Sajtosszendvicstől halt meg egy 3 éves kisfiú

nlc | 2017. November 11.
Ételallergiája miatt anafilaxiás sokkot kapott egy hároméves kisfiú egy New York-i óvodában, miután az egyik pedagógus grillezett sajttal megpakolt szendvicset adott neki. A fiút kórházba szállították, de az orvosok már nem tudták megmenteni.

Állítólag a 3 éves Elijah Silvera súlyos ételallergiájáról tudott a New York Harlem nevű városrészében működő óvoda, a gyerek allergiája dokumentálva volt. Ennek ellenére szerdán délután az egyik pedagógus sajtosszendvicset adott a kisfiúnak, aki azt elfogyasztva azonnal anafilaxiás sokkot kapott. A gyereket az orvosok a közeli kórházban már nem tudták megmenteni. 

Az anafilaxiás sokk az allergiás reakció legsúlyosabb formája, ami akár életveszélyes is lehet, ha a beteg vagy a környezetében lévők nem ismerik fel idejében a tüneteket. A sokk az allergiát okozó étel elfogyasztása után hamar jelentkezik, a beteg fullad, verejtékezik, sápadt lesz, kiütések, duzzanat, ödéma jelentkezik az arcán. A kezdetben enyhének tűnő tünetek gyorsan rosszabbodhatnak: ödéma a légutakban is jelentkezhet, ami a légzés leállását is okozhatja. Az enyhe szédülés, sápadtság a vérnyomás drasztikus csökkenése miatt ájulásig fokozódhat, végső esetben a teljes keringés leállhat. Ezzel együtt hasgörcsök, hasmenés is jelentkezhet.

A több mint negyven gyerekkel foglalkozó óvodát a tragédia után ideiglenesen bezárták, vizsgálják, hogy pontosan mi történt, és hogy megelőzhető lett volna-e Elijah halála. A helyi egészségügyi hatóság szerint az intézmény nem tartotta be rendesen az írásban is rögzített biztonsági protokollt, nagy valószínűséggel tehát mulasztás történt.

(via Cafemom)

Exit mobile version