Gasztro

A rántott hús nem kisgyerek kezébe való!

Finom átmenet helyett sokkoljuk az 1-3 éves gyermekek szervezetét a felnőtteknek készült sós, cukros és kalóriadús fogásokkal.
A rántott hús nem kisgyerek kezébe való!Amerikában már az ételreklámoknál is odafigyelnek a gyerekekre.

A magyar anyukák fele nem tudja, hogy attól, hogy kinőtt a gyerek foga, még nem eheti mindig ugyanazt, amit a család többi tagja – derült ki a Magyar Gyermekorvosok Társaságának friss felméréséből. Az orvosok azt tanácsolják, hogy főzzünk külön az 1-3 éveseknek! Kínáljuk őket a korosztálynak készült bébiételekkel és gyerekitalokkal, és hagyjuk el teljesen az édességféléket. A felmérésből egyébként az is kiderült, hogy a megkérdezett, 1–3 év közötti gyereket nevelő magyar anyukák 90 százaléka azt gondolja, egészségesen eteti gyermekét. Ők ugyanis az egészséges táplálást letudják a napi zöldség- és gyümölcsfogyasztással – ami dicséretes, de korántsem elegendő!

Merthogy az 1-3 éves gyermek nem kis felnőtt. Szervezete még nincs felkészülve a számára cukros, zsíros, sós, felnőtt ételekre – mint amilyen például a tradicionális vasárnapi ebéd, a rántott hús is –, ezért egy ennyi idős gyermeknek külön kéne főzni. Ennek ellenére a vizsgált korú gyermekek 65 százaléka nem kap kizárólag nekik készített ételt, csak azt, amit a család többi tagja is eszik. Bár az anyukák döntő többsége szeret főzni, csak egynegyedük teszi ezt külön a kicsinek. Az okokat kutatva az édesanyák leggyakrabban arra hivatkoztak, hogy nincs idejük vagy erejük ilyesmire. Az is kiderült, hogy az anyukák fele nem tudja, hogy a kicsiknek ebben a korban még különleges étrendi igényeik vannak. Pedig már azzal is egészségesebben etetnék a kisdedeket, ha a korosztály számára forgalmazott bébiételek és gyerekitalok bekerülnének a menübe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top