Eddig kidobtad a megbarnult banánt? Akkor most figyelj!

Tálas Ágnes | 2020. Január 27.
Soha többé ne dobd ki a szépkorú banánokat! Minél barnábbak és plöttyedtebbek, annál finomabb muffint készíthetsz belőlük.

Ilyenkor, télvíz idején hódítanak az egzotikus gyümölcsök, hiszen még a fű sem nő odakint, így naranccsal, mandarinnal, ananásszal és banánnal van tele a gyümölcsös tálunk otthon, amik egyébként még jól is mutatnak. A banán pedig akkor a leggusztább, mikor szép nagy fürtben sorakozik, már a látványától is trópusi hangulata lesz az embernek.

Ezekkel a gyönyörű banánfürtökkel csak az a baj, hogy ha nem fogynak el időben, szépen lassan egyre foltosabbak, majd teljesen barnák, végül pedig plöttyedtek lesznek, így viszont már korántsem nevezhetők gusztusosnak, és kimondottan egyéniségről árulkodó ízlésre vall, ha valaki még így is hajlandó elfogyasztani. Bevallom, én is inkább a zöld banánt szeretem, mintsem a szottyadt, foltos, hűtő mélyén felejtettet.

De persze, mivel felelősen gondolkodunk, semmilyen ételt sem szeretnénk kidobni, így a túlkoros banánok banánturmixként végzik, csak hát az meg már olyan uncsi! Éppen ezért most mutatunk egy szuper receptet, kifejezetten megbarnult, túlérett banánokra hangolva, hogy azok egy isteni finom sütiben találják magukat, ne pedig a kukában. Ha tehát neked is akadt már gondod azzal, hogy mit kezdj a megmaradt banánokkal, most jól figyelj, mert jön a csokis-banános muffin, ami annyira finom, hogy könnyen függővé válhat tőle az ember. 

Csokis-banános muffin

A muffinokat többek közt azért szeretjük annyira, mert nem kell velük sokat foglalkozni, csak összekeverjük a hozzávalókat, és már kész is a massza. Haladó megoldás, ha nem is tálban, hanem kancsóban készítjük, így nem kell a formákba kanalazni a tésztát, egyszerűen beleöntjük, és már tolhatjuk is a sütőbe. 

Banános-csokis muffin (Fotó: Pixabay)

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A túlérett banánokat megpucoljuk, majd egy nagy tálban, egy villával pépesre törjük.
  2. Hozzáadjuk a tojást, és kicsit habosra keverjük a masszát.
  3. Ezután belekeverjük az olívaolajat és a vaníliakivonatot.
  4. Egy másik tálban összekeverjük a száraz összetevőket, a banános masszához adjuk, és összedolgozzuk az egészet.
  5. És most jön a legjobb rész, beleszórunk a masszába két marék csokipasztillát, ami lehet fehér-, tej-, vagy épp étcsoki is, ki melyiket szereti, mindegyik istenien kiegészíti a banános muffint.
  6. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, majd a banános masszát tapadásmentes muffinformákba kanalazzuk. A mélyedéseket csak félig töltsük meg, mert a muffin szépen fel fog jönni. A tetejükre pedig még szórhatunk pár szem csokipasztillát, hogy jól mutassanak.
  7. Az előmelegített sütőben 25 perc alatt aranybarnára sütjük a muffinokat, amiket egy tűpróbával letesztelünk a végén, és ha tisztán húzzuk ki belőlük a tűt, már tálalhatjuk is az isteni sütiket.

A csokis-banános muffinok a nyerscukortól kicsit karamellás ízt kapnak, amit tökéletesen kiegészít a fahéj, a vanília és az olvadó csokoládé. Persze, ha momentán épp nincs otthon nyerscukor, a sima kristálycukor is megfelel. Nagyon hamar elkészül ez az ínycsiklandó, banános desszert, és minél érettebb banánból készül, annál finomabb lesz.

Exit mobile version