nlc.hu
Gasztro

Gyors vacsorák: melegszendvics kimaxolva

Megúszós retró kajából dőzsölés: így hozd ki a legtöbbet a melegszendvicsből!

Sajt nélkül bele se fogjunk, ez alapszabály. De milyen trükköket dobhatunk be, hogy pillanatok alatt eltüntesse a család a reggeli-esti melegszendvicseket?

Egy tisztességesen megvajazott-májkrémezett, sajttal gazdagon megszórt melegszendvics olyan jól – vagy még jobban – tud esni, mint a legmenőbb nápolyi pizza. Az otthoni ízek, a jól ismert illatok, az öntudatlanul is felbukkanó emlékek is bizonyára sokat dobnak az élményen: a melegszendvics maga a nosztalgia.

Szó sincs azonban megfáradt műfajról, igen egyszerű, de annál hatásosabb módszerekkel csavarhatunk rajta. A még forrón felfalt szendvicsek magukért beszélnek majd.

Melegszendvics kakszni nélkül / Fotó: Nemes Nóra Dacota, Central Média Archív

Melegszendvics kakszni nélkül / Fotó: Nemes Nóra Dacota, Central Média Archív

Szikkadt a kenyér, csak egy kis sonka maradt? A tökéletes maradékmaradékmentő projekt

Ételt nem dobunk ki – tartja a mantra, jóllehet a tények azt mutatják, hogy rengeteg élelmiszer végzi a kukában. Érthető, ha másnap már kevéssé vonzó a kifőzött tojás vagy a több napja a hűtőben ácsingózó sonka. Először is szögezzük le, hogy

a többnapos kenyér valójában jobb melegszendvicsalap, mint a friss.

Jobban bírja a kenést, megpakolást, sütést.

A tetején a vajazás! Sonkás-sajtos-pesztós bundás kenyér / Fotó: Réthly Dávid, Central Média Archív

A tetején a vajazás! Sonkás-sajtos-pesztós bundás kenyér / Fotó: Réthly Dávid, Central Média Archív

Egy örökbecsű tipp

Akár sütőben, grillsütőben vagy kontaktgrillben sütünk, vajazzuk meg a szendvicsek külső oldalát! Új értelmet fog nyerni a melegszendvics fogalma.

Improvizáljunk saját melegszendvicskrémet

Ez az egyik legnagyobb trükkje a bomba melegszendvicseknek. Minden jöhet a saját krémbe, amit csak kedvelünk, keverjük el szobahőmérsékletű vajjal vagy krémsajttal a rendelkezésre álló friss zöldfűszereket, akár nagyon apróra vágott kolbászt, maradék sült húst, felkockázott füstölt-főtt sonkát, de jó ötlet a melegszendvicssütőbe a tojáskrém is.

A lényeg, hogy ha krémet készítünk, mindenképpen fedje be sajtréteg, hogy ne a krémre süssünk kérget, hanem a sajt tetejét pirítsuk ropogósra, alatta a krém pedig lágy maradhasson.

Tojáskrémes, sonkás, sajtos / Fotó: Rosanics Petra,, Central Média Archív

Tojáskrémes, sonkás, sajtos / Fotó: Rosanics Petra,, Central Média Archív

A saját készítésű ketchup is nagyon jó ötlet a melegszendvicsezéshez. A tökéletes házi ketchup receptünkért kattints tovább!

A minden szendvicset feldobó tojás: ha lehet, folyjon a sárgája!

A szeletelt főtt tojás is jól jön egy átlagos szendvicsbe, de ha igazán jót akarunk, folyjon! A francia melegszendvics-arisztokrata, a croque madame tetejére – akárcsak egy elegáns hölgy fejére a kalap – rákerül a tükörtojás.

