Magyar tojásban is kimutatták a rovarirtószert

nlc | 2017. Augusztus 22.
Az egyelőre nem derült ki, hogyan történt a szennyezés, és kapcsolódik-e az európai állatgyógyászati szerhamisítási ügyhöz.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma magyar tojásban is fipronilt mutatott ki a tojásokra és tojás termékekre elrendelt, augusztus elején indult célellenőrzés során.

A szennyezést az ilyen azonosító számú tojásokban mutatták ki:

3HU1503T03/4

A hatóság megkezdte annak vizsgálatát, hogyan történhetett a szennyezés, illetve hogy az eset kapcsolódik-e az Európán átívelő állatgyógyászati szerhamisítási ügyhöz. A hatóság elrendeli a tétel forgalomból történő kivonását.

A termék fogyasztása gyermekek számára nem ajánlott.

A fipronilszennyezettséggel kapcsolatban feltárt hamisítási ügy szinte egész Európára kihat, ezért az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság az import tételek mellett a hazai tojások ellenőrzésére is kiemelt figyelmet fordít.

A holland tojásügyben először arról volt szó, hogy Magyarország nem érintett benne, de inkább együnk hazai tojást, az a biztos. Aztán úgy tűnt, hogy egy ázsiai éttermekben szusihoz használt, félkész omlett formájában mégis érkezett hazánkba fipronillal szennyezett tojás, de később kiderült, hogy mégsem.

 

Exit mobile version