Minden napra egy sajttorta

nlc | 2017. Augusztus 31.
Aki evett már sajttortát, pontosan tudja, milyen tökéletes párost alkot a vastag krémes réteg a ropogós kekszalappal. Ha még egy kis gyümölcs, csoki, karamell, vagy akár mogyoróvaj kerül a képletbe, még különlegesebb lesz a sajttortánk. Hoztunk is hét szuper receptet, hogy a hét minden napjára jusson egy.

A klasszikus sajttorta natúr: a finom kekszes alapon nincs más, csak a vastag krémes réteg, és ez így jó, ahogy van: éppen eléggé, de nem túlzottan édes, krémes, könnyű torta, ami csakis akkor sikerülhet, ha jó minőségű alapanyagokból készíted a sajttortát.  (Amerikában szigorúan Philadelphia krémsajtból készül).

Ha az alap sajttortát szeretnéd kicsit feldobni, akkor bátran kísérletezz az ízekkel: a narancsos-mákos sajttortától a matca teás sajttortán keresztül a sütőtökös sajttortáig rengeteg finom sajttortarecept létezik. Mi most hét isteni sajttortát hoztunk, ha esetleg sajttortahetet tartanál, minden napra jut egy recept!

Márványos sajttorta

 

Hozzávalók egy 20 centis tortaformához:

A töltelékhez:

1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

2. A darált kekszet keverjük össze a megolvasztott vajjal. Egy kerek tortaforma alját kenjük ki kevés vajjal, és nyomkodjuk bele az olvasztott vajjal elkevert kekszet. Tegyük a meleg sütőbe 10 percre.

3. Addig készítsük el a tölteléket. Egy tálban keverjük össze a krémsajtot a tejföllel, sűrített tejjel, porcukorral. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, ehhez használjunk nyugodtan gépi habverőt. Legvégül keverjük hozzá a lisztet.

4. A megsült tésztaalapra kanalazzuk a krémes massza kétharmadát. Az étcsokit egy kanál víz hozzáadásával olvasszuk fel, és keverjük a megmaradt krémbe. Kanállal csepegtessük a süti tetejére, kicsit forgassuk is át a kanállal, így lesz márványos.

5. Tegyük a forró sütőbe, 15 perc után csökkentsük a lángot 170 fokra, és süssük további 35-40 percig. Zárjuk el a gázt, és hagyjuk bent pihenni 10 percre. Ekkor vegyük ki a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni. Fogyasztásig a hűtőben tároljuk.

Jéghideg málnás cheesecake

Hozzávalók a torta alapjához:



Hozzávalók a fagyihoz
:

A kekszet a cukorral és a vajjal összekeverjük, majd egy kapcsos tortaformába nyomkodjuk, 180 fokos sütőben 5 percig sütjük. A fagyihoz a cukrot a tojással fehéredésig keverjük. A tejszínt forráspontig hevítjük, majd óvatosan hozzáadjuk a tojásos alaphoz, alacsony tűz felett folyamatosan kevergetve besűrítjük. Vigyázzunk, nehogy felforrjon. Levesszük a tűzről, majd hozzáadjuk a joghurtot és a krémsajtot, a citromlevet és az epret. 

Fagyigépbe tesszük, és 25-30 perc alatt krémesre keverjük. Ha nincs gépünk, akkor 3 órára mélyhűtőbe tesszük, és félóránként átkeverjük. Ha megvagyunk ezzel, ráhalmozzuk a kekszalapra, és egész éjszakára mélyhűtőbe tesszük.

Amarettós sajttorta

Hozzávalók:

Töltelék:

A kekszet összekeverjük az olvasztott vajjal és a cukorral, majd alaposan belenyomkodjuk egy kapcsos tortaforma aljába. 180 fokos sütőben 5-6 percig sütjük, közben elkészítjük a tölteléket: 

A krémsajtot a liszttel elkeverjük. A tojásokat a cukorral fehéredésig verjük, majd hozzákeverjük a lisztes krémsajthoz, és végül mehet hozzá a mandulaaroma. A masszát ráöntjük a tésztára és 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük, akkor jó, ha krém már nem folyós. Hűtőben 3-4 óra alatt készre hűtjük. 

Csokis sajttorta

Hozzávalók:

Az alaphoz

A sajtkrémhez

A csokoládémázhoz

175 fokra melegítsd elő a sütőt. Bélelj ki sütőpapírral egy kerek, kapcsos tortaformát.

