Hozzávalók:
- 200 g darált sertéshús
- 120 g csirke- vagy sertésmáj
- 50 g zsemlemorzsa
- 1 db tojás, felverve
- 1 kis fej vöröshagyma, felkockázva
- 1 gerezd fokhagyma, összezúzva
- 1 db alma, meghámozva és felkockázva
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- ½ teáskanál őrölt szegfűszeg
- 200 g szárított vörös áfonya
- 50 g vaj
- 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem
- 1 evőkanál kakukkfű
- 1 evőkanál finomra vágott metélőhagyma
A hús elkészítéséhez:
- 1 db sertésdagadó, bőrével és hasaaljával (kb. 4 kg)
- dijoni mustár a sertéshús megkenéséhez
- só, fekete bors és olívaolaj
Egy serpenyőben a vajon 10 percig dinszteljük a hagymát és a fokhagymát, amíg meg nem puhul. Belekeverjük a kockára vágott almát, és további 10 percig dinszteljük. Ezt követően félretesszük hűlni.
Egy keverőtálban összeöntjük és alaposan összekeverjük a darált sertéshúst, a májat, a zsemlemorzsát, a tojást, a hagymás keveréket, a szárított áfonyát, a fűszereket és a zöldfűszereket. Sóval és borssal gazdagon ízesítjük.
Kiterítjük a dagadót, megkenjük a dijoni mustárral, fűszerezzük, és hosszában végig a dagadó közepére helyezzük a tölteléket.
A töltelék köré tekerjük a disznóhúst, ügyelve arra, hogy a hús sehol ne fedje át önmagát. Zsineggel összekötjük, beolajozzuk és fűszerezzük, a bőrét megszurkáljuk, majd 160 °C fokos sütőben körülbelül 3 órán keresztül sütjük.
Szakácsfáklyával ropogósra piríthatjuk a bőrt a sütési idő leteltét követően.
A recept a Food Networkon futó „Ünnepi sütőbajnokság” című sorozatból származik. Aki még nem tudja, mivel kápráztassa el idén karácsonykor a családját vagy a vendégeket, még időben inspirálódhat a sorozatból! A műsor decemberben hétköznapokon 19 órától látható a csatornán. Kilenc cukrász osztja meg tudása legjavát, legyen szó akár forró téli italokról, nagymamánk konyháját idéző pitékről és kuglófról vagy épp mályvacukros desszertkülönlegességekről.