5 süti, amit a nagymamám tudott a világon a legjobban elkészíteni

Belső Olga | 2020. Február 26.
Szerencsés vagy, ha nálatok is anyáról lányára szállnak a legjobb receptek. Ha nem, akkor tessék, itt vannak a mieink, hagyományt teremteni sosem késő. Ezekben a sütikben a nagyik verhetetlenek.

Gyerekkoromban hétvégenként, amikor a nagymamámhoz mentünk, egészen biztosak lehettünk benne, hogy lesz süti az asztalon. Annyira magától értetődött, mint egy természeti törvény: tél után tavasz jön, nappal után éjszaka, Nagymaminál meg süti van.

Az én gyerekeim ugyanígy mennek anyukámhoz. Bár ő itt él a szomszéd utcában és bármikor be lehet hozzá ugrani, erősen valószínű, hogy lesz süti, holott anyám még így, hetvenen túl is egy aktív és a munkájában sikeres nő. Az ilyesmi egyszerűen öröklődik,

aki szeret: etet,

és a családom nőtagjai nagyon tudnak szeretni.

Talán nem egészen függetlenül ettől a példától, én is egész életemben nagyinak készültem. Persze élveztem a fiatalkorom függetlenségét, és ez a gyereknevelés és családi élet dolog is eléggé bejön (sokat nevetünk, na), mindig is arra készültem, hogy fehér hajú és fehér kötényes, pirospozsgás, dús keblű és vaníliaillatú nagymama leszek, aki sütit süt az unokáinak.

Hogy milyen sütiket? Természetesen mindenfélét, de elsősorban azokat, amiket az én nagymamám és anyukám is sütött az unokáinak. Mégis, mi mást?

Almás pite

Almás pite (Fotó: Zozz / Pixabay)

Hozzávalók

A töltelékhez

Elkészítés

  1. Egy tálba összeöntöm a száraz hozzávalókat. Ötféle kell, innen tudom, hogy nem fogok semmit kihagyni, ha megvan az öt, jók vagyunk. Elegyítem, majd összemorzsolom a hideg margarinnal vagy disznózsírral.
  2. Ezután hozzágyúrom a tojások sárgáját, ha tojásallergiás van a családban, vagy nincs otthon tojás, kihagyom, nem probléma, viszont adok hozzá annyi tejfölt, hogy összeálljon a linzer. Letakarom, mehet a hűtőbe pihenni.
  3. Közben elkészítem a tölteléket: az almákat egészben megpucolom és a csutkájánál fogva körbereszelem, így az ujjam is egyben marad és dolgozni is kevesebbet kell. Kinyomkodom a levét, igazságosan elosztva megisszák a gyerekek (ez szigorúan a procedúra része).
  4. Amikor ezzel készen vagyunk, elővesszük a gyúródeszkát meg a sodrófát, a tésztát elfelezzük, és az egyik felét bőségesen lisztezett deszkán kinyújtjuk gáztepsi méretűre. A lapot a sodrófára tekerve áthelyezzük a tepsire. A hiányokat a kilógó darabokkal pótoljuk, ez sem probléma.
  5. Az alsó lapot megszórjuk a búzadarával, eloszlatjuk rajta egyenletesen a reszelt almát, majd rászórjuk a cukrot, erre jön a fahéj, mert a fehér cukron jól látszik, hogy állunk épp.
  6. Most jön a tészta másik fele, amit szintén kinyújtunk, és befedjük vele az almát. Megszurkáljuk, tojással bekenjük a tetejét, és mehet sülni a 170 fokos sütőbe. Akkor van kész, amikor a teteje gusztusosra pirult.

Aranygaluska

Aranygaluska (A szerző fotója)

Hozzávalók

A töltelékhez

Elkészítés

  1. Először kovászt készítünk: 1 dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Közben egy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót és a megolvasztott vajat. Mehet bele a tojássárgája és a cukor, majd a kovász is, és a maradék tej kétharmadával elkezdjük dagasztani. A maradék tejre valószínűleg szükség lesz, de az is lehet, hogy nem, sőt az is, hogy egy kicsit több is kell belőle, közepesen lágy tésztát kell kapnunk.
  2. A tésztát letakarva duplájára kelesztjük, közben pedig megdaráljuk a diót, és összekeverjük a cukorral.
  3. Amikor megkelt a tészta, deszkára borítjuk, kinyújtjuk és pici pogácsaszaggatóval galuskákat szaggatunk belőle. A galuskákat egyenként olvasztott vajba, majd a cukros dióba forgatjuk és egymás mellé szorosan betesszük egy kivajazott-lisztezett tepsibe. Ha az első réteg kész, szórjuk meg még egy kis cukros dióval és kezdjük a második emeletet. A tetejére szintén cukros dió kerül.
  4. Betoljuk a sütőbe, és 180 fokon aranybarnára sütjük. Vaníliasodóval a legfinomabb.

Zongorabillentyű

Zongorabillentyű (A szerző fotója)

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Legegyszerűbb késes robotgépben készíteni. A diót beletesszük a kutterbe, addig pörgetjük, míg finomra nem darálja. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és az egyik 10 deka porcukrot is. Elvileg jól formálható masszát kapunk, ha nem, akkor tegyünk hozzá még vajat.
  2. Sütőpapíron kinyújtjuk a masszát, és megkenjük a tojásfehérjéből és a másik 10 deka cukorból kikevert habbal. Felvágjuk zongorabillentyű hosszúságúra (ne túl hosszúra, mert eltörik), betesszük a sütőbe, és 100 fokon megszárítjuk. Akkor van kész, amikor a hab megszilárdult a süti tetején.

Huszárcsók

Huszárcsók (Fotó: Harmathy Ildikó / Nosalty)

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A szobahőmérsékletű vajat a tojások sárgájával jól kikeverjük, majd belegyúrjuk a többi hozzávalót is.
  2. Ebből a masszából kis golyókat formálunk, a közepükbe belenyomjuk az ujjunkat, hogy horpadás keletkezzen,  és fejjel lefelé cukros dióba mártjuk. A mélyedésbe tehetünk meggyszemet vagy lekvárt is akár, de üresen is hagyhatjuk.
  3. 180 fokos sütőben körülbelül 20 percig sütjük, és az orrunkra hagyatkozunk, hogy mikor van kész. Nem szabad, hogy megpiruljon, de nyers sem maradhat.

Rizskoch

Rizskoch (Fotó: Kriszti / Nosalty)

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Először tejberizst főzünk. A tejet elkeverjük a vízzel, és a tojás meg a vaj kivételével mindent beleteszünk a fazékba. Lefedjük és lassú tűzön, legalább egy órán át főzzük, amíg meg nem puhul teljesen a rizs. Időnként megkevergetjük, hogy jó szottyos legyen a végén.
  2. Amikor megfőtt a rizs, kihűtjük, és közben szétválasztjuk a tojásokat. A sárgáját kikeverjük a vajjal, a fehérjéből pedig habot verünk. Először a sárgáját forgatjuk hozzá a nagyjából már kihűlt rizshez, utána a fehérjehabot.
  3. Kivajazunk-morzsázunk egy tepsit, beletöltjük a masszát, betoljuk a sütőbe, és 180 fokon, körülbelül egy órán át sütjük. Ha nagyon pirul a teteje, tegyünk rá sütőpapírt vagy alufóliát. Kockára vágva tálaljuk, de szeletelés előtt hagyjuk kicsit kihűlni, különben szétesik. Tömény málnaszörppel vagy baracklekvárral öntjük nyakon, mindkettő nagyon nagymamás.

Retro recepteket keresel? 

Exit mobile version