Gasztro

Ennél könnyebb desszert egyszerűen nem létezik

A nyalánkság 96 százaléka levegő.

A londoni Bompass & Parr dizájnstúdió a német Aerogelex laboratúrium tudósainak segítségével alkotta meg a világ legkönnyebb desszertjét. 

legkönnyebb desszert

(Fotó: Bompas & Parr)

Munkájuk során a létező legkönnyebb szilárd anyag, az aerogél tulajdonságait vették alapul. Az aerogélek különféle alapanyagokból készülhetnek, a dizájnerek és a tudósok ezúttal a tojásfehérjében található albuminoidokra összpontosítottak. 

Először is egy tojásfehérje hidrogélt készítettek, ezt formába öntötték, majd kalcium-kloridos vízfürdőbe merítették. A habcsókgélben levő folyadékot cseppfolyós szén-dioxidra cserélték, amely speciális eljárás útján gázzá alakítható át. Végül a gázt eltávolították a végtermékből, csak az eredeti gél vázát hagyva hátra. A végeredmény egy habcsókszerű desszert lett, amely 96 százalék levegőt tartalmaz és csupán egy grammot nyom.

A nyalánkságot október végén a Szaúd-Arábiában megrendezett Creativity Season kiállításon mutatták be.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top