Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Gasztro

Így lesz tökéletes a vasárnapi rántott hús

Rántott húst enni jó, de még milyen jó?! Nem véletlen, hogy a húsleves-rántott hús páros az egyik legnépszerűbb családi vasárnapi ebéd. Persze akkor a legjobb, ha a nagymama vagy az anyuka készíti, de azért jó, ha mi magunk is elboldogulunk vele. Összegyűjtöttünk néhány tippet, amivel tökéletes rántott húst készíthettek, és pár különleges receptet is, ha nyitottak vagytok az új ízekre is.

Liszt-tojás-zsemlemorzsa: álmunkból felébresztve is tudjuk, a klasszikus rántott (bundás) hús “receptjét” szinte az anyatejjel szívjuk magunkba, és így is van ez jól, generációk nőnek fel úgy, hogy minimum havonta egyszer, de sok helyen akár minden vasárnap rántott hús az ebéd. Van, aki szerint a rántott hús még akkor is jó, ha rossz, mert még egy kevésbé jól sikerült rántott hús is annyira hozza a “hazai békebeli” ízeket (és emlékeket), hogy elnézzük a kisebb-nagyobb hibákat, de aki evett már igazán jó rántott húst, az pontosan tudja, hogy mekkora különbség van jó és rossz rántott hús között. Hoztunk pár tippet, hogy tökéletes legyen!

Így készül a tökéletes rántott hús:

  • A rántott hús készítésére kiválóan alkalmas a csirke combja vagy melle (csontosan vagy filézve), de hagyományosan leginkább sertés vagy borjú húsából készítik. A sertéscomb, a karaj vagy tarja a leggyakoribb alapanyag, egyenletesen felszeletelve. 
  • A húst alaposan megmossuk, és szárazra töröljük.
  • A szeletelt húsokat klopfolóval kb. fél centiméteres vastagságúra kilapítjuk. Ha a csirkemellfiléket túl vastagnak találjuk, lapjával félbevágjuk.
  • A kivert szeleteket besózzuk, majd jön a panírozás:
    • Megforgatjuk a szeleteket lisztben – rázzuk le a felesleget!
    • Villával felvert tojásba mártjuk – a tojás legyen jó habos, és éppen csak mártsuk bele a húst, ne áztassuk benne sokáig. A felvert tojásba ne tegyünk sót!
    • Majd megforgatjuk zsemlemorzsában – a legjobb, ha friss, házi zsemlemorzsát használunk. (A kenyérmaradékot sütőben kiszárítjuk, majd lereszeljük, átszitáljuk.) Nem kell nyomkodni, annyi zsemlemorzsa legyen rajta, amennyi ráragad magától.
  • A húst süthetjük zsírban vagy olajban: leginkább ez utóbbit szoktuk felhasználni, de a lényeg a megfelelő hőmérséklet elérése. Próbaképpen az egyik hús csücskét lógassuk bele a zsiradékba, ha fortyog és buborékok keletkeznek körülötte, akkor a hőmérséklete megfelel a sütésre. Túl hideg zsiradékba ne tegyünk sütnivalót, mert átázik, és átveszi az olaj ízét.
  • Panírozás után azonnal süssük ki a húsokat, ne álljanak sokat a panírozott szeletek.
  • Amikor a húst kivesszük a serpenyőből, le kell róla csepegtetni az olajat: a frissen sülteket helyezzük szalvétára vagy papír törlőkendőre.
Így lesz tökéletes a vasárnapi rántott hús

Variációk rántott húsra:

  • A tojáshoz adhatunk egy pici tejet, a zsemlemorzsa helyettesíthető/keverhető kukoricapehellyel, darált mandulával, darált dióval, szezámmaggal, reszelt sajttal, reszelt cukkinivel, répával stb.
  • A lisztet helyettesíthetjük teljes kiőrlésű lisztekkel, vagy akár gluténmentes lisztekkel is.
  • Angol módon bundázzuk a húst, ha először olvasztott vajba, majd zsemlemorzsába mártjuk, és így sütjük ki.
  • Natúr sütés az, amikor csak lisztben forgatjuk meg a hússzeleteket.
  • Orly módra készül a hús, ha víz és tej helyett sörrel hígított palacsintatésztába mártjuk, és így sütjük ki.
  • Piccante, az olasz panírozás szerint a zsemlemorzsába fele-fele arányban parmezán sajtot tehetünk.

