Valami édesre vágysz, de közben nem túl egészségtelenre? Megtaláltad! A karácsonyi nagy zabálás után nem is készíthetnél jobbat, mint juharszirupos sült körtét. Édes, de közben egészséges is, úgyhogy a lehető legjobb kombináció!
Hozzávalók (6 személyre)
4 körte, félbe vágva
2 ek. sózatlan vaj
12 cl juharszirup
1 tk. tiszta vaníliakivonat
¼ tk. őrölt fahéj
A tetejére
2 ek. sózatlan vaj
45 gramm zabpehely
20 gramm szeletelt mandula
2 ek. juharszirup
1 ek. tejszín
½ tk. őrölt fahéj
¼ tk. só
tejszínhab
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Magozd ki a körtéket és tedd őket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Egy kis serpenyőben olvaszd fel a vajat közepes lángon, majd tedd bele a juharszirupot, a vaníliakivonatot és a fahéjat. Fejjel lefelé tartva, tedd bele a körtéket a szirupba, és süsd őket 15-20 percig vagy amíg meg nem lágyulnak.
Míg sülnek a körték, olvaszd meg a vajat kis fazékban, közepes lángon. Tedd bele a zabpelyhet és a mandulát, és keverd addig, míg enyhén pirított illatot nem érzel, ez körülbelül 3 perc. Keverd hozzá a juharszirupot és a tejszínt, és főzd sűrűre, ez is körülbelül 3 perc. Végül keverd hozzá a fahéjat és a sót, és egy másik tálba átöntve az egészet, hagyd kihűlni. Ízlés szerint tejszínhabbal is tálalhatod a körtéket.