A polenta gazdaságos, gyors, szuperül variálható, és tényleg lehetetlen elrontani. Ha először készítjük, mindenképpen ezzel a recepttel próbáljuk ki, de akkor is érdemes megcsinálni ezeket a csodás, szaftos húsgolyókat, ha rendszeresen főzünk polentát!
Hozzávalók:
(A húsgolyókhoz):
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 kisebb fej vöröshagyma apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1/4 csésze reszelt parmezán
- 1/2 csésze friss petrezselyem
- 1/2 teáskanál szárított oregánó
- 1 nagy tojás
- 500 gramm darált marhahús
- 3/4 panko morzsa
- só és bors
- 2 és 1/2 csésze paradicsommártás
(A polentához):
- 1 csésze zsíros tej
- 1 csésze kukoricadara
- 3 evőkanál sózatlan vaj
- só és bors
Elkészítés:
- Egy serpenyőben hevítsünk olívaolajat, és süssük üvegesre rajta a vöröshagymát, majd a fokhagymát is. Tegyük félre, és hagyjuk kicsit kihűlni. Ha kihűlt, keverjük össze a parmezánnal, petrezselyemmel, oregánóval, a tojással és a marhahússal, majd adjuk hozzá a panko morzsát is. Ízesítsük sóval és borssal.
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd a húsos keverékből formázzunk kis golyókat, és rendezzük el rajta. 20-25 perc alatt süssük készre. A húsgolyókat tegyük át egy magasabb falú tálba, öntsük le a paradicsommártással, és tegyük vissza a sütőbe néhány percre.
- Készítsük el a polentát: egy közepes edénybe tegyük fel az 1 pohár tejet 3 pohár vízzel főni. Keverjük bele a kukoricadarát folyamatosan adagolva. Főzzük a polentát, amíg teljesen megszívja magát, majd keverjük bele a vajat is. Ízesítsük sóval és borssal.
- Az ételt friss parmezánnal és petrezselyemmel megszórva tálaljuk.