Kis esti zöldségtuning: gyors vacsorák őszi zöldségekkel

nlc | 2017. Szeptember 12.
Csak azért, mert vége a nyárnak, és már nincs akkora kínálat a piacon, nem kell lemondanunk a zöldséges finomságokról. A szezonális alapanyagokból is lehet finom – és hétköznapokon is bevállalható – gyors vacsorákat készíteni, és bár a nyári grillen sütött zöldségek már most hiányoznak, azért egy finom sajtos cukkinitócsni, vagy karfiolfasírt is jól tud esni a nap végén.

Ha friss, egyszerű, gyors vacsorára van csak időnk hétköznapokon, szinte mindig a tócsnik és fasírtok jutnak eszünkbe. Persze a tócsni már rég nem csak krumplilepény, és a fasírt sem csak húsból készülhet, az utóbbi években ugyanis már annyiféle zöldséges lepényt és gombócot kipróbáltunk, hogy a klasszikusok már csak ritkán kerülnek elő.  

Nem kell más, csak pár szezonális alapanyag, és nagyjából 30 perc múlva már tálalhatjuk is a meleg vacsorát. Bátran lehet kísérletezni, a cukkinitől kezdve a kukoricán át a cékláig sok-sok zöldséget fel lehet használni, sőt, akár kombinálhatjuk is őket. A meghámozott, reszelt zöldsége(ke)t bátran fűszerezzük, mert sokat dobnak a fűszerek a tócsni/fasírt ízén, és ha ez is megvan, akkor már csak egy kis „kötőanyag” kell hozzá, és süthetjük is. Kerülhet bele hagyományos liszt, de egészségesebb, ha teljes kiőrlésű lisztből készül, és érdemes próbálkozni apró szemű zabpehellyel és különféle alternatív lisztekkel is. 

Kisüthetjük a tócsnikat / kis fasírtgolyókat bő olajban is, de ha egészségesebb – és kevésbé szagos – vacsorát szeretnénk, akkor érdemes sütőpapírral bélelt tepsiben sütni őket. Többségük magában is nagyon finom, de a sütési idő alatt gyorsan készíthetünk melléjük egy kis finom mártogatót is, így tényleg komplett lesz a gyors vacsora. 

 

Sajtos-kukoricás tócsni

Hozzávalók 12 darabhoz:

A tojásokat verd fel. Az összes hozzávalót keverd össze egy nagy tálban. Hevítsd fel az olajat, majd vedd le a lángot közepes fokozatra. Pakolj két-két evőkanálnyit a tésztából az olajba, és formázz belőle kis lepényeket. Másfél percig süsd mindkét oldalát. Tálald tejföllel, és szórd meg hagymával.

Újhagymás-sonkás kukoricatócsni

Hozzávalók 2-4 személyre:

A kukoricát összekeverjük a megtisztított, nagy lyukú reszelőn lereszelt burgonyával, a liszttel. Hozzákeverjük a felvert tojást, a zúzott fokhagymát, a kockára vágott sonkát, a karikára szelt újhagymát (néhány karikát félreteszünk a tálaláshoz), sózzuk, borsozzuk. Néhány percig állni hagyjuk, majd egy nagyobb serpenyőben a felhevített olajon, közepes lángon kisütjük. Tálaláskor megszórjuk kevés apróra vágott újhagymával, adhatunk mellé tejfölt is.

Sajtos cukkinitócsni pirított szalonnával

Hozzávalók 2–4 személyre:

A cukkiniket megmossuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Összekeverjük a felvert tojással, a reszelt sajttal, a liszttel és a szezámmaggal. Sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük. Felhevített serpenyőben olajon, alacsony lángon oldalanként 2-3 perc alatt készre sütjük. A szalonnát felcsíkozzuk, ropogósra sütjük. A tócsni tetejére szórjuk, tejföllel kínáljuk.

