Így dobd fel a mákos gubát

nlc | 2017. December 24.
Igazi karácsonyi ünnepi édesség, mindig ott van az ünnepi asztalon. Mi most hoztunk egy alapreceptet, és pár tippet, hogy hogyan tudjátok feldobni, ha szeretnétek megtartani a régi kedvencet, de kicsit újítanátok is.

A bobajkáé az egyik első recept, amit a nagymamától megtanultunk gyerekként, és a mai napig az ő receptje alapján készítjük.

Hozzávalók:

A kiflit felszeleteljük, és tepsibe sorakoztatjuk a karikákat. 200 fokon kb. 5 percig pirítjuk. Közben a vajat egy lábasban megolvasztjuk, hozzáadjuk a tejet és a vaníliás cukrot, és felforraljuk. A darált mákot összeforgatjuk a cukorral, majd a felforralt tejes keverékhez adjuk. A megpirított kiflit egy sütőtálba halmozzuk, és ráöntjük a mákos tejes keveréket. Összeforgatjuk, és visszatoljuk a sütőbe 5-8 percre.

Variációk mákos gubára:

Készülhet a mákos gubából elegáns torta is, de nagyon finom a meggyes mákos guba felfújt is. 

Mákos guba felfújt

Hozzávalók kb. 6 adaghoz:

Hab:

A 3 evőkanál cukrot habosítsuk fel a tojássárgájával, adjuk hozzá a reszelt citromhéjat és a meglangyosított tejet. A karikára vágott kifliket mártsuk meg benne, forgassuk a mákba, majd tegyük egy tálba.

A habhoz a 2 evőkanál cukrot és a tojásfehérjét verjük kemény habbá, és keverjük a karikákhoz. A masszát tegyük a vajjal kikent, morzsával megszórt formába, és szórjunk közé ízlés szerinti mennyiségű meggyet, de ne púpozzuk meg a formát, különben kifolyhat belőle. 180 fokos sütőben kb. 15 percig süssük. (Érdemes fogyasztás előtt frissen sütni, de 1-2 órával előtte elkészíthető.) Akkor jó, ha szépen felemelkedett. Melegen tálaljuk.

 

Exit mobile version