Vannak, akik kimondottan tartanak is a sütéstől, mert mindig kiszárad a süti, vagy egyszerűen csak azért, mert még nem ismerték ki a sütőjük kis titkait – nekik ezek az édességek különösen jól fognak jönni. De hasznos lehet a sütés nagymestereinek is, mert velük is megeshet, hogy épp nincs kedvük sütni, vagy lehetőségük nincs, mert a sütő épp foglalt. Egy szó mint száz: a sütés nélküli édességeknek nagyon is helye van a gyűjteményünkben.
Csokitorta sütés nélkül
Hozzávalók:
Az alaphoz:
- 15 dkg darált háztartási keksz
- 2 dkg olvasztott vaj
- 2 dkg olvasztott étcsokoládé
- 5 dkg porcukor
- 6 ek. tej
A krémhez:
- 20 dkg étcsokoládé
- 1,5+2 dl habtejszín
- 2 dkg cukor
- 2 dkg vaj
Az alaphoz a hozzávalókat összekeverjük, és kézzel egy 18 cm átmérőjű tortaformába nyomkodjuk.
A krémhez a 1,5 dl tejszínt megmelegítjük, hozzáadjuk a darabokra tördelt csokit, a cukrot és a vajat, és kevergetve összeolvasztjuk. Hűlni hagyjuk, majd ha langyosra hűlt, akkor felverjük a 2 dl habtejszínt, és összeforgatjuk a csokis keverékkel.
A csokis krémet az alapra simítjuk, és hűtőbe tesszük 2-3 órára. Ha megdermedt, óvatosan lecsatoljuk a tortaforma oldalát és így tálaljuk.
Túrótorta sütés nélkül
Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához (a 26 cm-es tortaformához az itt megadott mennyiségek dupláját kell venni):
- 500 g túró
- 3 ek. tejföl
- 150-175 g porcukor
- 1 lime reszelt héja és leve
- 6 lap zselatin
A csokikrémhez:
- 50 ml habtejszín
- 1 csapott ek. cukor
- 1 csapott ek. méz
- 50 g étcsokoládé
Előkészítünk egy 18 cm átmérőjű csatos tortaformát. A túrót krumplinyomóval áttörjük, elkeverjük benne a porcukrot, a tejfölt, a lime reszelt héját és levét. A zselatinlapokat kevés (pár evőkanál) hideg vízbe áztatjuk 5 percre, aztán kinyomkodjuk és átrakjuk egy kis lábasba, amibe pár evőkanál vizet is teszünk. Tűzhelyen melegíteni kezdjük, kevergetjük, és ha feloldódtak a zselatinlapok, lehúzzuk a tűzhelyről és hűlni hagyjuk. Ha már langyosra hűlt, akkor hozzákeverjük a túrós keverékhez és mehet is a csatos tortaformába. Nálam 1 napig volt hűtőben, de pár óra is elég. Éles késsel körbevágjuk és levesszük a tortaforma oldalát. A csokikrémhez a tejszínt, a cukrot és a mézet egy kis lábasban forrásig melegítjük, beletördeljük a csokit, és addig kevergetjük, míg el nem olvad a csoki, és szép krémet nem kapunk. Kicsit félretesszük hűlni, sűrűsödni. Ha kicsit hűlt a csokikrém és a túrótortánk is készen áll, akkor óvatosan, kanalanként rákanalazzuk a torta tetejére a csokikrémet.
Gesztenyés süti sütés nélkül
Hozzávalók:
Az alaphoz:
- 25 dkg darált háztartási keksz
- 12 dkg puha vaj
- 2 dkg cukrozatlan kakaópor
- 10 dkg porcukor
- 1 dl tej
A gesztenyés réteghez:
- 70 dkg gesztenyemassza (édesített)
- 10 dkg darált háztartási keksz
- 2 ek. porcukor – ízlés szerint
- 10 dkg vaj
- pár csepp rumaroma
A csokis tetejéhez:
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 tk. vaj
Az alaphoz a hozzávalókat egy tálba mérjük, összekeverjük, gyúrjuk, majd egy sütőpapírral bélelt (kb. 20×20 cm-es) tálcára / tepsibe simítjuk. A gesztenyés réteghez a vajat enyhén megolvasztjuk, alaposan összekeverjük a villával szétnyomkodott gesztenyével, majd hozzáadjuk a porcukrot, a darált kekszet és a rumaromát, és összegyúrjuk.
