Akármi lesz is a vasárnapi ebéd – klasszikus rántott hús, vagy épp egy piláf, quiche vagy gnocchi –, ez a csokis süti biztos, hogy még el fog fogyni utána.
Hozzávalók 28 cm-es tortához:
A tésztához:
- 30 dkg finomliszt + a nyújtáshoz
- 15 dkg vaj/margarin
- 1 tojás
- 1 csapott ek. porcukor
- 2 ek. hideg víz (opcionális)
- csipet só
A töltelékhez:
- 10 dkg étcsokoládé
- 15 dkg mogyorókrém
- 10 dkg vaj
- 2 dl hideg habtejszín
A tésztához a lisztet keverjük el a porcukorral, csipet sóval. Adjuk hozzá a felkockázott vajat, majd morzsoljuk el vele, adjuk hozzá a tojást, gyúrjuk össze a tésztát. Ha szükséges, adjunk hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet, hogy összeálljon. Formázzunk gömböt belőle, csomagoljuk folpackba, tegyük minimum 30 percre a hűtőbe. Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra, a tésztát nyújtsuk ki enyhén lisztezett felületen 4-5 mm vékonyra, helyezzük piteformába. A tészta alját villával szurkáljuk meg, helyezzünk rá sütőpapírt, szórjunk bele nehezéknek száraz babot vagy lencsét, és süssük 15 perc alatt készre a pitelapot (a nehezék miatt nem púposodik fel a tészta, azt sütés után dobjuk ki). A csokoládét alacsony hőfokon olvasszuk meg a vajjal együtt, keverjük hozzá a mogyorókrémet, ha kihűlt a keverék, adjuk hozzá a kemény habnak felvert tejszínt is. Oszlassuk szét a krémet a teljesen kihűlt pitetésztában, és szilárdulásig tegyük a hűtőbe.