.

Császármorzsa

Hozzávalók (3 fő részére):

Keverjük össze a mazsolát a rummal, és hagyjuk állni egy félórát. Ez alatt alaposan keverjük össze a lisztet a tejszínnel és a tejjel, majd tegyünk bele egy csipetnyi sót. Válasszuk szét a tojásokat – a fehérjét tegyük félre, a sárgáját meg keverjük össze a tésztával, amit aztán tegyünk félre egy félóráig pihenni. Habarjuk össze a tojásfehérjét a vaníliacukorral, amíg kemény nem lesz, majd vegyítsük ezt is a tésztával.

Egy serpenyőben melegítsünk vajat, és dobjuk bele a manduladarabokat, majd öntsük rá a tésztát, és keverjük bele a rumos mazsolát. Süssük a tésztát 4-5 percig, míg aranybarna nem lesz az alja. Ha átsült, fordítsuk meg, és süssük át a másik oldalát is. Amint ez is kész, szaggassuk egyenletes darabokra egy villával, szórjuk meg porcukorral, és erős lángon rázogassuk át úgy, hogy enyhén karamellizálódjon a császármorzsánk. Ezt követően vegyük le a lángról, szórjuk meg még egy kis porcukorral, és tálaljuk szilvalekvárral.

Tipp: Szokás baracklekvárral, eperdzsemmel is tálalni, de lehet vaníliaszószt vagy almakompótot is mellé adni. 

 

Szuvlaki – házi pitakenyérrel

Szuvlaki:

  • nyárshoz vöröshagyma
  • 1 dl olívaolaj
  • ízlés szerint oregánó
  • nyárshoz paradicsom
  • 1 citrom leve
  • nyárshoz (zöld vagy piros) kaliforniai paprika
  • 50 dkg sertéshús

Házi pitakenyér:

  • 100 g liszt
  • fél tk. só
  • 60 ml olívaolaj
  • 100-140 ml víz
  • 1 tk. koriander
  • 100 g fehér tönkölyliszt
  • 1 tk. őrölt római kömény

A húst vágjuk fel kb. 2 cm-es kockákra. Tegyük egy tálba és locsoljuk meg olajjal, a citrom levével, fűszerezzük oregánóval, sóval, borssal. Vágjuk nagyobb darabokra a hagymát, a paprikát és a paradicsomot, és ezt is tegyük a tálba. Forgassuk át a páclével, majd hűtőben érleljük néhány órára. Majd nyársra tűzve, grillserpenyőben vagy grillsütőn, többször megforgatva süssük készre.

Tzatzikivel és pitakenyérrel tálaljuk.

A lepény sütéséhez keverjük össze a kétféle lisztet, a fűszereket és a sót egy nagy tálban. Locsoljunk hozzá az olívaolajból, majd adjunk hozzá annyi langyos vizet, amennyit felvesz. Gyúrjuk össze a tésztát egy nagy gombóccá és hagyjuk fél órát állni. Ezután formázzunk belőle golflabda méretű kisebb gombócokat (kb. 6 darab lesz), majd nyújtsuk ki. Grillserpenyőben mindkét oldalán süssük át. 

 

Exit mobile version