nlc.hu
Gasztro

A márványos bejgli trükkjei

Ezért reped szét a bejglink teteje: mutatjuk a megoldást!

Tipikus sütési hiba, ha megreped vagy szét is nyílik a bejglink teteje. Íme, a szép, márványos tetejű bejgli titka.

A bejglisütéshez kell némi elszántság, különösen úgy, hogy lépten-nyomon vásárolhatunk is belőle, boltokban olcsóbban, finomabbakat cukrászdákban és éttermek ünnepi elviteles kínálatában. Mégis, aki sütött már saját bejglit, tudja, micsoda élmény. A nagy rohanásban sokszor nehezen jövő adventi ráhangolódásra is tökéletes lehet.

Két teljesen megegyező bejglireceptet aligha találunk, de az már ízlés dolga, hogy milyen tészta-töltelék aránnyal vagy éppen mazsolával szeretjük-e.

Négy rúd frissen sült bejgli

Három márványos, egy kirepedt / Fotó: acceptfoto, Getty Images

A repedésmentes bejgli titkai

Sorba vettük azokat a pontokat, ahol elronthatjuk a bejgli tetejét. A teljes receptért kattints ide, most pedig jöjjenek a típushibák.

  • Az összes alapanyagot érdemes előhűteni a tészta készítése előtt. Bár a bejgli tésztája élesztőt is tartalmaz, nem kell felfuttatni, csak elmorzsolni a liszttel, mert különben túlzottan megdagadna a tészta, és eltorzulna a bejgli.
  • Ne ez legyen az a tészta, amin a legkisebbeknek megmutatjuk, hogyan kell tésztát gyúrni. A vaj és/vagy zsír a kezünk alatt olvadni kezd, ezért tempósan kell készülnie a tésztának. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze az alapanyagokat, hogy ne rontsuk el a tészta szerkezetét.
  • Nem maradhat ki a hűtőben pihentetés. A gombóccá formázott tészta letakarva kerüljön a hűtőbe.
  • A kinyújtott tésztára kerülő töltelékkel ne forrón dolgozzunk, és ne is legyen túl folyós. Ez elronthatja a tekercsek formáját, valamint is is repesztheti őket. A legjobb, ha először elkészítjük a tölteléket/töltelékeket, és van ideje kihűlni.
  • Ha a töltelék tartalmaz darabkákat, például olajos magvak darabjait, és ezekkel túl durván bánunk, átlyukaszthatják a bejgli tésztáját, és szintén felnyílhat a sütőben a bejgli. Finom mozdulatokkal dolgozzuk el a tölteléket a tésztán.
  • Miután a kinyújtott tésztát megkentünk a töltelékkel, ne túl szorosan – és ne is túl lazán – tekerjük fel. A bejglik térfogata nő a sütőben, ezért nem kell szorosnak lennie a tekercseknek.
  • Kapjanak a bejglik behajtást a végeken, hogy ne folyjon ki a töltelék belőlük
Nyers bejglik sütés előtt

Fotó: Nemes Nóra Dacota, Central Archív

A legfontosabb utolsó lépések ezután következnek. Lényeges, hogy

három rétegben kenjük meg a bejglik tetejét.

  • Tojássárgájával ecsettel átkenjük a tekercsek tetejét és oldalát. Jó 20 perc-fél órára mehet a hűtőbe, míg megköt rajta a tojássárgája. További 20-30 perces hűtőben pihentetés után még egy tojássárgája réteg kerüljön rá, majd ez is kössön meg a hidegben. Ezután következik az utolsó réteg, a tojásfehérje, amit felverés nélkül vigyünk fel ecsettel a tekercsek felületére és oldalaira is. Ezután szobahőmérsékleten hosszabban pihentessük a bejgliket, immár letakarva.
  • Sütés előtt egy hurkapálcával vagy hústűvel szúrkáljuk meg a bejgliket, és ezen a ponton fontos, hogy ne csak a felületén szúrjuk bele a pálcát, hanem nyomjuk le egészen az aljáig, hogy valóban el tudjon távozni belőle a gőz, és ne repessze fel a bejgli tetejét.

Jó sütést!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top