Kis lazítás a töltött káposzta után: könnyű és gyors receptek

nlc | 2017. December 31.
A karácsonyi dőzsölés után ránk fér egy kis lazítás: a töltött káposzta és a halászlé elfogyott, a szilveszteri terülj-terülj asztalkámra még várni kell, így most kifejezetten gyors, és könnyedebb ételeket hoztunk, hogy tudjunk egy kicsit regenerálódni a nagy trakta után.

Felsorolni is nehéz lenni mi mindent ettünk az elmúlt napokban: halászlé, töltött káposzta, sült húsok, halfélék és isteni édességek: a bejglitől a házi szaloncukron át egészen a különleges házi stollenig volt minden, így most egy kicsit telítődtünk. A nagy életmódváltó, fogyókúrás fogadalmat valószínűleg mindenki január 1-re tartogatja, ezért nem is akarunk még diétáról beszélni, egyelőre csak egy kicsit lazítunk, hogy szusszanjunk egyet mielőtt jön a szilveszteri őrület. 

Kókuszos smoothie bowl

Hozzávalók 2 nagy tálhoz:

Dobjuk turmixgépbe a smoothie hozzávalóit: a banánt, a kókusztejet, az áfonyát, a juharszirupot, a kókuszreszeléket és a lenmagőrleményt. Pépesítsük össze, ha túl sűrű lenne, nyugodtan öntsünk még hozzá egy kevés kókusztejet, és töltsük tálkába. Díszítsük kókuszreszelékkel, kesudióval, szeletelt mandulával, áfonyával és mogyoróvajjal.

 

Téli zöldségleves

 

Hozzávalók:

  1. A póréhagymát félbe vágjuk, vékonyra szeleteljük és közepes lángon párolni kezdjük, majd 2 perc után hozzáadjuk a répát, gyökeret és a zellert, sózzuk, és további 3 percet pirítjuk, kicsit magasabb hőfokon.
  2. Közben felforralunk 3 dl vizet és a zöldségalapra morzsoljuk a leveskockát, majd felöntjük a forró vízzel (vagy kocka hiányában az alaplével), és 5 percet gyöngyöztetjük lefedve.
  3. Utolsó lépésként hozzáadjuk a tejszínt, a fehér borsot és a sajtot, végül pedig igazítunk a fűszerezésén, ha szükséges. Lehúzzuk a tűzről az edényt, és belekeverjük a petrezselymet. 
  4. Ízlés szerint csípősre hangolhatjuk egy csipet csilipehellyel, amit az alaplével együtt adunk hozzá.

Pulykafajitas

Hozzávalók 2 személyre:

Egy nagyobb tálban keverjünk össze 2 evőkanál olívaolajat, citromlevet, az összezúzott fokhagymát, 2 kávéskanál sót és a csiliport. Vágjunk másfél centi vastag pulykamellcsíkokat, és forgassuk meg a fűszeres pácban, majd tegyük a hűtőszekrénybe egy negyedórára. Eközben vágjuk szeletekre a hagymát és a paprikákat, majd 1 evőkanál olívaolajon dinszteljük meg és tegyük félre. A pulykamellcsíkokat pirítsuk meg, közben egy teflonserpenyőben melegítsük fel a tortillalapokat. Kenjük meg őket 1 kiskanál tejföllel, 1 nagyobb kanál salsaszósszal, és tegyünk bele a dinsztelt hagymából, paprikából és a pulykamellből. Végül csavarjuk fel a kész tekercseket, majd vágjuk őket félbe. Ha aznapi kalóriaadagunk még megengedi, mártogatónak adhatunk hozzá egy kis tejfölt, salsaszószt.

Tipp: Készítés közben nem éreztük elég karakteresnek a húst, ezért még tettünk hozzá egy készen kapható fajita-fűszerkeverékből is, de aki nem bírja annyira a csípőset, maradjon inkább a szelídebb változatnál.

Tonhalas csicseriborsó

Hozzávalók (12 adaghoz):

A tonhal kivételével minden hozzávalót keverj össze egy nagy tálban. Végül púpozd a tonhalat a tetejére, és lazán keverd el a salátában. Fogyaszd pitával, pirítóssal, kuszkusszal vagy magában.

Hamis almáspitekása

 

Hozzávalók:

Egy tálban keverd össze a zabpelyhet, a tejet, a sót és a főtt édesburgonya-masszát, tedd be a mikróba a legmagasabb fokozatra 1,5 percre, vagy melegítsd össze lábosban. Ezután keverd hozzá a cukrot és az almáspite-fűszerkeveréket. Kapjon a végén egy-két löttyintésnyi juharszirupot, és szórd meg a szeletelt mandulával is a tetejét. Melegen a legjobb.

Narancsos olívasaláta mozzarellával

Hozzávalók:

A narancsot meghámozzuk, és kifilézzük, elkeverjük az olívabogyókkal és mozzarellagolyókkal (vagy még azt is darabolhatjuk, de ez a lényegen úgysem változtat). Sózzuk, borsozzuk, olívaolajjal locsoljuk, és hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek. 

Fűszeres csirkemell zöldségekkel

Hozzávalók:

Kockázd fel a csirkemelleket. Az olajat nagyobb serpenyőben forrósítsd fel, dobd bele a húst és pirítsd meg. Add hozzá a szeletelt zöldpaprikát és hagymát, a rózsáira szedett brokkolit. Fedő alatt saját levében rotyogtasd 10 percig, majd a fedőt vedd le, dobd bele a fokhagymát és főzd el a zöldséglevet.

Amikor a hús és a zöldségek is szépen megpirultak, adj a csirkéhez még egy-két kanálnyi olívaolajat, ízlés szerint sózd, borsozd, fűszerezd.

Forrón tálald. Önmagában is nagyon finom, vagy kínálhatsz hozzá barna rizst.

Sütőtökös céklás saláta

Hozzávalók (4 személyre):

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.

A céklát és a sütőtököt meghámozzuk, és egyenlő nagyságú kockákra vágjuk. 
Egy nagy tepsire borítjuk a zöldségeket, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk.
A tepsit lefedjük alufóliával, és a zöldségeket 40-45 perc alatt megsütjük.
A puhára sült céklát és sütőtököt tálra szedjük, rámorzsoljuk a fetát, és megszórjuk aprított petrezselyemmel.

Avokádókrémes pirítós

Hozzávalók 4 személyre

A tojásokat főzd keményre, hideg víz alatt hűtsd le, szedd le a héjakat és vágd fel apróbb darabokra. Az avokádó héját is távolítsd el, vágd félbe, szedd ki a közepéből a magot, majd a citromlével, a sóval és a borssal mixergéppel krémesítsd. Végül keverd az avokádókrémhez a tojást. Toast kenyérre kenve, illetve jégsalátával is tálalható.

Exit mobile version