Egy átlagos hétköznapon nem biztos, hogy örülnénk egy múmiás sütinek vagy egy vértócsára emlékeztető karamelles csokikrémnek, de egyszer egy évben, halloween idején pont ezekre van szükség
Múmiás sütőtökös kenyérpuding
Hozzávalók:
- 1 bögre* barna cukor
- ½ teáskanál egész szegfűszeg
- 3 rúd fahéj
- 3 egész csillagánizs
- 1 narancs, héjastul felszeletelve
*1 bögre =2,5 dl
A sütőtökös kenyérpudinghoz:
- 2 bögre teljes tej
- 1 bögre konzerv sütőtökpüré
- ½ bögre barna cukor
- ¼ bögre sótlan vaj, megolvasztva
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- ¾ teáskanál őrölt szerecsendió
- ¼ teáskanál só
- ⅛ teáskanál őrölt szegfűszeg
- 2 db tojás, felverve
- 6 bögre száraz kenyér, felkockázva
- 1 bögre Gouda sajt, lereszelve
- ¼ bögre mandula, felszeletelve
- ¼ bögre arany mazsola
- összetört fahéjas keksz + 6 db egészben (pl. Biscoff)
A churros elkészítéséhez:
- ½ bögre sótlan vaj
- ½ teáskanál só
- 1 bögre simaliszt
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 3 db tojás
- ½ fahéjas cukor keverék
- 170 g fehér csokoládé, megolvasztva
- cukorkaszemek (pl. Smarties) a díszítéshez
Különleges eszköz: 6 db 15 cm x 8 cm-es mini-veknisütőforma.
A szirup elkészítéséhez egy lábost közepesen magas lángon felmelegítünk, és beleöntünk 1 bögre vizet, a barna cukort, a szegfűszeget, a fahéjat, a csillagánizst és a narancsszeleteket. Jól összekeverjük és felforraljuk, majd a lángot közepesre vesszük, és fedő nélkül 8-10 percig főzzük. Egy apró lyukú szűrőn átszűrjük, és kidobjuk a szilárd összetevőket.
A kenyérpuding elkészítéséhez először is a sütőt 180 °C fokosra felmelegítjük. Egy nagy tálban összekeverjük a tejet, a sütőtökpürét, a barna cukrot, a vajat, a fahéjat, a szerecsendiót, a sót, a szegfűszeget és a tojásokat. Egy másik nagy tálban a kenyérdarabokat vegyítjük össze ¼ bögre híján az egész sziruppal. A megmaradt ¼ bögre szirupot félretesszük. A tejes keveréket a kenyérre öntjük, és azt finoman megforgatjuk benne. Hozzáadunk ¾ bögre reszelt sajtot, a mandulát és a mazsolát, majd jól összekeverjük. A keveréket egyenlő arányban elosztjuk a 6 mini-veknisütőforma között, majd 25-30 percig sütjük, míg a közepébe szúrt kést tisztán ki lehet húzni a süteményből.
Amíg a puding még meleg, a 6 sütemény tetejére öntjük a megmaradt ¼ bögre szirupot, és meghintjük a megmaradt ¼ bögre sajttal. Ezután a veknik tetejére szórjuk az összetört kekszdarabokat, hogy úgy nézzen ki, mint a temető földje.
A churros elkészítéséhez egy közepes lábosban összekeverjük a vajat, a sót és 1 bögre vizet, majd közepesen nagy lángon felforraljuk. Levesszük a tűzről, az egész lisztet egyszerre hozzáöntjük, és fakanállal gyorsan összekeverjük, hogy összeálljon. Belekeverjük a vaníliát, majd aztán egyenként hozzáadjuk a felvert tojást, úgy, hogy a keveréket alaposan megkeverjük, mielőtt a következő tojást hozzáadnánk. Minden egyes tojás hozzáadása után a keverék fényes és sima lesz, de amikor összeáll, inkább a burgonyapüré sűrűségére emlékeztet. A tésztát egy habzsákba kanalazzuk, mely nagy, ( 9,5–12 mm) kerek kinyomócsővel van szerelve. Egy sütőlapot sütő spray-jel enyhén befújunk, vagy sütőpapírral kibéleljük. A lapra egymástól legalább 2,5 cm távolságra 10 cm hosszú sorokat nyomunk ki a zsákból. A churrost körülbelül 25 perc alatt aranybarnára sütjük, míg a közepébe szúrt fogpiszkálót tisztán ki lehet belőle húzni.
