nlc.hu
Gasztro

Hamis diós és mákos guba maradék bejgliből

Szép mentés: isteni gubát készítettünk maradék diós és mákos bejgliből

Ha meghalljuk a „hamis” jelzőt egy ételnévben, joggal gyanakodhatunk kisebb-nagyobb csalásra. A bejgliből készített hamis diós-mákos gubának azonban semmi oka a pironkodásra: az ünnepi bejglik feltámadása következik, de előtte egy kis gubasztori!

A karácsony a túlvásárlás, a túlfőzés és túlevés éves ünnepe is. A bejgli különös ismertetőjegye, hogy minden otthonban, munkahelyen és vendégségben is fellelhető ilyenkor heteken át, így sokszor csak január elején vesszük észre, hogy még mindig szemmel jól látható mennyiség van belőle.

Karácsonykor rekord mennyiségű étel megy a szemétbe, jóllehet minden korábbinál drágább most az élelmiszer és az energia. Ha nem is a legkívánatosabb a zsírban sült hús maradéka vagy az utolsó szelet hal, kreatív új receptek sorával adhatunk új életet a kidobásra szánt maradékoknak.

A bejgli kiváltképp megéri a törődést, hiszen hosszan – akár két napon át – drága alapanyagokból készül. A száradófélben lévő süteményből gubaként tökéletes új édesség születhet, hiszen ne feledjük, hogy az eredeti diós és mákos guba is tejbe áztatott szikkadt kifliből készül.

Mákos guba tej- és tojásmentesen

A képen szereplő vaníliaöntet kurkumától lett ilyen sárga / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

Mákos bobajka: a mákos guba macerásabb rokona

Eszünkbe juthat még a mákos bobajka (más tájnyelvi formájában bobájka) is, ez a mákos guba zempléni változata. A bobajka abban különbözik a gubától, hogy nem szikkadt kifliből készítik, hanem friss tészta az alapja, amit dagasztani, keleszteni kell. Cserébe puha kis sült párnácskák adják a tésztaréteget a zempléni mákos „gubában”.

 

Gondolhatnánk, hogy a szikkadt kifliből készített diós és mákos guba a szocializmus találmánya, ami a menzákon nyert országos ismertséget, de a valóságban már évszázadok óta velünk van ez a speciálisan magyar étel.

Mákosguba-ős az 1600-as évekből – már a legelső nyomtatott magyar szakácskönyvben is szerepelt

Az erdélyi Misztótfalusi Kis Miklósnak köszönhetjük az első magyar nyelven kinyomtatott szakácskönyvet. A XVII. században élt betűmetsző-betűöntő 1698-ban jelentette meg Kolozsváron a 213 receptet számláló kötetet, amelynek teljes címe így hangzik: Szakats mesterségnek könyvetskéje. Mellyben külömbkülömbféle válogatott tzifra, jó, egésséges, hasznos, tiszta és szapora étkeknek megkészítése, sütése és fözése, mintegy élés-kamarában, rövideden leirattatik, és kinek-kinek hasznára leábrázoltatik.

A könyvben szereplő recept a lönye nevű étel elkészítését írja le. A székelyeknél mind a mai napig lőnyének nevezik a darabolt lepényt vagy az áztatott laskát. Mindkettőt fogyasztják mákkal és mézzel ízesítve. Így készült a mákosguba-ős az 1600-as években:

Lönye, azaz kenyér- vagy kalácstészta

Csinálj perecet, és azt eltördelvén áztasd mézes vízben, onnan kivévén rakd tálba, és a mézes vízben is tölts reá, és törött mákkal felül és közben hintsd meg, és vidd az asztalra; ha pedig ezt változtatni akarod, a perec helyében csinálj golyóbisokat kenyérnek való tésztából, és a kemencében megsütvén hasonlóképpen mézes vízben áztasd meg, és mákozd meg: jó étek.

Forrás: Magyar Elektronikus Könyvtár – Országos Széchényi Könyvtár

Gubejgli születik

Anyáink, nagyanyáink pénz- és időspóroló megfejtése szerint az öregedő bejgliszeleteket langyos tejbe mártogatták, és reggelire vagy uzsonnára falatozták. Olcsó bevásárlást a vaníliasodóhoz nem ígérünk, isteni finom végeredményt igen!

Először is vessünk be egy kis trükköt a maradék sütemény felfrissítéséhez. Vágjunk vastag szeletekre őket, permetezzük meg vízzel, és toljuk be rövid időre 180 °C-os sütőbe, hogy felfrissítsük a bejglit és kapjon egy finom kis kérget. Ne feledjük a vízpermetet, amivel puhítunk rajta egy kicsit. Fontos, hogy tényleg csak egy kis kérget kapjon a sütőben, és ne szárítsuk még tovább a süteményeket.

Vaníliasodó hozzávalók:

  • 5 dl tej
  • 2 db nagy vagy 3 db közepes tojás sárgája
  • 40 g porcukor
  • Egy teáskanál (minél tisztább) vaníliakivonat vagy egy vaníliarúd kikapart magjai
  • 1 nagy evőkanál finomliszt vagy 1 evőkanál étkezési keményítő
Vaníliasodó készítése

Készül a vaníliasodó / Fotó: GMVozd, Getty Images

Fáradt bejgliből dőzsölés: készítsük tojáslikőrkrémmel!

Ha a maradék bejglin kívül tojáslikőr is van otthon, jöhet a nagy találkozás: tojáslikőrkrémes mákos vagy diós gubák. A bejglikkel járjunk el úgy, mint a fenti receptben, a vaníliasodó lesz más. Ne feledjük az alkoholtartalmát!

Hozzávalók:

  • 2 dl tojáslikőr
  • 70 g kristálycukor
  • 4 darab tojássárgája
  • 2,5 evőkanál kukoricakeményítő
  • Késhegynyi őrölt fahéj
  • Egy teáskanál (minél tisztább) vaníliakivonat vagy egy vaníliarúd kikapart magjai
  • Késhegynyi őrölt szerecsendió
  • 1 csipet só

Elkészítése:

  • Egy keverőtálban a tojásokat kikeverjük a tojáslikőrrel.
  • Vízfürdő fölé helyezve fokozatosan adagolva és kevergetve hozzáadjuk a cukrot, kukoricakeményítőt és a fűszereket. Nem ajánljuk a közvetlen láng feletti összedolgozást, hogy a hő ne rántsa össze a tojást.
  • Akkor készültünk el vele, amikor nem folyik le a keverőlapátról a massza, vagyis besűrűsödött.
  • Öntsük frissen a mákos/diós gubára, vagy dermesszük meg pudingszerűen, ehhez néhány órára tegyük hűtőbe a krémet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top