 

Sárgabarackos bundában sült csirkemell

Hozzávalók 4 személyre:

  • 16 dkg liszt
  • kevés cukor
  • ízlés szerint só
  • 3 db tojás
  • a sütéshez olaj
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 10 dkg aszalt sárgabarack
  • 1 evőkanál sárgabaracklekvár
  • 50 dkg csirkemellfilé
Kategóriafőétel
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

1. A barackot cukros vízben felforraljuk, félretesszük, hagyjuk állni 20 percet, hogy megpuhuljon. A csirkemellet ujjnyi vastag csíkokra vágjuk, besózzuk, pár percig állni hagyjuk.
2. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből habot verünk, majd a hűtőbe tesszük. A tojássárgájához adjuk a lekvárt, a bort és 10 dkg lisztet. Jól összekeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjét, hogy ne törjük össze a habot. Ezután hozzáadjuk a felkockázott barackot.
3. A csirkecsíkokat a maradék lisztbe forgatjuk, majd a masszában megmártjuk, bő, forró olajban kisütjük. Szalvétán lecsepegtetjük, és rizzsel tálaljuk.

Kalória 425 kcal/adag

 

Ropogós csirkefalatok különleges bundában

Hozzávalók 2 főre:

  • só, bors
  • csipetnyi kakukkfű
  • 25-30 dkg csirkemellfilé

a bundához:

  • csipetnyi só
  • 1 db tojás
  • 3-4 ek. búzaliszt
  • 1-1,5 dl quinoa

a sütéshez és tálaláshoz:

  • a sütéshez olaj
  • házi ketchup
  • Coleslaw saláta
Kategóriavacsora
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A quinoat jó alaposan lemossuk egy sűrűszövésű szitában és felrakjuk főni, másfélszeres mennyiségű, enyhén sós vízben. Nagyjából 10 perc kell neki, aztán ugyanennyi pihenő fedő alatt, végül gyakran átkeverve hagyjuk teljesen kihűlni. 

Míg a magocskák főnek/hűlnek, addig előkészíthetjük a húst, amit kétfalatnyi (nuggets méretű) darabokra vágunk és megfűszerezünk, majd hagyjuk állni.

Ha a quinoa kihűlt, egy tányérba vagy tálba tesszük, amiben majd tudjuk használni a bundázáshoz. 

Itt eldönthetjük, hogy gluténmentes, tojásmentes, vagy hagyományosabb verziót szeretnénk készíteni. Én fele-fele arányban lecseréltem a tojást vízre, a lisztet keményítőre.

A metódus ugyanaz, mint a sima rántott hús esetében; a húsdarabokat egyenként megforgatjuk a lisztben, majd a tojásban és végül a quinoában; ez utóbbit egy kicsit nyomkodjuk is rá. De nem kell aggódni, rajta fog maradni! Én sem hittem el, hogy így lesz… 🙂

Végül a felhevített zsiradékban, közepesnél erősebb lángon, néhány perc alatt aranybarnára sütjük őket. Papírtörlőn, vagy egy fém szitában lecsöpögtetjük és melegen tálaljuk a kedvenc mártogatósunkkal, vagy ízlés szerint salátával. 

Még esetleg sütőben sült, karalábéhasábot tudok elképzelni mellé.

A receptet Kiss Andrea készítette, a Mrs. Lipton konyhája blog szerzője.

 

Túrós-burgonyás bundában sült sertésszűz

Hozzávalók 4 személyre::

  • 10 dkg liszt
  • 60 dkg sertésszűz
  • 1 csokor kapor
  • 4 db (kb. 30 dkg) burgonya
  • csipet bors
  • a sütéshez olaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 db tojás
  • csipet só
  • 25 dkg tehéntúró
Kategóriafőétel
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

1. A sertésszüzet lehártyázzuk, majd 6 dkg-os szeleteket vágunk belőle. Kiklopfoljuk, megsózva pár percig állni hagyjuk.
2. A burgonyát megpucoljuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a túrót, a tojást, a lisztet, sót, az aprított kaprot és borsot, a zúzott fokhagymát.
3. A masszát összekeverjük, bekenjük vele a húsokat, és kevés olajon, közepes lángon mindkét oldalát megsütjük. Paradicsomsalátát adhatunk köretként hozzá.

Kalória 519 kcal/adag

 

Borsos cukkiniben sült csirkemell

Hozzávalók 4 személyre::

  • 16 dkg liszt
  • csipet só
  • 2 tojás
  • 1 gerezd fokhagyma
  • a sütéshez olaj
  • durvára őrölt bors
  • 2 darab (kb. 40 dkg) salátacukkini
  • 60 dkg csirkemellfilé
Kategóriafőétel
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

1. A cukkinit megmossuk, nagy lyukú reszelőn egy tálba lereszeljük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, durva borssal megszórjuk, de még nem sózzuk, nehogy sok levet engedjen. Hozzáadjuk a tojást és 10 dkg lisztet.
2. A csirkemellből szeleteket vágunk, kicsit kiklopfoljuk, besózzuk. A cukkinis masszát is megsózzuk. A húsokat
a maradék lisztbe forgatjuk, majd a cukkinis masszába mindkét oldalán.
3. Egy serpenyőben nagyon kevés olajon közepes lángon mindkét oldalát megsütjük (kb. 5-5 perc). Grillezett zöldségeket adhatunk hozzá köretnek.

Kalória 417 kcal/adag

 

Még több rántott hús az NLC-afén:

Címlap

top