Ezzel a hétvégi menüvel garantáltan kihozod a maximumot a tavaszból

nlc | 2018. Május 18.
Ha még nem tudod, hogy mit főzz a hétvégén, adunk pár tippet. A középpontba a szezonális alapanyagokat állítottuk.

Ilyenkor, tavasszal már sokkal könnyebb dolgunk van a hétvégi menü tervezésével: elég csak kimenni a piacra, beszerezni pár hozzávalót, és indulhat is a főzés! Ennek jegyében mi most ezzel a szezonális alapanyagokra épülő menüvel készülünk a hosszú hétvégére.

Gyors epres reggeli

Hétvégi epres reggeli (Fotó: Kis-Varga Judit)

Hozzávalók 4 kisebb adaghoz:

Az epret lecsumázzuk, megmossuk, és feldaraboljuk. Botmixerrel turmixoljuk, majd az így kapott eperpüréből kb. 10-12 dkg-ot a mézzel elkevert natúr joghurthoz keverünk.

1,5-2 dl-es poharakat készítünk elő, és összeállítjuk a reggeliket: a poharak aljába kukoricapelyhet szórunk, erre adagoljuk az epres joghurtot, majd újabb adag kukoricapehely következik, amire egy kis réteg eperpürét kanalazunk. A tetejét megszórjuk szeletelt mandulával és pár kukoricapehellyel.

Spárgakrémleves

Hétvégi ebéd: spárgakrémleves (Fotó: NLCafé)

Hozzávalók:

Zöldségpucolóval óvatosan tisztítsd meg a spárgát (melyből érdemes minél többet enni), majd vágd le a vastag, kemény végét, vízzel alaposan öblítsd át, és vágd a szárakat kb. 3-4 centi hosszúságú darabokra.

Fazékban, levesfőző edényben forrósítsd fel az olajat, és kissé pirítsd meg rajta a karikákra vágott póréhagymát. Add hozzá a fokhagymanyomón átpréselt gerezd fokhagymát, majd az összevágott spárgát és a borsót. Kevés vízzel öntsd fel, 3-4 percig lassan melegítsd.

Ha felforrt, öntsd hozzá a maradék vizet is, forrald fel újra, ízlés szerint sózd, borsozd. Fedő alatt, lassú tűzön főzd kb. 20 percig a karcsúsító spárgalevest.

Vedd le a levest a tűzről, merj üvegtálba 2-3 merőkanálnyi levest, és robotgéppel vagy fakanállal alaposan keverd el benne a szuper egészséges görög joghurtot, végül töltsd vissza a keveréket az edénybe.

A spárgalevest forrón, reszelt parmezánnal megszórva tálald.

Csirkés-zöldséges pite

Csirkés-zöldséges pite (Fotó: NLCafé)

Hozzávalók a tésztához:

Hozzávalók a töltelékhez:

A tészta hozzávalóit egy tálban összekeverjük, 2-3 perc alatt kézzel összegyúrjuk. Gömböt formázunk belőle, folpackkal lefedjük, 1 órára vagy a további felhasználásig hűtőbe tesszük. A felkockázott hagymát az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a kockákra vágott csirkehúst, pár percig pároljuk, beletesszük a felkarikázott cukkinit, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szárított kakukkfűvel. 1,5 percig nagy lángon pirítjuk a keveréket, és hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot. A tojásokat felverjük, sózzuk, és hozzáreszeljük a sajtot. 26 centiméteres, vajjal kikent piteformába nyújtjuk a tésztát, a tojásos keveréket a raguhoz keverjük, és a formába szedjük. 200 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük.

Epres cheesecake

Hétvégi sütemény: epres cheesecake (Fotó: NLCafé)

Hozzávalók a torta alapjához:

Hozzávalók a fagyihoz:

A kekszet összekeverjük a cukorral és a vajjal, majd egy kapcsos tortaformába nyomkodjuk, és 180 fokos sütőben 5 percig sütjük. A fagyihoz fehéredésig keverjük a cukrot a tojással. A tejszínt forráspontig hevítjük, majd óvatosan hozzáadjuk a tojásos alaphoz, és alacsony tűz felett folyamatosan kevergetve besűrítjük. Vigyázzunk, nehogy felforrjon. Levesszük a tűzről, majd hozzáadjuk a joghurtot és a krémsajtot, a citromlevet és az epret. Fagyigépbe tesszük, és 25-30 perc alatt krémesre keverjük. Ha nincs gépünk, akkor 3 órára mélyhűtőbe tesszük, és félóránként átkeverjük. Ha megvagyunk ezzel, ráhalmozzuk a kekszalapra, és egész éjszakára mélyhűtőbe tesszük.

Házi tagliatelle krémsajtos mártással

Hétvégi gyors vacsora (Fotó: NLCafé)

Hozzávalók:

A lisztet elkeverjük a tojásokkal és 1 teáskanál sóval. Kemény tésztává gyúrjuk, 30 percig pihentetjük, tésztagéppel lapokká nyújtjuk, majd szélesmetélt-fejjel felcsíkozzuk. Tésztagép nélkül: lisztezett felületen sodrófával egészen vékonyra kinyújtjuk a tésztát (több részletben könnyebb), és késsel a kívánt vastagságúra csíkozzuk. A kockákra vágott sonkát olívaolajon megpirítjuk, hozzáadjuk a zöldborsót és az aprított fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, néhány perc alatt puhára pároljuk a borsót. Elkeverjük benne a krémsajtot, ha szükséges, újra sózzuk, borsozzuk, elkeverjük benne az aprított snidlinget. A tésztát lobogó, sós vízben kb. 2-3 perc alatt puhára főzzük, leszűrjük, elkeverjük a krémsajtos feltéttel. Tálaláskor rukkolát szórunk a tésztára.

 

Exit mobile version