Vannak olyan hétvégi menük, amelyeket kimondottan olyan esetekre tartogatunk, amikor előre tudjuk, hogy nem nagyon fogunk kimozdulni otthonról, nem is tervezünk különösebb programot, és ráérősen főzőcskézhetünk akár egész hétvégén is. És vannak az ilyen, gyors receptekből álló hétvégi menük, melyeket akkor kell bevetni, amikor sok más elintéznivalónk akad, és sem energiánk, sem időnk nincs arra, hogy bonyolultabb receptekkel pepecseljünk. Most, karácsony előtt egy héttel pont erre van szükség.
Narancsos-joghurtos reggeli
Hozzávalók:
- 2-3 narancs
- 10 dkg zabpehely
- 2 dl habtejszín
- 40 dkg natúr joghurt
- 1 citrom reszelt héja
- 3-4 ek. méz
- 5-6 ek. darált mandula
A hideg habtejszínt kemény habbá verjük, a joghurtot kikeverjük a mézzel és hozzáadjuk a citrom reszelt héját is. Óvatosan összeforgatjuk a joghurtos keveréket a felvert tejszínnel.
A narancsot meghámozzuk, és kifilézzük.
1-2 dl-es poharakat készítünk elő és összeállítjuk a pohárkrémet: A pohár aljába tejszínes-joghurtos krémet kanalazunk, rászórunk egy réteg zabpelyhet, erre narancsgerezdeket helyezünk, majd folytatjuk a rétegezést a pohár tetejéig. A tetejét megszórjuk darált mandulával.
Tipp:
A narancs helyett használhatunk mandarint is!
Almás sütőtökleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg sütőtök (tisztított mennyiség)
- 1 nagy alma
- 1 fej vöröshagyma
- 1 kis gerezd fokhagyma
- 2 dl kókusztej
- 1 ek. mascarpone (tejszínnel helyettesíthető)
- 3 dkg vaj
- 1 tk. curry fűszerkeverék (enyhe)
- tengeri só, frissen őrölt bors
- friss snidling
- pirított mogyoró és/vagy szezámolaj a tálaláshoz
Kockázzuk apróra a hagymát, kevés vajon dinszteljük meg, a végén adjuk hozzá a curry fűszert és a zúzott fokhagymát. Adjuk hozzá a felkockázott tököt, a hámozott felkockázott almát. Öntsük fel fél liter vízzel, sózzuk, főzzük puhára a tököt. Kb. 10-15 perc főzés után turmixoljuk le a levest, keverjük hozzá a mascarponét és a kókusztejet. Frissen vágott snidlinggel, pirított mogyoróval vagy szezámolajjal tálaljuk.
Spagetti tökmagos kelkáposztapestóval
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint őrölt bors
- 1,5 dl olívaolaj
- 6 dkg (reszelt) parmezán
- 4 ek. főzőtejszín
- 30 dkg spagettitészta
- 40 dkg kelkáposzta
- 5 dkg (hántolt, pirított) tökmag
A kelkáposztapestóhoz a leveleket megmossuk, a középső vastag ereket kivágjuk, majd lobogó sós vízben néhány másodpercig blansírozzuk, azaz főzzük, éppen csak addig, amíg kissé összeesik, de még szép élénkzöld. Kivesszük, leszűrjük, konyharuhával leitatjuk, majd felaprítjuk. Robotgépbe tesszük a tökmaggal, a fokhagymával, a reszelt parmezánnal, az olívaolajjal és a tejszínnel. Sózzuk, borsozzuk. Kissé darabosra (vagy teljesen pépesre) pürésítjük. A spagettit sós lobogó vízben kifőzzük, összekeverjük a kelkáposztapestóval. Tálalhatjuk csak parmezánnal, de nagyon jól passzol hozzá a ropogósra sütött kolbászchips is.
Nutellás banánkenyér
Hozzávalók:
- 1 és 1/4 csésze Nutella
- 3 nagyobb tojás
- 2 közepes banán meghámozva és felkarikázva
- 1 és 1/4 tk. sütőpor
- 1/4 csésze plusz 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
Az elkészítés tényleg pofonegyszerű: a hozzávalókat dobáljuk turmixgépbe, és magas fokozaton pépesítsük össze őket, hogy egységes masszát kapjunk. A tésztát öntsük kivajazott tepsibe, és 200 fokra előmelegített sütőben 50-55 percig süssük. Elképzelhető, hogy a sütemény a sütés közben kicsit felpúposodik, de visszaesik majd, ha kihűl. Ha nem fogy el mind, hűtőben tároljuk!
Puliszka sonkával
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 csésze (2,5 dl) instant puliszka
- 2 csésze tej
- csésze víz
- 15 dkg nyers füstölt sonka
- 4-5 dkg vaj
- 15 dkg érett sajt (pl. cheddar)
- 8-10 zsályalevél
- só, bors
- olívaolaj
A sonkát vágjuk kis kockákra, kevés olívaolajon pirítsuk meg, a legvégén adjuk hozzá a zsályaleveleket, tegyük félre. A tejet keverjük el a vízzel, kezdjük el melegíteni egy fazékban, szitáljuk hozzá a puliszkát, és kevergetve főzzük 3-4 perc alatt készre. Keverjük el benne a reszelt sajt felét, a vajat, sózzuk, borsozzuk. A maradék reszelt sajttal és a sonkakockákkal szórva tálaljuk.