Mit kezdjünk a réteslappal a rétesen túl?

Bodrogi Eszter | 2020. Június 03.
Szinte a legkisebb sarki üzletben is kapható félkész rétestészta, és bár a kézzel húzott réteshez nem ér fel, mégis az egyik olyan alapanyag, ami mindig jól jön otthon.

Jó hír a diétázóknak, hogy teljes kiűrlésű réteslap is kapható, és mivel azzal töltjük amivel csak akarjuk, az egyik legjobb alapanyag, aminek szinte kötelező otthon lennie. Bár Magyarországon és Ausztriában is régi hagyománya van a réteshúzásnak, rétes sütésnek, érdemes kicsit kitekinteni, mások mit készítenek ebből a hajszálvékony tésztalapból.

Rétes tészta, vaj, cukor: a három legfontosabb összetevő (Fotó: Pixabay)

Baklava

A hagyomány szerint a baklavát a Topkapi Szeráj konyhájában találták ki, és  ramadánkor, naplemente után kínálták a janicsároknak. A ramadán muszlim böjt, amikor egy hónapon át nem esznek és isznak semmit napkelte után, egészen napnyugtáig. Miután viszont lement a nap, jöhet a kalóriapótlás, például baklavával. A sütemény több réteg réteslap között rengeteg vajat és cukrot, valamint diót vagy pisztáciát tartalmaz, de a mazsola, vagy más aszalt gyümölcs sem idegen tőle.

A burek langyosan, natúr joghurttal a legfinomabb (Fotó: GettyImages)

Burek

Egy eredetileg török, réteges étel, amit Horvátországban általában sós túróval, Szerbiában hagymás darált hússal töltenek. Jellegzetes reggeli étel, de csakúgy, mint a legtöbb jó reggelit egész nap fogyasztják, méghozzá  folyékony, natúr  joghurttal.  

Ha valami újdonságra, egyénire vágyunk, akkor jó ötlet beszerezni egy mini muffin-sütő formát, olyat, amiben huszonnégy mélyedés van. Ezekbe duplán téve a rétestésztát, kreatív finger foodokat készíthetünk. (Finger foodnak hívjuk azokat az apró falatokat, amiket egy party-ban mindenféle evőeszköz nélkül, akár egyik kezünkben egy pohár borral is megehetünk.) 

Sós finger food variációk rétestésztára:

Édes finger food variációk rétestésztára:

A réteslap örök:

Exit mobile version