Gasztro

Ennél könnyebb desszert egyszerűen nem létezik

A nyalánkság 96 százaléka levegő.

A londoni Bompass & Parr dizájnstúdió a német Aerogelex laboratúrium tudósainak segítségével alkotta meg a világ legkönnyebb desszertjét. 

legkönnyebb desszert

(Fotó: Bompas & Parr)

Munkájuk során a létező legkönnyebb szilárd anyag, az aerogél tulajdonságait vették alapul. Az aerogélek különféle alapanyagokból készülhetnek, a dizájnerek és a tudósok ezúttal a tojásfehérjében található albuminoidokra összpontosítottak. 

Először is egy tojásfehérje hidrogélt készítettek, ezt formába öntötték, majd kalcium-kloridos vízfürdőbe merítették. A habcsókgélben levő folyadékot cseppfolyós szén-dioxidra cserélték, amely speciális eljárás útján gázzá alakítható át. Végül a gázt eltávolították a végtermékből, csak az eredeti gél vázát hagyva hátra. A végeredmény egy habcsókszerű desszert lett, amely 96 százalék levegőt tartalmaz és csupán egy grammot nyom.

A nyalánkságot október végén a Szaúd-Arábiában megrendezett Creativity Season kiállításon mutatták be.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top

Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A hét legizgalmasabb cikkei!
Friss sztárhírek itthonról és külföldről
Tudd meg, mit mond a horoszkópod!
Regisztráció

Elfelejtett jelszavad helyett könnyen tudsz új jelszót megadni, ehhez az alábbi lépéseket kell csak követned:

  1. Add meg az alábbi beviteli mezőben az e-mail címed vagy felhasználóneved
  2. A hozzád tartozó címre kiküldünk egy levelet a jelszócseréhez. Ellenőrizd a SPAM mappádat is, ha nem látod pár percen belül a levelet a beérkezettek között.
  3. A levélben kapott linket 24 órán belül lekattintva eljutsz egy felületre, ahol megadhatod az új jelszavad
  4. Jelentkezz be a friss jelszóval

Fiókod törléséhez add meg a jelszavadat:

Itt tudod a jelszavadat megváltoztatni:

Új jelszó mentése