Ez a recept abban az időben lett nagy kedvencünk, amikor még nem kiáltották ki közellenségnek a pálmaolajat, azt viszont már tudtuk, hogy jobb elkerülni a különféle adalékanyagokat, tartósítószereket és állagjavítókat. Szülinapomra kaptam egy üveggel a barátnőmtől, aki – nagyon helyesen – a receptet is mellékelte. Azóta hozzánk nem nagyon teszi be a lábát „bolti mogyorókrém”, már csak azért sem, mert a házi verzió egyáltalán nem rosszabb annál, bónuszként pedig azt is tudjuk, mi van benne.
Hozzávalók:
- 75 gramm hámozott mogyoró
- 100 gramm 70% kakaótartalmú étcsokoládé
- 50 gramm nádcukor
- 70 ml tej
- 1,5 ek. mogyoróolaj (helyette a napraforgó olaja is megteszi, abból 1 evőkanálnyi is elegendő – de mogyoróolajjal az igazi)
- 1 csipet só
- 3 ek. langyos víz
Elkészítés:
- A hámozott mogyorót száraz serpenyőben pirítsd meg egy kicsit – akkor már biztosan jó, ha kap egy kis színt és elkezd illatozni.
- A cukrot őröld finom porrá kávédarálóban, majd öntsd egy turmixgépbe a pirított mogyoróval együtt.
- Egy edényben vízgőz felett olvaszd fel a kis darabokra tördelt csokoládét, az olaj, a tej és a só társaságában. Kevergesd folyamatosan, s amikor szép egyenletessé válik, kanalazd ezt is a turmixba, adj hozzá egy kis vizet, és turmixold össze.
- Ha elérte azt a krémes állagot, amire vágysz, töltsd egy jól záródó üvegbe (ebből a mennyiségből kb. 250 ml lesz). Hagyd szoba-hőmérsékletűre hűlni, azután tedd hűtőbe, és két héten belül fogyaszd el!
Tipp: Ha már hosszabb ideje pihen a frizsiderben, nehezebben kenhető, ezért érdemes hamarabb kivenni evés előtt, hogy jól boldogulj vele.