A gesztenyés masszát az alapra simítjuk. A csokoládét megolvasztjuk a vajjal együtt, és a gesztenyés rétegre csorgatjuk, szépen elkenjük, majd hűtőbe tesszük a sütit 1-2 órára.
Oreós sajttorta sütés nélkül
Hozzávalók 6-8 főre:
- 36 Oreo keksz
- 5 ek. olvasztott vaj
- 800 g krémsajt
- 1/3 csésze cukor
- 1 ek. vaníliakivonat
- 1 csésze meleg tej
- 8 g zselatin
Vájd ki a kekszek belsejét, és tedd külön tálba a krémet és a kekszet. A kekszeket tedd egy légmentes tasakba, és sodrófa segítségével zúzd porrá. Ezután öntsd egy keverőtálba. A kekszmorzsa feléhez add hozzá a vajat, majd öntsd egy tortaforma aljába. Lapogasd el egyenletesen. Alacsony hőfokon olvaszd fel a krémsajtot, keverd hozzá a cukrot, a kekszkrémet és a vaníliát. Addig kevergesd, amíg sima, egyenletes nem lesz. A meleg tejben keverd el a zselatint, majd öntsd a krémhez. Kézi habverővel dolgozd el benne. Hagyd egy kicsit rotyogni, majd vedd le a tűzről.
A krémet öntsd a tortára és egy spatulával egyengesd el. A kekszmorzsa megmaradt felét most szórd a tetejére.
Tedd hűtőbe minimum 4 órára, és csak ez után tálald.
Forrás: Tasty
Banános-csokis pite (laktóz- és gluténmentes)
Hozzávalók:
A „tésztához”:
- 1 és 1/2 csésze magozott datolya
- 1 és 1/2 csésze nyers mandula
A töltelékhez:
- 1/3 csésze növényi tej
- 170 gramm étcsoki kisebb darabokban
- 2 banán felkarikázva
- 1/4 csésze mandula felvágva és megpirítva
Kókuszolajjal kenjünk ki egy szögletes gyümölcskenyérsütőt vagy kerek tortaformát – tegyük félre. A kimagozott datolyát és a mandulát nagy teljesítményű robotgépben, magas fokozaton pürésítsük, míg sűrű, tésztaszerű masszát kapunk belőle. Nyomkodjuk a formánk aljába, ügyelve rá, hogy fala is legyen. A kis csokidarabokat helyezzük hőálló tálba, a tejet mikróban vagy a tűzhelyen melegítsük meg. Öntsük a meleg tejet a csokoládéra, és hagyjuk, hogy felolvassza a darabokat folyamatos kevergetés mellett – ha szükséges, rakjuk vissza az egészet a mikróba egy kis időre. Az olvadt csokoládét oszlassuk el az alapon – ha gondoljuk, tartsunk meg egy kevés csokit a díszítéshez. Rendezzük el a banánszeleteket a sütemény tetején, locsoljuk meg a maradék csokival, és szórjuk meg pirított mandulaszeletekkel. Tegyük a hűtőbe legalább 1 órára, mielőtt tálaljuk.
Forrás: Bakerita
Áfonyás, fehér csokis minisajttorták
Hozzávalók 8 db-hoz:
- 150 g darált keksz
- 2 ek. kakaópor
- 2 ek. porcukor
- 100 ml olvasztott vaj
A krémhez:
- 250 g natúr krémsajt
- 100 g édes habtejszín
- 1 kk. habfixáló
- 100 g fehér csokoládé
- kb. 3-4 ek. porcukor
- 100 g áfonya
- 2 ek. víz
- 2 ek. cukor
- muffin-sütőforma, papírkosarak
A muffinformát béleljük ki papírkosarakkal. A kekszdarát keverjük össze a kakaóporral, porcukorral és olvasztott vajjal, majd egyenletesen nyomkodjuk bele a muffinforma aljába. Tegyük be a hűtőbe dermedni. Az áfonyát forraljuk össze a cukorral és a vízzel, majd turmixoljuk le. A fehér csokoládét egy kis kanál víz hozzáadásával olvasszuk fel. A habtejszínt verjük fel kemény habbá, közben adjuk hozzá a habfixálót is. Keverjük bele a krémsajtot, a megolvadt fehér csokit, és édesítsük ízlés szerint 2-4 evőkanál porcukorral. A krém egyharmadát dolgozzuk össze az áfonyapürével, és kenjük a kekszes alapra, majd kenjük rá a fehér krémet is. Néhány órára tegyük a hűtőbe dermedni.