A fahéjas cukrot egy lapos, négyszögletű tepsibe öntjük. A churrókat sütőspray-jel finoman befújjuk, és mindegyiket belemártjuk a fahéjascukor-keverékbe, és jól megforgatjuk, hogy a keverék mindenhol rátapadjon.
Az olvasztott fehér csokoládét egy habzsákba öntjük (használhatunk műanyag uzsonnászacskót is, melynek egyik sarkát lecsípjük). A csokoládét gyorsan, cikkcakk mintában ráfolyatjuk a churrosra, hogy úgy nézzen ki, mintha gyolcsba betekert múmia lenne, majd drazséból szemet készítünk a múmiának. A múmiákat a kenyérpudingsírokba fektetjük, és a kekszet mint fejfát állítjuk a múmia fejéhez.
A szakács megjegyzése: a teasütemény-darabokat megforgathatjuk szürkére színezett olvasztott fehér csokoládéban a kísértetiesebb hatás kedvéért.
Csokikrém „véres” karamellel
Hozzávalók:
A csokoládés pohárkrémekhez:
- 1 bögre* teljes tejszín
- 1 bögre teljes tej
- ½-¾ bögre cukor
- 4 db tojás sárgája
- 2 evőkanál fűszeres rum
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 170 g étcsokoládé, apró daraboka vágva
*1 bögre =2,5 dl
A véres krémkaramellához:
- 3 evőkanál sótlan vaj
- ½ bögre világos barna cukor
- ¾ bögre teljes tejszín
- 1 teáskanál durva szemű só
- piros ételfesték
A pohárkrém elkészítéséhez a sütőt 140 °C fokosra előmelegítjük. A tejet és a tejszínt egy közepes fazékban nagy lángon melegítjük addig, amíg már majdnem forr, ekkor levesszük a tűzről. Egy tálban könnyű és habos állagúra felverjük a tojássárgáját és a cukrot (kb. 1 perc alatt). A sárgáját felmelegítjük (temperáljuk) úgy, hogy lassan egy kevés forró tejszínt öntünk rá, és közben erőteljesen kevergetjük. Ezután a tojáskeveréket a tejszínbe öntjük, és az edényt nem tesszük vissza a tűzhelyre. Beleöntjük a rumot, a vaníliát, és hozzáadjuk a csokoládét is, majd lassan addig kevergetjük, míg a csokoládé elolvad, és a keverék teljesen összeáll. A keveréket a 6 ramekinbe öntjük, és vízfürdőbe állítva körülbelül 1 órát sütjük, míg a krém megdermed.
Hűtőszekrényben egy éjszakán át hűtjük, míg teljesen lehűl.
A krémkaramella elkészítéséhez a vajat egy közepes lábosban, közepesen magas hőmérsékleten megolvasztjuk. Hozzáadjuk a barna cukrot, és addig keverjük, míg szétolvad. Addig főzzük, míg a cukor besűrűsödik, és a süteményhőmérő 110 °C fokot mutat, ekkor a cukor éppen csak elkezd barnulni. Lassan belekeverjük a tejszínt és a sót – óvatosan csináljuk, mert a tejszín gőzölni fog, a cukorkeverék pedig összecsomósodhat. Addig főzzük és keverjük, amíg sima állagú nem lesz. Ezután levesszük a tűzről, és annyi ételfestéket adunk hozzá, hogy az öntet „véres” legyen. A pohárkrémeket felszolgálás előtt lelocsoljuk a „véres” krémkaramellával.
A szakács megjegyzése: az öntet sűrűségét a teljes tejszín mennyiségével, édességét pedig a cukor adagolásával szabályozhatjuk, ízlés szerint akár ¾ bögre cukrot is használhatunk.