Szuper zöldségtócsni

Hozzávalók:

A csicseriborsót szabadítsd meg a héjaktól, majd egy villával nyomkodd pürésre. A lereszelt zöldségeket és a többi hozzávalót keverd a csicseriborsóhoz. Keverd homogén állagúra. Hevítsd fel az olívaolajat egy serpenyőben, majd tégy bele 2 evőkanálnyit a tésztából. Formázd korong alakúra, és 1-2 percen át süsd mindkét oldalát. Tálald egy kanál görög joghurttal, és szórd meg egy kis újhagymával. 
 

Sütőtökös lepény

Hozzávalók 10-12 db-hoz:

A lisztet összekeverjük a sóval és a sütőporral. A sütőtökpürét kimérjük, hozzáadjuk a tojást és a tejfölt, és simára keverjük, majd beleszórjuk a sütőporos lisztet, és összekeverjük. Hozzáadunk 5 dkg reszelt parmezánt, és összeforgatjuk.
Kevés olajjal kikenünk egy serpenyőt, felhevítjük, majd kis kupacot halmozunk rá, kanál hátával elsimítjuk, majd mindkét oldalát átsütjük. A kisült palacsintákat reszelt parmezánnal tálaljuk.

 

Karalábétócsni

Hozzávalók:

A karalábét lereszeljük, besózzuk, és 5-8 percig állni hagyjuk. Kinyomkodjuk, és hozzáadjuk a tojást, a sót-borsot, petrezselymet és a lisztet, és összekeverjük. Forró olajban vagy tepsiben kisütjük. 

 

Karfiolfasírt

Hozzávalók:

A karfiolt rózsáira szedjük, és enyhén sós vízben megfőzzük. Ha kész, lecsepegtetjük, és aprítógépben krémesre daráljuk. Hozzáadjuk a karfiolhoz a tojást, a sajtot és a zsemlemorzsát, sózzuk-borsozzuk és összegyúrjuk. A masszából gombócokat formázunk, kilapítjuk őket, és sütőben vagy kevés olajon serpenyőben kisütjük.

Céklás falafel

Hozzávalók:

A csicseriborsót előző este áztasd vízbe. Másnap öntsd le róla a vizet. A céklát alaposan mosd meg, pucold le a héját, vágd apróbb kockákra. Pucold meg a vöröshagymát is, vágd fel 8-10 kockára. A fokhagyma héját is távolítsd el. A csicseriborsót, a céklát, a vöröshagymát, a fokhagymát, a petrezselyemzöldet öntsd robotgépbe, és masszaszerűre daráld, turmixold néhány percig. Öntsd nagyobb edénybe, üsd bele a tojást, jól keverd össze. Ízlés szerint sózd, borsozd, végül keverd hozzá az olívaolajat és a szódabikarbónát is. Hagyd állni 15-20 percet. Közben melegítsd elő a sütőt 200 fokra. A falafel masszájából készíts golyókat. Kb. 45-55 darab lesz a megadott mennyiségből. Valamennyit helyezd sütőpapírral bélelt tepsire. Told a forró sütőbe, és kb. 25 perc alatt süsd szép pirosra. A céklás falafelt joghurttal, salátával kínáld.

Édesburgonya-fasírt

Hozzávalók:

Az édesburgonyát meghámozzuk, feldaraboljuk és puhára főzzük. Ha kész, villával szétnyomkodjuk, és hozzáadjuk a tojásokat, a szétnyomott fokhagymát, sózzuk-borsozzuk, belemorzsoljuk a fetát, és annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy formázható állagú legyen. Gombócokat formázunk a masszából, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, enyhén kilapítjuk, és 200 fokon kb. 25 perc alatt készre sütjük, félidőben megfordítva a fasírtokat.

Zabpelyhes répafasírt

Hozzávalók:

Reszelj le 3 nagyobb darab sárgarépát, szórd meg 3-4 evőkanál zabpehellyel, adj hozzá egy kisebb, apróra vágott lila hagymát, 1 gerezd fokhagymát, sót, borsot, mustárt. Lazítsd egy egész tojással és néhány kanál zsemlemorzsával. Formázz belőle laposabb fasírt golyókat, és kevés olajban süsd ki.

Exit mobile version