Csokis krémes torta sütés nélkül
Hozzávalók:
A kekszes réteghez:
- 3 bögre kekszdarab
- 1 bögre olvasztott vaj
A csokis réteghez:
- 3 csésze csokidarab
- 2 és fél csésze sűrített tej
A pillecukros réteghez:
- 3 csomag zselatin
- 3/4 csésze meleg víz
- 3 csomag pillecukor
A csokiganache-hoz
- 3/4 csésze zsíros tejszín
- 1 csésze csokoládé darabokban
Egy tortaforma alját és oldalát béleljük ki sütőpapírral, majd tegyük félre! A kekszes réteghez egy nagy tálban keverjük össze a kekszdarabokat az olvasztott vajjal. Vegyük a massza egy harmadát, és alaposan egyengessük el a sütőforma alján! A csokis réteghez egy másik tálban keverjük össze a sűrített tejet a csokidarabokkal. Nagyjából három percre tegyük mikróba, míg össze nem olvadnak. Keverjük simára, majd kenjünk egy réteget a keksz tetejére!
A pillecukros réteghez keverjük egy zacskó zselatint 1/4 csésze forró vízhez, míg el nem elegyednek. Aztán keverjünk bele egy zacskó pillecukrot, míg sima masszát nem kapunk. Kenjük a tortára ezt a réteget is! Helyezzük a tortát 5 percre a hűtőbe, majd ismételjük meg a rétegezést még kétszer. A két réteg között szintén tartsunk 5 perces hűtőszünetet. A kész tortát hagyjuk egy éjszakára a hűtőben! Készítsük el a ganache-t! Mikrózzuk meg a sűrített tejet, majd keverjük bele a csokoládédarabokat. Kevergessük, míg szoba-hőmérsékletűre nem hűl, aztán borítsuk a torta tetejére – hagyjuk, hogy lecsurogjon az oldalain, attól csak még gusztább lesz!
Kókuszos-citromos joghurttorta (sütés nélkül)
Hozzávalók 6 szelethez:
- 8 dkg kókuszreszelék
- 8 dkg őrölt mandula
- 12 dkg vaj
- 5 dl 3,5%-os natúr joghurt (20 g)
- 5 ek. cukornak megfelelő, kristályos édesítőszer (pl. nyírfacukor)
- 1 citrom héja
- 6 lapzselatin
A kókuszreszeléket keverjük el az őrölt mandulával, adjuk hozzá az olvasztott vajat. Gyúrjuk össze a morzsás keveréket, majd lapogassuk a 18 cm-es kapcsos tortaforma aljába. Tegyük hűtőszekrénybe. A joghurtot keverjük el az édesítőszerrel és a citrom héjával. A lapzselatinokat áztassuk 2-3 percet hideg vízben, facsarjuk ki, majd 4-5 evőkanál vízzel melegítsük olvadásig. Keverjük el fokozatosan, de gyorsan a joghurttal. Öntsük a joghurtot a kókuszos alapra, tegyük 3 órára, szilárdulásig a hűtőszekrénybe.
Mikroban sült bögrés süti
Hozzávalók:
- 2 tojás
- 5 ek. étolaj
- 7 ek. tej
- 6 ek. porcukor (lehet 7-8 kanál is)
- 4 ek. cukrozatlan kakaópor
- 8 ek. liszt
- 1 tk. sütőpor
A hozzávalókat egy tálba mérjük és alaposan elkeverjük.
Két kb. 1,5-2 dl-es bögrébe adagoljuk a masszát – kb. 2/3 magasságig és mikrohullámú sütőben – legmagasabb fokozaton 3 (azaz három) perc alatt „megsütjük”.