A cékla vérképző hatású, segít a vörösvérsejtek regenerálódásában és szaporodásában, a sav-bázis egyensúlyt is szabályozza. A földben lévő gumója magába szívja a talajban található értékes ásványi sókat: kalciumot, foszfort, káliumot, magnéziumot, vasat, rezet, ként, jódot, további A-, B- és C-vitamint.
Joghurtos céklakrémleves tojással
Hozzávalók:
- 2 fej lila hagyma
- 4-5 közepes cékla
- 1,5 liter zöldség- vagy csirkeleves
- 1-2 krumpli, attól függően, hogy ki mennyire sűrűn szereti
- 2 dl tejszín
- 2 ek. vaj
- 3-4 kanál joghurt, a sűrű görög joghurt lenne a legjobb
- cukor, só, bors
- fejenként 1 főtt tojás
A lila hagymát felkockázzuk, és vajon megpároljuk. Utána rádobjuk a megpucolt céklát, krumplit, és félig megpároljuk. Felöntjük az alaplével, majd puhára főzzük. Botmixerrel pépesítjük, majd hozzáadjuk a tejszínt és a joghurtot. Sózzuk, borsozzuk, és ha kell, egy kicsi cukorral édesítjük. (Ezt mi ki szoktuk hagyni, mert a párolt, szinte karamellizált cékla pont annyira édes, hogy nem kell bele több cukor.) Gerezdekre vágott tojással tálaljuk.
Céklás csokis sütemény
Hozzávalók:
- 20 dkg vaj
- 20 dkg csokoládé
- 15 dkg cukor
- 4 tojás
- 15 dkg liszt
- 1 ek. cukrozatlan kakaópor
- 1 tk. sütőpor
- csipet só
- 1 mk. őrölt fahéj
- 25 dkg nyers cékla
Elkészítés:
Pucoljuk meg, és reszeljük le a céklát.
Míg reszeljük, pont bemelegszik a sütő, amit 180 fokra állítsunk.
A vajat tegyük hőálló tálba az összetört csokival, és mikróban 500 W-on 2 perc alatt olvasszuk össze.
A cukrot keverjük habosra a tojásokkal, adjuk hozzá a lisztet, a sót, a kakaóport, a sütőport, a fahéjat, a vajas csokit, és a céklát.
Egy 20×30cm-es a tepsi alját béleljük ki sütőpapírral, és simítsuk bele a tésztát. Kb. 30-40 perc alatt sül meg, 180 fokon.