A legtöbb salátát vagy azonnal, frissen kell fogasztani, vagy egy órán belül. Szerencsére vannak olyan zöldségek, amiknek kifejezetten jót tesz, ha egy éjszakát, vagy akár egy egész napot a hűtőben állnak, miközben az ízek összeérnek, így lesz belőlük a legjobb saláta grillételek mellé.
Sült paradicsom saláta
Hozzávalók 6-8 adaghoz
- 1 kg koktélparadicsom
- 2 ek porcukor
- só, bors
- 1 dl olívaolaj
- 3 ek balzsamecet
- 1 kk szárított oregánó
- 1 fej fehér, salátahagyma
- 15 levélke bazsalikom
Melegítsük elő a sütőt 240 fokra, grill fokozaton. A paradicsomokat vágjuk félbe, és vágott felével felfelé sorakoztassuk fel egy sütőpapírral bélelt tepsiben. Csepegtessünk rá kevés olívaolajat, majd egy szűrőkanál segítségével nagyon vékonyan hintsük meg porcukorral. Sózzuk, borsozzuk, majd toljuk a sütőbe, középső rácsra.
Figyeljük, hogy mikor kezd a cukor karamellizálódni a tetején, és azonnal húzzuk ki. A paradicsomot az esetlegesen kifolyt levével együtt tegyük át egy dobozba, öntsük hozzá a maradék olajat, a balzsamecetet, szórjuk meg az oregánóval, és az apró kockákra vágott salátahagymával. Keverjük össze, és tegyük a hűtőbe egy napra. Tálalásnál adjuk hozzá a friss bazsalikomot, és hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni.
Marokkói újkrumpli saláta
Hozzávalók 6-8 adaghoz
- 1 kg apró újkrumpli (parázs krumpli)
- 2 ek szezámmag
- 2 db sóban eltett citrom
- 2 csili
- 1 nagy fej hagyma
- 1 dl olívaolaj
- 2 ek méz
- 1 nagy csokor petrezselyem
- só, bors
Ehhez a salátához szükséges egy különleges hozzávaló, a marokkói, sóban eltett citrom, amit mi magunk is elkészíthetünk, sőt, kifejezetten javasoljuk is az elkészítését, mert remek fűszer. Ha nincs időnk kivárni, amig összeérik, akkor különleges ételeket árusító delikáteszekben Magyarországon is kapható.
A krumplit alaposan mossuk, és dörzsöljük meg, pucolni nem szükséges, majd egy evőkanál olívaolajjal, és két deci vízzel tegyük fel párolódni lefedve. Amikor a legnagyobb is megpuhult, zárjuk el alatta a lángot. A langyosra hűlt krumplikat vágjuk félbe, szórjuk meg a szezámmaggal, a citromok apróra vágott héjával, sóval, borssal.
A hagymát karikázzuk hajszálvékonyra, majd alacsony lángon karamellizáljuk az olajban. Amikor kész, adjuk hozzá a mézet és az apróra vágott csilit, majd keverjük a krumplihoz. Tegyük a hűtőbe egy éjszakára vagy egy egész napra. Tálalás előtt vágjuk nagyon apróra a petrezselymet, és keverjük a salátához.
Joghurtos padlizsán, cukkini saláta
Hozzávalók 6-8 adaghoz
- 2 közepes padlizsán
- 2 közepes cukkini
- só, bors
- 1 dl olívaolaj
- 1 kk római kömény
- 1 kk őrölt koriander
- 1 kk füstölt csili
- 4 gerezd fokhagyma
- 5 dl görög joghurt
- 1 kk friss kakukkfű levélke
- 1 csokor friss koriander, esetleg petrezselyem
- 1 gránátalma
A padlizsánt és a cukkinit 2 centis kockákra vágjuk. A padlizsánt besózzuk, majd fél órát pihentetjük, és kinyomkodjuk. Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, és folyamatos kevergetés mellett halvány barnára sütjük benne a padlizsánt. A cukkinit csak ekkor adjuk hozzá, annak sokkal kevesebb időre van szüksége. Amikor a cukkini is puha lett, borsozzuk, ha szükséges sózzuk is, majd hozzáadjuk a fűszereket, a lereszelt fokhagymát, és elzárjuk a lángot. Hozzákeverjük a joghurtot és a kakukkfűvet, majd behűtjük. Tálalásnál megszórjuk korianderrel és a gránátalma magjaival.
Jöhet még egy kis saláta?
- Mikor ettél utoljára fejes salátát? Akkor rajta!
- Termessz mini salátákat! 2 hét alatt kész a házi vitaminbombagyár