Croque madame szendvics / Fotó: Kárai Dávid, Central Média Archív

Croque madame szendvics / Fotó: Kárai Dávid, Central Média Archív

Még egy fokkal izgalmasabb a lágytojás, amit az elkészült szendvics tetejére kanalazhatunk. Ennél is vagányabb a buggyantott tojás, amihez szükségeltetik némi konyhai rutin, de a villásreggelik nagy kedvencét, a Benedek tojást (Eggs Benedictet) éppen az angol muffinon elterülő, folyós buggyantott tojás miatt kérik ki világszerte a bruncholók.

Lehet a besamel a szendvics lelke

Apropó croque madame. A francia hölgy és méltó párja, a tükörtojás nélkül készülő croque monsieur maga a dekadencia. És ebben nagy szerepe van a vajas, szerecsendiós, tejjel befőzött besamel mártásnak, amibe nem véletlenül egy tojássárgája is kerül. A kenyérszeleteket besamel is gazdagítja, de készüljünk fel rá, hogy ez egy igen nehéz fogás, van benne anyag. Némi pihegés követi a besameles, sajtos-sonkás szendvicsek fogyasztását.

Ellensége a gépsonka, jó barátja a francia gruyère sajt.

Egy éttermi brunch klasszikus: croque monsieur / Fotó: Marcus Lacey

Egy éttermi brunch klasszikus: croque monsieur / Fotó: Marcus Lacey

Játsszunk az ízekkel: az umami, a savanykás és a füstös

Sok minden beleférhet egy melegszendvicsbe, ez nem egy kötött pálya. Tavasszal grillezett spárgasípokat fektethetünk két szelet kenyér közé, de érdemes körülnézni akár a hűtőnkben is. Az umamiban, vagyis természetes ízfokozóban gazdag aszalt paradicsom például egy vegetáriánus szendvics ízvilágát is emlékezetessé teheti, akárcsak a gazdagon fűszerezett, grillezett padlizsán. Füstölt sajttal, sonkával, húsokkal füstös csavart adhatunk neki.

Sajtos-szárított paradicsomos melegszendvics / Fotó: Hankusz Sára, Central Média Archív

Sajtos-szárított paradicsomos melegszendvics / Fotó: Hankusz Sára, Central Média Archív

Nem csak fehér kenyér a világ

Ha már kiléptünk a retró melegszendvicsek jelentette komfortzónából, variálhatunk az alapokkal is. Egyedül a sokmagos kenyerek nem szerencsések a sütéshez, mert maguk a magok fognak odakapni, akár kicsit kesernyéssé is válhat az ízvilága. A rozskenyér tömörebb tésztabélzete és savanykássága ugyanakkor jól áll a melegszendvicseknek, de a rozskenyerekhez érdemes erősebb ízvilágú feltéteket választanunk, kolbászt vagy szalámit és füstölt sajtot.

A darált marhahúsos petty melt szendvics / Fotó: Nemes Nóra - Dacota, Central Média Archív

A darált marhahúsos petty melt szendvics / Fotó: Nemes Nóra – Dacota, Central Média Archív

Emlékezzünk a húsvéti traktákra, a kalácsok édessége is remekül passzol egy jó főtt sonkához, a tojáshoz. Miért is ne piríthatnánk rá a kalácsra?

A kalácsok között sonka, a tetején tojás / Fotó: Rosanics Petra, Central Média Archív

A kalácsok között sonka, a tetején tojás / Fotó: Rosanics Petra, Central Média Archív

Pizza ihlette melegszendvics

Elszakadva a vajas, sajtkrémes, besameles alapoktól, gondolkodhatunk paradicsomos szendvicskrémben is. Így tették ezt a retró szendvicskrémek gyártói is, paradicsomos szendvicskrémekkel tele vannak a boltok polcai. Ha kerülnénk a transzzsírokat és egyéb ipari kellemetlenségeket, készítsük el magunk, akár olaszos ízekkel, oregánóval, bazsalikommal bekeverve. Az a szabály, hogy nincs szabály!

Pizza ihletésű melegszendvics

Voilá, a pizzaszendvics / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Central Média Archív

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top