Megkezdődött a július 1-je és augusztus 20-a között már évek óta rendszeresen megszervezett nyári ellenőrzéssorozat, az egyik kiemelt cél továbbra is az, hogy a magyar családok biztonságos, jó minőségű és az egészség megőrzését támogató élelmiszerekhez jussanak – közölte az Agrárminisztérium.
Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az akcióval kapcsolatban kiemelte: idén fókuszba kerülnek a nyári fesztiválokon, vásárokon működő élelmiszer-forgalmazó és vendéglátó létesítmények, valamint a mozgó egységek.
Az ellenőrzéskor kiemelt figyelmet fordítanak:
- a nagy tömegeket megmozgató eseményeken élelmiszert kínáló létesítményekre,
- az utcai vendéglátásra (street food) és a mozgóboltokra,
- a büfékocsis és mozgó vendéglátásra (food truck),
- az ifjúsági és gyermektáborokban étkeztetést vállalókra.
A szemlét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok munkatársai végzik. A szakemberek az idén is kiemelt figyelemmel fordítanak a jégkrém-előállításra és -forgalmazásra, mivel megújult a Magyar Élelmiszerkönyv Jégkrém irányelve. A változások között szerepel például, hogy a szorbé ezentúl nemcsak gyümölcsből, hanem zöldségből is készülhet.
Fontos szempont a vásárlók tisztességes tájékoztatása a termékek elnevezésével is, például ha a jégkrém ízesítése vanília aromával történik, a jövőben már csak vanília ízűnek lehet hívni, csokoládés jégkrémnek pedig csak a csokoládét is tartalmazó termék nevezhető.
A korábbi irányelvnek megfelelő összetételű és jelölésű termékek 2020. augusztus 31-ig hozhatók forgalomba, amennyiben minőség megőrzési idejük ezt engedi. A hosszú átmeneti időt a termékek szezonális jellege, valamint a csomagolóanyagok felhasználásának hosszú kifutási ideje indokolta.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Marjai János)