Gasztro

Fertőzött tojások: ezek alapján tudod beazonosítani őket

Közzétették a szennyezett tojások kódját.

A holland hatóságok 170 tojásjelölő kódszámot tettek közzé, amelyekkel pontosan be lehet azonosítani a Fipronil rovarirtó szerrel szennyezett tojásokat. A 170 kód nem jelenti azt, hogy ennyi tojástelepet kellett zárlat alá helyezni a szennyezés miatt, mivel a tojásszövetkezetek jellemzően számos, különböző kóddal rendelkező termelővel állnak kapcsolatban.

A lista még változhat, de “az elkövetkező napokban már nem számítunk számottevő mennyiségű találatra” – jelentette ki a holland élelmiszer-biztonsági hivatal szóvivője. Időközben már megkezdődött a zárlat feloldása egyes tojástelepeken.

A Fipronil rovarirtó szert az állatgyógyászatban használják élősködők, bolha, tetű és kullancs irtására. Emberi fogyasztásra szánt állatok kezelésére azonban nem alkalmazzák, mivel nagy mennyiségben a szervezetbe kerülve máj-, pajzsmirigy- vagy vesekárosodást okozhat. Az összes tojásüzem, amelyik ügyfele volt a Fipronil rovarirtó szert tartalmazó fertőtlenítő szert szállító vállalatnak, együttműködött a hatóságokkal az ellenőrzések során.

A lista itt található!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top