Naná, hogy lehet a vasárnap reggelt egy finom házi, áfonyás péksütivel indítani, és a világon senki sem akadályozhat meg téged abban, hogy egy kis halászlevet főzz ebédre, halpucolás nélkül. Ha nem akarsz húst enni, akkor is találsz kedvedre valót, mi úgy készültünk, hogy ezen a hétvégén is mindenki jól lakjon. Szóval, hétvégi menüre fel!
Ezt az áfonyás süteményt egy nem is annyira titkos hozzávaló, az író teszi mennyeivé. Bónuszpont, hogy a tésztát előre elkészítheted, és berakhatod a mélyhűtőbe, így reggelre már csak a sütés marad.
Házi áfonyás sütemény
Hozzávalók (8 darabhoz):
- 2 csésze liszt
- 1/4 csésze cukor
- 1 ek.sütőpor
- 1 citrom reszelt héja
- 1/2 tk. só
- 8 ek. sótlan vaj
- 1 csésze friss áfonya
- 3/4 csésze és 2 ek. író
- 1/2 csésze porcukor
- 1 ek. citromlé
Elkészítés:Keverd össze a lisztet, a cukrot, a sütőport, a citromhéjat és a sót egy nagy tálban. Dolgozd bele a vajat is, gyúrd össze, majd keverd bele az áfonyát. Ezután add a tésztához az írót, és alaposan dolgozd össze. A kész tésztát nyújt nagyjából 1,5 centisre, majd szeleteld fel 8 háromszögformára. A sütiket ezután 15 percre tedd be a fagyasztóba. Amíg a mélyhűtőben dermed a tészta, melegítsd elő a sütőt 200 fokra. 25 percig süsd a süteményt, majd 30 percet hagyd hűlni. A tetejére készíthetsz egy cukormázat is, ehhez nincs más dolgod, mint összekeverni a porcukrot a citromlével, és a kihűlt sütemény tetejére locsolni.
Gyors halászlé
Nem kell a harcsa- és a pontyszeletek tisztításával, passzírozásával, a gyerekek miatti szálkamentesítésével foglalkoznunk, ugyanakkor benne van a halászlé lényege, a „sűrűje”, a közkedvelt ikra és tej.
Hozzávalók:
- 200 g halászlésűrítmény
- 1 halászlékocka
- 500 g halbelsőség (tej, ikra, fagyasztva kapható) vagy 30-40 dkg ikra
- 2 liter víz
Elkészítés:Egy nagy lábosban tedd fel a vizet főni. Amikor már melegszik, dobd bele a halászlésűrítményt és a halászlékockát. Hagyd forrni, tedd bele a halbelsőségeket is. További 25-30 perc főzés után tálalható.
Mascarponés csirkemell
Hozzávalók:
- 3 csirkemell (bőrével, vagy anélkül)
- 10 dkg mascarpone
- 2 doboz 400 grammos konzerv hámozott egész paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- só, bors
- 2 nagy maroknyi friss bazsalikomlevél
Elkészítés: A vöröshagymát és a fokhagymát felaprítjuk, és kevés olívaolajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a hámozott paradicsomot, a nagyobb darabokat szétnyomkodjuk, enyhén sózzuk, borsozzuk, és 15-20 perc alatt sűrűre főzzük. Közben egy serpenyőben kevés olívaolajon megpirítjuk a félbevágott csirkemelleket, majd egy sütőtálba tesszük őket. Ha besűrűsödött a szósz, beletépkedjük a bazsalikom felét, és hozzákeverjük a mascarponét. A paradicsomos szószt a csirkemellekre öntjük. 180 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütjük, majd friss bazsalikommal megszórva tálaljuk. Köretként polentát, főtt tésztát vagy rizst kínálunk hozzá.
Pácolt-sült sütőtök és cékla
Hozzávalók (1 személyes tál):
- 2 marék felkockázott zsenge sütőtök (kb. 1,5 x 1,5 centis kockák)
- 1 kis gumó zsenge cékla felkockázva (1×1 cm)
- 1,5 zöld citrom leve
- 2-3 nagy csipet só
- 4 ek. nádcukor vagy méz
- 4 tk. őrölt gyömbér
- 2-3 tk. szárított kakukkfű
- 4 kisebb zsályalevél
- frissen tekert fekete bors
- 6 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 duci gerezd fokhagyma
A tálaláshoz:
- 1 marék tökmag
- friss kakukkfű
- görög joghurt vagy mascarpone
- kevés tökmagolaj
- sonka
Az elkészítés menetét a Rizsázzunk blogon olvashatod.
Tejmentes sajttorta
Hozzávalók:
- fél csésze pekándió
- fél csésze mandulaliszt
- 2 szem magozott datolya
- 2 ek. kókuszolaj
- 1 tk. fahéj
- egy csipet só
- 2 csésze nyers kesudió
- fél csésze zsíros kókusztej
- 2 ek. friss citromlé
- 1/4 csésze kókuszolaj
- 1/3 csésze juharszirup
- 1 ek. vanília kivonat
- fél csésze friss vagy fagyasztott eper
Elkészítés: A kesudiót öntsd fel vízzel, és 4 órán át hagyd ázni. A pekándiót, a mandulalisztet, a datolyát, fahéjat, a sót és 2 evőkanálnyi kókuszolajat keverj össze aprítógépben. Addig keverd, míg összeálló masszát nem kapsz, majd ezzel béleld ki egy tortaforma alját. Csepegtesd le a kesudiót, és tedd aprítógépbe. Aprítsd morzsásra, majd add hozzá a kókusztejet, a citromlevet, a kókuszolajat, a juharszirupot és a vaníliát. 5-7 percen át keverd. Az így kapott krém 2/3-át oszlasd el a torta alapján. Tedd be 10 percre a mélyhűtőbe, amíg összeállítod az utolsó réteget. Az utolsó réteghez keverd össze a krém maradékát az eperrel, majd kend a torta tetejére. Végül díszítsd eperszeletekkel, majd hagyd 4 órát dermedni a mélyhűtőben. Mielőtt felvágnád, adj neki 10 percet szobahőmérsékleten.
Gyors mexikói egytálétel
Hozzávalók:
- ízlés szerint só
- 250 g vörösbab-konzerv
- 1 kis doboz konzervkukorica
- 500 g hámozott, kockázott paradicsomkonzerv
- 3 ek. napraforgóolaj
- 500 g darált marhahús
- 2 kk. szárított petrezselyem
- 2 kk. szárított kakukkfűízlés szerint bors
- 200 g (fagyasztott), kockázott vöröshagyma
- 2 zacskó chili con carne fűszerkeverék
Elkészítés:
Vegyünk egy közepes lábost, és melegítsük fel az olajat. Dobjuk bele a hagymakockát. Pároljuk 3-4 percig, rakjuk bele a husit, és egy fakanál segítségével nyomkodjuk szét a forró olajon. Kavargassuk, hogy mindenhol egyenletesen megpiruljon. Ha színt kapott, szórjuk bele a fűszereket, és öntsük fel egy fél pohár vízzel (csak hogy oda ne kapjon). Megrottyantjuk, és nyakon öntjük a paradicsomkonzervvel. Letakarjuk egy fedővel, és lassú tűzön forraljuk 15 percig. Ez pont elég ahhoz, hogy a husi kellemesen megpuhuljon, és a paradicsom átvegye a fűszerek ízét. Majd beleöntjük a leszűrt kukorica- és babkonzervet. Egy nagy forralás, és már kész is!