Éljen a bolti leveles tészta, az elfoglalt háziasszony megmentője!

Szentes Adél | 2020. Május 21.
Ha van egy csomag leveles tésztád, mindened van. Hoztunk most két sós és egy édes receptet, amivel bármikor villanthatsz a család előtt.

Adél vagyok, gyakorló háziasszony már 20 éve. Imádok főzni, mindegy, hogy borsófőzelékről, burgundi marhából vagy egy egyszerű brokkoli krémlevesről van szó, én a konyhában élem ki az alkotásvágyamat. A tésztákkal viszont nem ápolok igazán jó kapcsolatot, aminek valószínűleg az az oka, hogy érzésből főzök, a konyhai mérleg pedig egyáltalán nem barátom. Márpedig a tésztáknál elengedhetetlen a pontos mennyiségek kiszámolása, ha tökéletes eredményt szeretne az ember.

A magamfajáknak találták ki tehát az olyan csodálatos dolgokat, mint a készen kapható leveles tészta. Van belőle fagyasztott verzió is, de én inkább a frissre szavazok, amit csak ki kell kapni a hűtőből, amikor egy gyors és finom reggelit vagy desszertet szeretnék összedobni. Persze, aki szeret pepecselni, az nyugudtan készíthet leveles tésztát otthon is, Olga kolléganőm tavasszal osztotta meg a know how-t, tessék megnézi.

Én maradok a készen kapható levelesnél, és ezúttal sós és édes sütit is készítettem belőle. Nyilvám egyik sem diétás, de ha reggelire fogyasztjuk, marad elég időnk elégetni napközben azt a pár száz kalóriát. Jöjjenek is a receptek.

Leveles tésztában sült virsli

A létező legegyszerűbb partifalat, vagy hétvégi reggeli. Mindenki evett már ilyet,
de variációs lehetőségek még ennél az egyszerű ételnél is vannak.

Leveles tésztában sült virsli és leveles pizza (A szerző fotója)

Hozzávalók:

Elkészítés:

A sütőpapírra tekert leveles tésztát szépen kihajtogatjuk és felvágjuk 8 darab egyforma háromszögre. Én most feleztem a mennyiségeket, úgyhogy nekem 4 darab háromszögem lett. Hedonisták a háromszögeket egy kis mustárral is megkenhetik, én nem éreztem szükségét:

Jön a matek (A szerző fotója)

Minden háromszög rövidebbik befogójához (helló, általános iskolás matek!) illesztve a virslit, szépen feltekerjük a tésztát. Így csini kis virslis kifliket kapunk, melyek tetejét megkenjük egy pici tejjel, és aztán egy tincs reszelt sajtot helyezünk rájuk, vagy akinek úgy szimpatikusabb, megszórhatja inkább szezámmaggal vagy mákkal, de egész köményt is hinthetünk rá, ha éppen olyan kedvünk van.

A kifliket aztán a sütőpapírral együtt tepsibe helyezzük, és hőlégkeveréssel 180 fokon 25 percig sütjük.

Mehet rá a reszelt sajt (A szerző fotója)

Leveles pizza

A leveles tészta legtutibb változata. Ha ugyanis van otthon egy csomag tésztád, bármilyen feltéttel készíthetsz belőle leveles pizzát, ami épp otthon van. Lehet paradicsomos-sajtos, tonhalas vagy éppen szalámis, de a sort folytathatnánk a végtelenségig. Én most két teljesen különböző ízvilágú feltétet készítettem.

Leveles pizzák: paradicsomos és kapros-tejfölös (A szerző fotója)

Hozzávalók:

A paradicsomos feltéthez:

Elkészítés:

A szószhoz a paradicsomszószt összekeverjük a felaprított hagymával és a fűszerekkel. Ízlés szerint egy kis chili szószt is csöppenthetünk hozzá. A tésztát 6 egyenlő kockára vágjuk, megkenjük a szósszal, majd szépérzékünknek megfelelően beborítjuk a többi hozzávalóval. Ezután a 180 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel 20 perc alatt készre sül.

Mehet a sütőbe (A szerző fotója)

A kapros-tejfölös feltéthez:

Elkészítés:

A tejfölbe belereszeljük a fokhagymát, a felaprított kaprot, borsozzuk, picit sózzuk. Nem nagyon, mert a bacon is sós. A tésztát kitekerjük, 6 kockára daraboljuk, megkenjük a fűszeres tejföllel, és megszórjuk a felaprított baconnel. Végül mozzarella darabkákat helyezünk rá, majd a fentebb említett módon sütjük.

A mennyiségeket én itt is feleztem, mivel egy csomag leveles tésztám volt, melynek egyik feléből paradicsomos, a másikból pedig tejfölös-kapros szeletek készültek.

Epres-túrós rétes leveles tésztából

Tökéletes megúszós desszert. Itt csak annyival kell több időt rászánnunk a készítésre, amennyi idő alatt a töltelékben a búzadara megdagad.

Epres-túrós rétes leveles tésztából (A szerző fotója)

Hozzávalók:

Elkészítés:

A töltelékhez a túrót szépen áttörjük, hozzáadjuk a cukrokat, a citromhéjat, a tejfölt és a grízt. Jó alaposan átkeverjük, majd a végén beleforgatjuk a felkockázott epret és egy órára hűtőbe tesszük pihenni.

Ügyeljünk arra, hogy ne folyjon ki (A szerző fotója)

Ha ez letelt, a leveles tésztát kikapjuk a hűtőből, szépen kiterítjük, az egyik hosszabb oldal mentén precízen elosztjuk a tölteléket, majd a tészta két rövidebb oldalát picit behajtjuk, hogy a túró ne folyjon ki. Ezután a rétesünket feltekerjük, a tetejét megkenjük tejjel és a sütőpapírral kibélelt tepsiben 180 fokon légkeveréssel 30 percig sütjük.

30 perc alatt kész! (A szerző fotója)

Tuti, de különleges desszertek, amiket eddig nem próbáltál!

Exit mobile version