nlc.hu
Gasztro

Reese Witherspoon kedvenc reggelihelyettesítő turmixa

Kipróbáltuk Reese Witherspoon imádott turmixát, amivel minden napját berobbantja

Olcsó receptet nem ígérünk. Egy finom, éltető és egészséges turmixot annál inkább.

Senkit ne riasszon el a turmix színe. Nem egy zöld színű „salátalé”, amit ajánlunk. Kipróbáltuk, és a végeredmény egy jó ízű, finoman édeskés, laktató, frissítő ital. Ha valaki eleddig szalonnás rántottát vagy melegszendvicset reggelizett volna, biztosan nem fogja beérni egy zöldség-gyümölcs alapú turmixszal, de ha mégis érezné magában a kísérletező kedvet, az alábbiakban tippeket is adunk, hogyan tehetjük az italt tartalmasabbá, laktatóbbá – erről maga Reese Witherspoon is beszél, miközben bemutatja a receptet, amit egyébként Kerry Washington színésznőnek köszönhet.

A szívecske arcú színésznő saját bevallása szerint 8-9 éven át minden egyes délelőtt ezt az reggeli koktélt itta. Ahogyan meséli, délelőtt 10-11 körül szokta elfogyasztani, és két-három órán át nem éhes utána. Witherspoon mondhatni élő reklámja a zöldturmixának, a 46. évét idén betöltött színésznőt ugyanis előbb néznénk a lánya nővérének, mint édesanyjának. Íme, a cikk alján pedig YouTube-videón is bemutatja a színésznő a turmix készítését.

Reakciók azoktól, akik kóstolták Reese Witherspoon smoothie-ját

„Lehet, hogy Reese feltalálta a zöldturmixot, ami… jó ízű?! Kipróbáltam a receptjét.”

„Imádom ezt a turmixot! Először szkeptikus voltam, de mégis kipróbáltam. Egy hónapja minden reggel ezt iszom, és a bőröm még sosem volt ilyen tiszta. Az arcbőröm megtisztult, a karomon és a lábamon pedig nincsenek már azok a kis dudorok. A turmixom általában egy kicsit sűrűre sikerül az én ízlésemnek, ezért a végén egy kis vízzel hígítom, de mindenképpen inni fogom továbbra is. Nagyon finom!”

„Ez a cucc tényleg működik! Két héten át minden egyes reggel ittam, és a bőröm ragyogott!”

„Ez a legjobb zöldturmix, amit valaha is kóstoltam. A citrom hozzáadása megváltoztatta az egész ízét, és annyira finom lett. Te mindig inspirálsz.”

Mégis mitől lehet finom egy zöldségekkel teli ital?

Röviden: a banántól. Hosszabban: az összes hozzávalótól. Az alma és a körte édessége és rosttartalma, a citrom élénk savai, a kókuszvíz lágy, diós aromájú, édeskés íze mind hozzátesz az ízvilágához. Ha szeretnénk még kellemesebbé tenni, tegyünk bele még egy banánt vagy egy kanál mandulavajat (vagy mogyoróvajat, kesudióvajat, ezek ma már a drogériák élelmiszerrészlegén is kaphatók).

Ne ijedjünk meg tehát az intenzív zöld színtől, a kész italban nem a saláta, hanem a banán és az édes gyümölcsök íze dominál,

az olajos magvakból kinyert krém, a mandulavaj hozzáadásával pedig selymesebbé és teltebbé varázsolhatjuk.

Turmix banánból és spenótból

Több banánnal sűríthetjük / Fotó: iprogressman, Getty Images

Mivel tehetjük laktatóbbá a turmixot?

Az előbb említett plusz banánon és mandulavajon kívül két olyan eszköz van még a kezünkben, amivel nem dobjuk meg jelentősen az ital kalóriatartalmát. Az egyik a fehérjepor, ízlésünk és belátásunk szerint válogatva a kínálatból. Az íztelen vagy enyhén édes fehérjepor nem fog bezavarni az ital ízvilágába. (Nyilván ne epreset vagy csokisat tegyünk bele.)

A másik ütőkártya a lenmag lehet. Ez ma már sok egészséges konyhában fellelhető, kiváló emésztést segítő magféle, ami áztatás hatására egy nyálkás réteget képez a magok körül. Nem véletlenül használják a vegánok és tojásallergiások a vízbe áztatva zselésedni kezdő lenmagot tojás helyettesítésére. Fontos tulajdonsága még, hogy sok vízre van szükség a megemésztéséhez, ezért reggeli granolák, smoothie-k kedvelt „bélelő” alapanyaga, ami segít a jóllakottságérzet növelésében.

Mandulavaj

Fotó: Wanwisa Hernandez/EyeEm, Getty Images

Smoothie 1×1: így készítsd a Witherspoon-féle turmixodat!

  • Minél érettebbek a gyümölcsök, annál finomabb lesz a turmix.
  • Bátran tegyünk bele a megpuhult, akár túlérett (de nem romlott) gyümölcsöket is! Ha már kásás húsú, túl édes magában fogyasztva a banán, a körte, az alma; fel fogják dobni a smoothie-nk ízvilágát.
  • Ha a saláta vagy a spenót állott, azt semmiképpen ne tegyük bele, mert megkeserítheti az ital ízét.
  • Teljesen felesleges sok időt eltölteni a hozzávalók esztétikus feldarabolásával, úgyis megy minden a turmixkehelybe.
  • Sorrend: először a nehezebb, nagyobb darabokat dobjuk a kehelybe, végül a leveleket és az esetleges porokat, majd a folyadékot. Ha fordítva csináljuk, a falra fröccsenhet a turmix tartalma.
  • Turmixgép helyett botmixerrel is dolgozhatunk, csak több ideig fog tartani, míg selymes, szilárd darabok nélküli italt kapunk.
Zöldturmix bébispenóttal

Frissen, habosan / Fotó: Jan Sedivy, Unsplash.com

Eláruljuk, hogy kókuszvíz nélkül, sima vízzel is pont olyan finom lesz a turmix.

Hozzávalók:

  • 2 fej római saláta
  • 15 g leveles spenót (a 80 grammos zacskós kiszerelés ötöde)
  • 1 nagy alma
  • 1 nagy körte
  • 1 érett banán
  • 1 citrom
  • kb. 1 dl kókuszvíz

Opcionális:

  • fehérjepor
  • mandulavaj
  • lenmag

Elkészítése:

  • Minden zöldséget, gyümölcsöt mossunk meg, és készítsünk elő.
  • A salátát vágjuk fel, az alma és a körte szárait és magházát távolítsuk el, a banánt hámozzuk meg, a citromot vágjuk félbe.
  • A megmosott, meghámozott, nagyobb darabokra vágott részeket halmozzuk a turmixgép kelyhébe, majd öntsük a tetejére a kókuszvizet és a citrom levét.
  • Annyi percen át turmixoljuk, míg minden teljesen egységes állagot kapunk. Előfordulhat, hogy a fent lévő zöldség-gyümölcsdarabok megülnek, és nem viszi őket a gép kése. Ilyenkor állítsuk le a gépet, keverjük meg a mixet, és csak utána indítsuk újra.
  • Ha túl sűrű volna, minimális víz hozzáadásával hígítsuk. Ne öntsük fel túlságosan, mert akkor kezd el a salátaíz dominálni.
  • Az alábbi receptből két nagy adag italt kapunk. Tegyük hűtőbe a maradékot!

Egészségünkre!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top