Csokis-mogyorós torta
Hozzávalók:
A tortához:
- 150 g süteményliszt
- 30 g kakaó por
- 1 ¼ teáskanál sütőpor
- ¼ teáskanál szódabikarbóna
- 170 g cukor
- 100 g vaj
- 2 db tojás
- 150 g tejföl
- 60 g mogyorókrém
- ¼ bögre* étolaj
- 55 g étcsokoládé, megolvasztva
- 1 teáskanál vaníliakivonat
*1 bögre =2,5 dl
A csokoládés-mogyorós vajkrémhez:
- 255 g cukor
- 4 db tojásfehérje
- 450 g vaj, apró darabokra vágva
- 125 g étcsokoládé, megolvasztva
- 75 g mogyorókrém
A sós karamellához:
- 190 g cukor
- 145 g glükózszirup
- 350 g teljes tejszín
- 1 teáskanál só
- 2 rúd vanília, hosszában kettévágva, a magok kikaparva
A torta elkészítéséhez a sütőt 175 °C fokra felmelegítjük, és egy 20 centiméteres tortaformát kivajazunk és kilisztezünk. Egy tálba összeszitáljuk a süteménylisztet, a kakaóport, a sütőport és a szódabikarbónát. Egy keverőlapáttal szerelt konyhai robotgéppel krémesítjük a vajat és a cukrot. A tojásokat egyenként ütjük rá, és nagy sebességgel mixeljük, hogy jól összeálljon. Hozzáadjuk a tejfölt, a mogyorókrémet és az olajat, majd alaposan összemixeljük. Ezután hozzáadjuk a csokoládét és a vaníliakivonatot, ezúttal alacsony sebességen mixeljük, hogy nagyon alaposan elkeveredjen. Végül a száraz hozzávalókat szórjuk a keverékbe, és összemixeljük.
A tésztát elterítjük az előkészített sütőformában. 25-30 percig sütjük, míg a torta teteje érintésre rugalmasan visszaugrik vagy a hústűt tisztán ki lehet húzni a közepéből. Egy rácson 10 percig hagyjuk a sütőformában hűlni, majd kivesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A csokoládés-mogyorós vajkrém elkészítéséhez forró vízfürdő fölé helyezzük a konyhai robotgép keverőedényét. Kézi habverővel összekeverjük benne a tojásfehérjét és a cukrot, és addig kevergetjük, míg a keverék hőmérséklete eléri a 60 °C -t. Ekkor átrakjuk a keverőedényt a konyhai robotgépbe és a habverővel nagy sebességen 8-10 percig mixeljük, amíg kemény csúcsok képződnek benne. A vajat néhány darabonként adagoljuk hozzá, és folyamatosan krémesítjük. Végül a csokoládét és a mogyorókrémet adjuk a keverékhez, és addig mixeljük, míg jól összeáll.
A sós karamella elkészítéséhez a cukrot és a glükózszirupot egy lábasban közepes lángon addig melegítjük, míg a cukor megolvad és karamellizálódik. Ekkor levesszük a tűzről, és ráöntjük a teljes tejszínt, hozzáadjuk a sót és a vaníliamagokat (ha használunk), majd jól összekeverjük. Az edényt visszahelyezzük a tűzhelyre, és addig melegítjük, míg a karamell forrni kezd. Ekkor levesszük a tűzhelyről, és hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni.
A torta összeállítása: a tortát vízszintesen 3 darab, kb. 8-9 mm vastag körszeletre vágjuk. Az egyik szeletet tortaállványra vagy tálalótálra helyezzük, és a tetejére csepegtetjük a sós karamellát, majd egy spatulával vajkrémet kenünk a tortaszeletre. Ezt megismételjük a többi réteggel, majd a torta oldalaira visszük fel a vajkrémet, és a spatulával elegyengetjük. Körülbelül 30 percig hűtőben tároljuk, míg a vajkrém kissé megkeményedik.
Ez így bármilyen alkalomra megfelelő, de halloweenkor önthetünk rá málna- vagy meggyszirupot, ami „véres” hatást kelt.
A Food Network tévécsatornán hétköznaponként 19:00-tól látható a Halloweeni sütőbajnokság c. sorozat, ebből válogattuk a recepteket.