Czakó Mónika és Czakó Gábor, valamint a Dudás-fivérek kapcsolata évtizedekkel korábbra nyúlik vissza. Mind a Bestillo, mind az Anyukám Mondta a térség nagyköveteiként hirdetik: Abaúj az a hely, ahová érdemes felkerekedni, végigjárni, végigkóstolni minden szépségét, finomságát. Hisznek a környezetükben, és tesznek is a térség felvirágoztatásáért. Helyi termelőktől vásárolják az alapanyagokat, van olyan beszállító, aki csak azért és olyan mennyiségben termeli például a málnát, hogy kiszolgálja a pálinkafőzde és az étterem igényeit.
Az őszköszöntő pálinkavacsorán a térség értékeit bemutatva, együtt, egymásra építkezve vezették végig a vendégeket a gazdag kínálat őszi palettáján.
„Szeder, piros vilmoskörte, Szomolyai cseresznye – a szortiment debütálója –, som és a térség zászlóshajója, a gönci barackpálinka adta az ihletet Dudás Szabolcsnak a menüsor összeállításához – mondta Czakó Mónika, a Bestillo Pálinkaház társtulajdonosa. – A kísérletezőkedvünk, a kompromisszumoktól mentes minőségbe vetett hitünk összetalálkozott a Dudás fivérek kreatív, nyitott, alkotó energiáival, és olyan menü született, amire mindannyian büszkék vagyunk. Úgy látjuk, ez a kooperáció máris megérett a folytatásra.”
Nyúlpástétom házi kovászos kenyérrel (Fotó: Sz. A.)
Bárányszív füstölt zellerpürével (Fotó: Sz. A.)
Rozé kacsamell házi nudlival (Fotó: Sz. A.)
Szarvasbélszín gesztenyekrémmel és erdei gombákkal (Fotó: Sz. A.)
Újragondolt zserbó (Fotó: Sz. A.)
„A Hernád-völgy egy kiaknázatlan aranybánya, a sok zamatos gyümölcs, a páratlan erdei gombák mellett van itt nyúl, szarvas, bárány. Ezeket elegyítve álmodtuk meg az est ívét: kezdésként a szederpálinkához egy nyúlpástétomot készítettünk, hozzá házi kovászos kenyeret kínáltunk, ezt követte a füstölt zellerpürével és körtechutney-val tálalt bárányszív, amely mellé piros vilmoskörtét kortyolhattak a vendégek. A Bestillo most debütáló cseresznyepálinkája adta az ötletet a rozé kacsához, természetesen nemcsak a pohárban, hanem a tányéron is megjelent a cseresznye – részletezte az Anyukám Mondta séfje. – Nem mindennapi ízvilágot tár fel a sompálinka, erre is reflektálnunk kellett egy ételkompozícióval: szarvasbélszínt készítettünk gesztenyekrémmel és erdei gombákkal. Az est záróakkordjaként az újragondolt zserbónk került a vendégek tányérjára, melynek ötletadója az est sztárvendége, a gönci barackpálinka volt.”
Az ínyenc gasztronómiai túra első felvonása tökéletesen rabul ejtette a közönségét, gyanús, hogy több felvonásos darab lesz ez.