nlc.hu
Gasztro

Répatorta recept – kezdőknek

A világ legegyszerűbb répatortája nem kerek, isteni, és kezdők is bátran belevághatnak!

Sok recept ígér egyszerű répatortát, de a miénk ténylegesen a torták egyszerűsített verziója. Kezdőknek is ajánlott, meghozza a kedvet a sütéshez!

Itthon is divatba jött a répatorta húsvétra. A fehér mázas desszert jól mutat az ünnepi asztalon, és az idei első zsenge idénytermények megjelenése előtt jól is jön ez a recept, amiben főszereplő a sárgarépa, ez az egész évben elérhető, télen jól tárolható alapanyag.

Nem sok olyan édesség van, amiben a főszereplő egy zöldség, ebben is különleges ez a desszert. A cékla is nagyon jól illik egyébként a csokis brownie-ba például, ebben a tortában pedig a sárgarépa adja a frissességet, a nedvességet nagyon fontos!) és az édes ízt. Nagyon praktikus választás, nem kell kutakodni az alapanyagért, egész évben elérhető, nem drága és télen is jól tárolható alapanyag.

Nem kell megijedni a répától az édességben, nem véletlenül lett világkedvenc!

Az eredeti receptekben a répatorta két vagy három tésztarétegből áll, amik között és a torta tetején is krémsajtos vagy mascarponés réteg gazdagítja a desszertet. A mi egyszerűsített receptünk nem réteges tortaként és nem is tortaformában készül.

Inkább a pofonegyszerűen elkészíthető banánkenyerekhez hasonlít, és ilyen sütőformába is öntjük a tésztamasszát, ennek püspökkenyérforma a neve.

 

Meg fogjátok látni, hogy a krémsajtos/mascarponés réteg nélkül is mennyire finom – a fehér csokoládé megteszi a magáét! A tennivalótok pedig így sokkal kevesebb vele.

Répatorta egyszerűen

Répatorta püspökkenyér-formában / Fotó: La p’tite cuisine de Pauline, Getty Imaeges

Répatortarecept – kezdőknek

Más szószokban, köretekben is jó társa a répának a narancs, így van ez a répatortában is – ezt a hozzávalót ne felejtsétek ki a készítéskor, a narancs leve is szükséges ahhoz, hogy ne legyen száraz a belseje, a héja pedig a narancs illatos aromáit is hozzáadja.

Számos receptben szerepel vanília is, mi őszintén szólva nem éreztük a különbséget akkor, amikor vaníliával készítettük, de ezt rátok bízzuk!

Hozzávalók:

  • 30 dkg sárgarépa
  • 18 dkg finomliszt
  • 3 tojás (3 M-es vagy 2 L-es méret)
  • 18 dkg barna cukor
  • 2 nagy csipet só
  • 1 púpozott teáskanál fahéj
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kisebb narancs (facsarnivaló narancs is jó)
  • 1 dl olaj
  • 220 g fehér csokoládé
  • 150 ml tejszín
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg dió
  • 5 dkg pisztácia – vagy bármilyen általunk kedvelt olajos mag
  • Sütőpapír a formába
Dió az aprítóban

Dió az aprítóban / Fotó: Sergio Amiti, Getty Images

Elkészítése:

  • A sárgarépákat meghámozzuk és a reszelőnk kis lyukú oldalán lereszeljük. A narancs héját apró lyukú reszelőn szintén lereszeljük, a levét kinyomjuk.
  • A szokásos módon indítjuk a tésztát, először a folyékony, illetve nedves hozzávalókkal és a cukorral. Egy nagy keverőtálba tesszük a cukrot és a felütött tojásokat, és robotgéppel kikeverjük. Hozzáadjuk a lereszelt répát, a narancs héját és levét, majd csorgatva az olajat is.
  • Egy másik keverőtálban a szilárd hozzávalókat keverjük el egymással, a lisztet, sütőport, sót, fahéjat.
  • Miközben a robotgép alacsony fokon dolgozik, fokozatosan adagolva hozzáadjuk a lisztes keveréket.
  • A dióból vegyünk ki egy kicsit a díszítéshez a tetejére.
  • Legvégül jöhet bele a dió és a pisztácia (vagy más olajos mag). Ha nem szeretünk ráharapni a darabokra, akkor zúzzuk apróra őket. Ha szeretünk ropogtatni, hagyhatjuk rusztikusan is.
  • Melegítsük elő a sütőt közben 170 fokra.
  • A püspökkenyérformát béleljük ki sütőpapírral, és öntsük bele a masszát.
  • Az előmelegített sütőben 170 fokon hőlégkeveréses funkción 45 percig sütjük a tésztát.
  • Vízgőz felett megolvasztjuk a fehér csokit, hozzáadjuk a vajat, majd a tűzről levéve összekeverjük a tejszínnel.
  • A sütőből kivett tésztát hagyjuk egy kicsit hűlni, hogy ki tudjuk venni a formából.
  • Amikor már nem tűzforró, öntsük le a fehér csokis krémmel. Ha szükséges, spatulával segítsünk elegyengetni a krémet rajta. Ami lefolyik, nehogy kidobjuk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top