A kekszet daráld apróra, majd az olvasztott vajjal keverd össze. Amikor jól összeállt, nyomkodd el egyenletesen az előkészített tortaformában.

guszta sajttorta krémjéhez robotgéppel keverd össze a sajtkrémet és a tejszínt. Továbbra is kevergetve add hozzá egyesével a tojásokat, majd a tojássárgákat, a porcukrot, végül a fahéjat. Kevergesd 2-3 percig. Jöhet bele a kakaópor és a vaníliaaroma, keverd még legalább fél percig.

A gőz fölött megolvasztott csokoládét és a kávélikőrt már fakanállal keverd a sajttorta különleges krémjébe.

Töltsd a krémet a tortaalapra, majd félig vízzel megtöltött tűzálló edényre helyezve a tortaformát, told az előmelegített sütőbe, és süsd másfél órán át. A sütési idő lejártát követően kapcsold le a készüléket, de a csokis sajttortát még hagyd 45 percig a zárt sütőben.

Kivéve a sütőből várd meg, hogy a sajttorta teljesen lehűljön, majd tálalás előtt, fóliával letakarva legalább 6 órát pihentesd a hűtőszekrényben is.

Áfonyás, fehér csokis minisajttorták
(sütés nélkül)

Hozzávalók 8 db-hoz:

A krémhez:

1. A muffinformát béleljük ki papírkosarakkal. A kekszdarát keverjük össze a kakaóporral, porcukorral és olvasztott vajjal, majd egyenletesen nyomkodjuk bele a muffinforma aljába. Tegyük be a hűtőbe dermedni.

2. Az áfonyát forraljuk össze a cukorral és a vízzel, majd turmixoljuk le. A fehér csokoládét egy kis kanál víz hozzáadásával olvasszuk fel.

3. A cukrászhabot verjük fel kemény habbá, közben adjuk hozzá a habfixálót is. Keverjük bele a krémsajtot, a megolvadt fehér csokit, és édesítsük ízlés szerint 2-4 evőkanál porcukorral. A krém egyharmadát dolgozzuk össze az áfonyapürével, és kenjük a kekszes alapra, majd kenjük rá a fehér krémet is. Néhány órára tegyük a hűtőbe dermedni.

 

Feketeerdő sajttorta
(sütés nélkül)

Hozzávalók:

1. A tortaformát béleljük ki folpackkal úgy, hogy a peremén kihajtva legyen. A darált kekszet keverjük össze a kakaóporral, porcukorral és olvasztott vajjal, és egyenletesen nyomkodjuk bele a forma aljába. Tegyük be a hűtőbe.

2. A cukrászhabot verjük fel kemény habbá, közben adjuk hozzá a habfixálót is. Keverjük bele a krémsajtot, és édesítsük ízlés szerint 2-4 evőkanál porcukorral.

3. A meggyet forraljuk össze a cukorral, a vízzel, majd adjuk hozzá a zselatinport. Forraljunk egyet rajta, és tegyük félre hűlni.

4. A kekszalapot kenjük meg meggylekvárral, és a forralt meggyszirupból vegyünk ki néhány szem meggyet és tegyük a lekvárra, a többit meghagyjuk a tetejére.

5. Egyenletesen kenjük az alapra a krémsajtot, és amikor a zselatinos meggy dermedni kezd, öntsük a tetejére. Tegyük a hűtőbe dermedni.

 

Banános cheesecake

Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához:

 

1. A zabkekszet aprítógépben ledaráljuk, az olvasztott vajat hozzáadjuk és egy 18 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljába egyengetjük, és 180 fokos sütőben 10 percig sütjük. De lehet akár 15 is.

2. Közben a (2 db + 1 sárgája) tojásokat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a krémsajtot, a villával szétnyomkodott banánt és a keményítőt. Alaposan összekeverjük, majd ráöntjük az elősütött kekszes alapra. A ráöntés legyen inkább rákanalazás, én ugyanis az eredeti recept szerint írtak szerint 5-8 percig sütöttem az alapot, ami kevés volt, és amikor ráöntöttem a krémet, akkor az szépen szétnyomta a még át nem sült alapot, szóval azt mondom, hogy süssétek az alapot legalább 10 percig, és utána is csak óvatosan, kanalazva adagoljátok rá a krémet. 180 fokon sütjük 10 percig, majd 150 fokon sütjük további 25 percig.

3. Közben a tejfölt kikeverjük a tojással, a lime héjával és levével, és ha lejárt a 25 perc is, akkor óvatosan a szilárdulásnak induló krémre kanalazzuk. Így sütjük még további 15 percig, majd elzárjuk a sütőt és hagyjuk teljesen kihűlni.

Még több sajttorta az NLCafén:

Exit mobile version