Szenzációs diós süti a Közel-Keletről: diós baklava

nlc | 2018. Október 19.
Sajnos véget ért a friss gyümölcsös, könnyed desszertek időszaka, de ezzel a lendülettel átnyergelhetünk az olyan tartalmas finomságokra, mint a diós süti. Az egyik legütősebb verziója az őszi süteményeknek a diós baklava.

A diós sütik legfőbb alapanyaga persze a dió, amivel az őszi diófás kertek telis-tele vannak. Habár ilyenkor októberben tudjuk begyűjteni a sok-sok lepotyogott diót, azért az igazsághoz tartozik, hogy a nagyon friss dió ilyenkor még nyers, s nem igazán alkalmas sütisütésre. Túl magas a víztartalma, így meg kell várnunk, hogy kiszáradjon, utána lehet csak megtörni. Ha már megszáradt, indulhat a diós sütik készítése.

A diós süti nem csak magyar találmány

Bár vitathatatlan, hogy élen járunk diós sütik készítésében, lásd: zserbó, bejgli, diós rácsos, pozsonyi kifli, flódni és persze a diós sütik királynője, az Eszterházy torta, azért más nemzetek is büszkélkedhetnek szenzációs diós sütikkel. Ilyen például ez a meglehetősen édes közel-keleti baklava.

Amellett, hogy szó szerint mézédes ez a keleties diós süti, igazán egyszerűen elkészíthető, hiszen kész réteslapokat használhatunk hozzá. Persze, akinek éppen több ideje van, vagy nem retten meg a tésztakészítéstől sem, és szeretné ha a vendégváró finomság 100%-ban saját gyártmány legyen, csinálhat rétestésztát otthon is.

Hozzávalók:

Süteményhez:

Sziruphoz:

Elkészítés:

  1. A diót alaposan összekeverjük a cukorral és a fahéjjal.
  2. A tepsit kivajazzuk, és elkezdjük rétegezni a mindkét oldalán megvajazott dupla réteslapokat a diós tölteléket. 4 vajas réteslap, a cukros dió 1/3-a, majd 2 vajas réteslap a töltelék második harmada is jöhet, még 2 réteslap és a maradék dió. Végül az egészet beborítjuk 4 réteslappal, és keresztbe felvágjuk úgy, hogy rombusz formákat kapjunk, vagy kockákat, ahogy tetszik.
  3. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.
  4. A sziruphoz valókat egy lábosban összeforraljuk, míg a cukor teljesen el nem olvad, majd meglocsoljuk vele az elkészült baklavát.

Pinterest

undefined

Pinterest

undefined

Pinterest

undefined

Exit mobile version