Süss-főzz céklával!

Bors Hanna | 2018. November 17.
A céklát a legtöbben csak ecetes salátaként ismerik, pedig egészen mennyei ízeket fedezhetünk fel benne.

A cékla vérképző hatású, segít a vörösvérsejtek regenerálódásában és szaporodásában, a sav-bázis egyensúlyt is szabályozza. A földben lévő gumója magába szívja a talajban található értékes ásványi sókat: kalciumot, foszfort, káliumot, magnéziumot, vasat, rezet, ként, jódot, további A-, B- és C-vitamint.

Joghurtos céklakrémleves tojással

Hozzávalók:

A lila hagymát felkockázzuk, és vajon megpároljuk. Utána rádobjuk a megpucolt céklát, krumplit, és félig megpároljuk. Felöntjük az alaplével, majd puhára főzzük. Botmixerrel pépesítjük, majd hozzáadjuk a tejszínt és a joghurtot. Sózzuk, borsozzuk, és ha kell, egy kicsi cukorral édesítjük. (Ezt mi ki szoktuk hagyni, mert a párolt, szinte karamellizált cékla pont annyira édes, hogy nem kell bele több cukor.) Gerezdekre vágott tojással tálaljuk.

Céklás csokis sütemény

Hozzávalók:

Elkészítés:

Pucoljuk meg, és reszeljük le a céklát.

Míg reszeljük, pont bemelegszik a sütő, amit 180 fokra állítsunk.

A vajat tegyük  hőálló tálba az összetört csokival, és mikróban 500 W-on 2 perc alatt olvasszuk össze.
A cukrot keverjük habosra a tojásokkal, adjuk hozzá a lisztet, a sót, a kakaóport, a sütőport, a fahéjat, a vajas csokit, és a céklát.

Egy 20×30cm-es a tepsi alját béleljük ki sütőpapírral, és simítsuk bele a tésztát. Kb. 30-40 perc alatt sül meg, 180 fokon.

Exit mobile version