Életmód

3 mediterrán zöldség, amiből többet kellene fogyasztanunk

Aligha férhet kétség hozzá, hogy a sok gyümölcsöt, zöldséget, hüvelyeseket, gabonafélét, sovány húst és halat tartalmazó mediterrán étrend rendkívül egészséges. Íme három olyan élelmiszer, amely arrafelé mindennapos hozzávaló - mi viszont méltatlanul keveset fogyasztunk belőlük.

1. Csicseriborsó: a hüvelyesek remek fehérjeforrások, és kiválóan alkalmasak arra, hogy gabonafélékkel és keményítőtartalmú élelmiszerekkel kombináljuk őket. Rengeteg rostot tartalmaznak, de vitaminjaik és ásványi anyagaik, valamint antioxidáns hatású összetevőik is kiváló hatással vannak a szervezetre. Egyes tanulmányok szerint a hüvelyesek rendszeres fogyasztása segít kordában tartani a cukorbetegséget, megelőzni a bélrendszer daganatait, és csökkenteni a szívbetegségek kockázatát.

2. Kuszkusz: a mediterrán étrend alapvető hozzávalójának számítanak a finomítatlan gabonából készült ételek, amilyen például a kuszkusz. Az ilyen gabonaféléknek alacsonyabb a glikémiás indexük: lassabban emészted meg őket, így lassabban emelik a vércukorszintet, mint a finomított gabonából készülő ételek. Ráadásul  a finomított változatoknál sokkal nagyobb a rosttartalmuk, de magnéziumból, és antioxidánsokból,  például E-vitaminból is többet tartalmaznak. A teljes kiőrlésű gabonafélében gazdag étrend véd a szívbetegségek, a cukorbaj, és egyéb krónikus betegségek ellen.

3. Padlizsán: ezt a zöldséget általában semleges, minden mártáshoz illő ízéért, és hússzerű állagáért kedvelik, a zöldséges  ételekben gyakorta “húspótlóként” szerepel. Bár más zöldségek sokkal több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak nála, a  padlizsán remek rost-  és káliumforrás. A héjában egy klorogénsav nevű  vegyület található, amely egyes kísérletek szerint vírusölő, és rákellenes tulajdonságokkal bír.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top