A nyár könnyed, színes hétvégi menüi után mindig kell egy kis idő, míg megszokjuk, hogy nincs akkora választék a piacon, de aztán amikor túltesszük magunkat ezen, akkor beindul a fantáziánk és jönnek a jobbnál jobb őszi hétvégi menük is.
A reggeli kekszet meg lehet sütni akár már ma is, a többit viszont majd a hétvégén fogjuk elkészíteni. Most nem sietünk sehova, rászánjuk az időt a sütés-főzésre – és garantáljuk, hogy meg is lesz az eredménye. Isteni finomságokkal bővül majd a repertoár.
Kókuszos zabkeksz
Hozzávalók kb. 40 db-hoz:
- 30 dkg zabpehely
- 30 dkg búzaliszt
- 10 dkg kókuszreszelék
- 1 tk. szódabikarbóna
- 15 dkg cukor
- 20 dkg vaj
- kb. 30-35 ml víz
- 5-6 ek. kandírozott narancshéj
A vajat megolvasztjuk, a kandírozott narancshéjat felaprítjuk. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral kibélelünk 2 vagy 3 nagyobb tepsit. A zabpelyhet, a lisztet, a kókuszreszeléket, a szódabikarbónát és a cukrot egy tálba mérjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, a vizet és a felaprított kandírozott narancshéjat, és összegyúrjuk. Ha nem áll össze, adhatunk hozzá még 1-2 evőkanál vizet. A masszából nedves kézzel diónyi gombócokat formázunk, és a sütőpapíros tepsire helyezzük őket, majd tenyérrel enyhén kilapítjuk. Az előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 14 percig sütjük. Ha kész, hűlni hagyjuk.
Vargányakrémleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 20 dkg friss vargánya + a levesbetéthez
- fél fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 paszternák
- 1 ek. olívaolaj
- 1 liter zöldségalaplé
- 1 dl tej
- diónyi vaj
- 1 csésze natúr joghurt (2 dl)
- 1 ek. mascarpone
- só, fehér bors, kakukkfű
Az olívaolajon megdinszteljük az aprított hagymát és a tisztított, darabokra vágott paszternákot, hozzáadjuk az aprított fokhagymát és a megmosott, szeletelt vargányát, sóval, fehér borssal és kakukkfűvel fűszerezzük. Felöntjük a zöldségalaplével, 15 percig főzzük, pürésítjük, majd átszűrjük. A mascarponét a joghurttal elkeverjük, hozzáadunk egy merőkanálnyit a forró levesből, majd az egészet a leveshez tesszük, végül belekeverjük a vajat. (Ezután már nem szabad melegíteni!) Levesbetétként adhatunk hozzá grillezett vargányaszeletet.
Sütőtökös csirkecomb zsályás nudlival
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 egész csirkecomb
- 1 kg sütőtök
- 2 fej lila hagyma
- olívaolaj
- tengeri só, frissen őrölt bors
A nudlihoz:
- 60 dkg krumpli
- 30 dkg finomliszt + liszt a gyúráshoz, formázáshoz
- 1 tojás
- 20 zsályalevél
- 5 dkg vaj
Tisztítsuk meg, szárítsuk le a csirkét, alaposan sózzuk be, daráljunk rá frissen őrölt borsot, tegyük egy nagy tepsire. A tököt szeleteljük fel (a héjat mossuk meg, de hagyjuk rajta), tegyük a hús mellé. A tisztított lila hagymát szeleteljük fel, ezt is szórjuk a combok közé, borsozzuk meg az egészet, locsoljuk meg olívaolajjal. 220 fokos sütőben süssük 1 órán keresztül. Kb. 30-40 percig fóliával letakarva, majd anélkül. Közben készítsük el a köretet: héjában főzzük meg a krumplit, majd hámozzuk meg, villával törjük össze, keverjük el a liszttel és a tojással. Sózzuk. Bőven lisztezett felületen formázzunk kígyókat, ezekből villával szaggassunk nudlikat. Lobogó sós vízben főzzük ki a nudlit. Egy nagy serpenyőt hevítsünk fel, tegyük bele a vajat, az aprított zsályaleveleket, sózzuk, pirítsuk át benne a nudlit, majd kínáljuk a csirke mellé.
Körtés rétes
Hozzávalók:
A tésztához:
- 5 dkg rétesliszt + 15 dkg finomliszt
- 5 dkg vaj
- csipet só
- 1 dl víz
- 7 dkg olvasztott vaj a kenéshez
- liszt a nyújtáshoz
A töltelékhez:
- 4-5 puha körte
- 5 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 10 dkg mazsola
- 2-3 cl Amaretto likőr (vagy mandulaaroma)
- 1 ek. vaj
A kétféle lisztet egy tálban a vajjal elmorzsoljuk, a sót a vízben feloldjuk, és a lisztes vajhoz adva tésztát gyúrunk belőle. Géppel vagy kézzel (deszkán) jól kidolgozzuk a tésztát, majd hagyjuk pihenni fél órát úgy, hogy letakarjuk a deszkán.
Egy belisztezett konyharuhán szögletesre nyújtjuk a tésztát, amilyen vékonyra csak tudjuk, majd a kezünkbe véve elkezdjük kihúzni a széleit, a közepét pedig a kézfejünkre feszítjük. A tetejét megkenjük az olvasztott vajjal, majd egyenletesen rászórjuk a tölteléket.
A serpenyőben felhevített vajra rádobjuk a meghámozott körtecikkeket, beletesszük a cukrot és a citromhéjat, majd jól átforgatjuk, de nem főzzük puhára.
A mazsolát megmossuk, kevés vízben 1-2 percig főzzük, majd leöntjük róla a vizet, és hozzáadjuk az Amarettót.
Ezután azonnal letakarjuk alufóliával, így a felpuhult mazsola magába szívja a likőrt. 15 perc múlva hozzáadjuk a körtéhez, majd a keveréket a kihúzott rétestésztára szórjuk, és a konyharuha segítségével feltekerjük. Megkenjük a tetejét tojással, és 200 fokos sütőben pirosra sütjük.
Sült kecskesajt salátaágyon
Hozzávalók adagonként:
- 1 szelet szelíden érlelt kecskesajt
- kevés liszt
- vegyes kerti saláta
- koktélparadicsom
- néhány bazsalikomlevél
A salátaöntethez:
- olívaolaj
- méz
- almaecet
- só, bors
Az öntethez a hozzávalókat kis méretű befőttesüvegbe tesszük, és alaposan összerázzuk. A salátát megmossuk, leszárítjuk, a koktélparadicsomot félbevágjuk, összeforgatjuk a salátával. Meglocsoljuk az öntettel, tányérra rendezzük, bazsalikomot tépdesünk rá. Felforrósítunk egy serpenyőt. A sajtot lisztben megforgatjuk, és zsiradék nélkül mindkét oldalát 1-1 percig sütjük. Tálaláskor a salátára tesszük.