Hacsak a laktóz-intolerancia tartott eddig vissza kedvenc sütidtől, az amerikai sajttortától, akkor jó hírünk van: simán elkészítheted laktózmentes változatban is. A legtöbb boltban ugyanis szerencsére már megtalálhatók a laktózmentes élelmiszerek is (vaj, tej, tejszín), de a tejet helyettesítheted növényi, gabona italokkal is, melyek szintén laktózmentesek, amiből mindenki kedve szerint válogathat (mandula-, kókusz-, rizs- vagy szójatej). Ennél a szuper gyümölcsös sajttortánál is laktózmentes termékeket használunk.
Laktózmentes sajttorta
Hozzávalók:
- 20 dkg összetört zabkeksz
- 3 ek. olvasztott vaj (laktózmentes)
- ¼ csésze liszt
- 22 dkg laktózmentes krémsajt
- 2 dl laktózmentes tejföl
- 2 dl laktózmentes tej
- 4 tojás
- 1 és ½ csésze barna cukor
- 1 rúd vanília kikapart magja
Elkészítés:
- Az összetört kekszet dolgozzuk el a olvasztott vajjal, majd nyomkodjuk a kivajazott 22 cm-es kapcsos tortaforma aljába.
- Keverjük el a cukrot a sajtkrémmel, majd folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a tejet, a tojásokat egyesével, a tejfölt a reszelt citromhéjat, a lisztet, a vaníliarúd kikapart magját. Legyen teljesen homogén.
- Ha kész önthetjük is a kekszalapra és 175 fokra előmelegített sütőben, nagyjából 1 órát sütjük.
- Ha kihűlt a sajttorta díszíthetjük áfonyával, vagy málnával.