Hétvégi menü, amivel még a nagy hideg is elviselhetőbb lesz

nlc szerk | 2018. Március 02.
Forró melegszendviccsel indítjuk a hétvégi menüt, lesz leves, süti0 és meleg vacsora, így biztos, hogy jól át fogtok majd melegedni.

Ha nem tudjátok még, hogy mi legyen a hétvégi menü, akkor van egy bombabiztos tippünk: csupa olyan ételből álljon, ami forrón, melegen a legjobb. A hideg turmixokat és a salátákat még egy kicsit pihentetjük, majd a tavaszi hétvégi menüknél elővesszük őket, most a legjobb téli receptekre koncentrálunk, és befűtünk egy kicsit a konyhában – meg a gyomrunkban is. 

Melegszendvics Jamie Olivertől

Reggeli melegszendvics Jamie Olivertől (Fotó: Thinkstock)

Hozzávalók 4 szelethez:

A krémsajthoz hozzáadjuk a mustárt és a tojássárgáját, és alaposan kikeverjük. Hozzáadjuk a reszelt cheddar sajtot, sózzuk, borsozzuk, és összekeverjük. Megpirítjuk a kenyerek mindkét oldalát, (vékonyan megkenjük a csililekvárral,) és rákenjük a szendvicskrémet. Addig grillezzük, amíg megolvad a krém, és enyhén bugyogni kezd. Ha kész, tányérokra tesszük, késheggyel berácsozzuk a tetejét, és Worcester-szósszal locsoljuk meg.

Brokkolikrémleves dióval és kecskesajttal

Brokkolikrémleves ebédre (Fotó: Kis-Varga Judit)

Hozzávalók:

Egy nagy lábasban vizet forralunk, hozzáadunk egy nagy csipet sót, majd a rózsáira szedett brokkolit, újabb csipetnyi sót, és magas lángon újra felforraljuk (4-5 perc). Érdemes már ekkor felszeletelni a kecskesajtot. Ha felforrt, lehúzzuk a tűzhelyről, leszűrjük (a főzővizet megőrizzük!), és a brokkolit egy mixer táljába tesszük. A főzővízzel felöntjük kb. a brokkoli magasságáig, még forrón krémesre turmixoljuk, majd kóstolás után ízlés szerint újra sózzuk. A tányérokba néhány szem dióbelet teszünk, ráhelyezzük a kecskesajtszeleteket, borsot darálunk rá, és köré öntjük a brokkolikrémlevest. Kevés olívaolajat csepegtetünk rá, és tálaljuk.

Gesztenyés rizottó sertésszűzzel

Gesztenyés rizottó sertésszűzzel (Fotó: NLCafe Archívum)

Hozzávalók 4 személyre:

A sertésszüzet megtisztítjuk, sózzuk, majd felforrósított serpenyőben fél evőkanál vajon minden oldalát megpirítjuk, 1-1 perc alatt. Tepsibe emeljük, utána 200˚C-ra előmelegített sütőbe tesszük 6-8 percre. Lekapcsoljuk a sütőt, kinyitjuk az ajtaját, és még 10 percig pihentetjük a húst. A rizottóhoz a hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és az olajon dinsztelni kezdjük. Amikor üveges, hozzáadjuk a rizst, és 2 percig hevítjük. Felöntjük a borral, és hagyjuk, hogy elpárologjon. Ezután merőkanalanként adagoljuk bele az előzőleg felforralt alaplevet, mindig akkor adjuk hozzá a következőt, amikor az előzőt beszívta. 10 perc után belekeverjük a negyedekre vágott hámozott gesztenyét, sózzuk, borsozzuk, és tovább főzzük. (Kb. 20 perc alatt készül el.) A legvégén hozzáadjuk a maradék vajat, sózzuk, borsozzuk, és a felszeletelt hússal tálaljuk.

Csokibomba liszt nélkül

Lisztmentes csokis sütemény (Fotó: Kis-Varga Judit)

Hozzávalók:

A vajat egy lábosban megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, és kevergetve addig melegítjük, míg a cukor teljesen meg nem olvad. Ekkor beletördeljük az étcsokoládét és azt is megolvasztjuk benne. Hozzáadjuk a reszelt narancshéjat, a kakaóport, és elkeverjük, majd lehúzzuk a tűzhelyről, és hűlni hagyjuk.

A tojásokat enyhén elhabarjuk, majd a kissé kihűlt csokis masszához keverjük, végül belekeverjük a darált mandulát és összedolgozzuk.

Sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe öntjük, elegyengetjük, és kb. 25 percig sütjük, majd teljesen kihűlve szeleteljük.

Sáfrányos hagymás tészta

Sáfrányos-hagymás tészta (Fotó: Piazza Gabriella)

Hozzávalók 4 személyre:

A hagymát megpucoljuk, félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A fokhagymagerezdeket egy kés pengéjével kissé szétnyomjuk, az egyik ág kakukkfű levélkéit lecsipkedjük. A sáfrányt a fehérborba áztatjuk. Egy nagy serpenyőben felhevítjük a vajat és az olívaolajat, hozzáadjuk a fokhagymagerezdeket és egy kakukkfűágacskát, és 1-2 percig pirítjuk. A fokhagymát és a kakukkfüvet kidobjuk, majd a vékonyra szelt hagymát az aromás zsiradékba tesszük, és nagyon alacsony lángon üvegesre pároljuk.

Közben a tésztát lobogó, sós vízbe dobjuk, majd amikor eléri az al dente (nem teljesen puhára főtt) állagot, leszűrjük. A tészta főzővizéből egy keveset félreteszünk.
A sáfrányos bort a dinsztelt hagymára öntjük, elkeverjük, majd hozzáadjuk a frissen kifőzött tésztát is, és az egészet összerázzuk. Hogy selymesebb legyen a tésztát körülölelő szósz, adhatunk hozzá fél deciliternyit a félretett főzővízből. Az aranyló tésztát tányérokra szedjük, megszórjuk a megmaradt kakukkfűlevélkékkel, valamint a frissen reszelt parmezánnal, és azonnal tálaljuk.

Exit mobile version