Gasztro

Sóban eltett citrom, fűszeres barack, házi limoncello – beérik a munkád gyümölcse!

Ha valami újdonságot szeretnél kipróbálni idén. Ezekkel bárkit elkápráztathatsz, mert nemcsak finomak, hanem mutatósak is.

Autentikus marokkói finomság a majd’ egy hónapig sóban érlelt citrom. Íze, a hozzáadott fűszereknek köszönhetően semmihez sem fogható, és egy kis napfényt hoz a hidegebb hónapok szürkeségébe. Vékonyan felszelve adhatod húsok mellé, teheted hideg és meleg salátákba, jól passzol a humuszhoz (azaz csicseriborsókrémhez) és a falafelhez, de például egy csirkés szendvicset is feldobhatsz vele. Ha nem akarod túlbonyolítani a dolgot, a hús és a krumpli klasszikus kombinációját is garantáltan felpörgetheted vele! Van, aki szerint az édességeknek sem tesz rosszat egy kis sós citrom, a vanília- vagy citromfagyi például sokkal különlegesebb ízvilágú lesz 1-2 vékonyan felvágott sós citromtól!

Sóban eltett citrom (Fotó: iStock)

Sóban eltett citrom (Fotó: iStock)

Sóban eltett citrom

Hozzávalók

  • 9 kezeletlen héjú (ez nagyon fontos!) citrom. Ha kisebb üveged van, kevesebb is elég, értelemszerűen.
  • Nagy szemű tengeri só
  • Frissen őrölt fekete bors
  • 1-2 babérlevél (üvegenként)

Elkészítés

  1. Alaposan mosd meg a citromot, hogy minden lehetséges szennyeződéstől megszabadítsd a héját. 
  2. Vágd négybe úgy, hogy az alján egyben maradjon, vagyis szét lehessen nyitni a gerezdeket, de ne szakadjanak el egymástól. 
  3. Ültesd az első citromot egy sterilizált üveg aljába és szórd meg bőven tengeri sóval úgy, hogy a gerezdek közé is kerüljön belőle. Helyezd rá szorosan a következő citromot és azt is sózd meg alaposan – addig folytasd ezt a műveletet, amíg meg nem telik az üveged.
  4. Ekkor hintsd meg egy kis frissen őrölt borssal és tegyél a tetejére 1-2 babérlevelet. Mielőtt rátennéd a tetejét, nyomkodd meg erősen a citromokat, hogy minél több citromlé kerüljön az üvegbe. 
  5. Szorosan csavard rá a fedelét és sötét, hűvös helyen érleld 4 hétig. 1-2 naponta rázd össze, felbontás után pedig tárold hűtőben.

Fűszeres barack

A fűszeres barack igen sokoldalúan használható: lehet köret vagy desszert, de teheted sütikbe, salátákba, koktélokba is.

Fűszeres barack (Fotó: iStock)

Fűszeres barack (Fotó: iStock)

Hozzávalók

  • 8 szem érett őszibarack
  • 1 citrom frissen facsart leve
  • 230 ml almaecet
  • 230 ml víz
  • 180 g barna cukor
  • 10 szem szegfűszeg
  • 2 csillagánizs
  • 1 kis darab fahéj
  • 1 rúd vanília 

Elkészítés

  1. Egy edényben forralj vizet, és amikor lobog, fél percre tedd bele a barackokat. Ezután szedd őket egy jéghideg vízzel megtöltött tálba (még jégkockát is tehetsz bele, hogy kellően hideg legyen a víz!) és könnyedén húzd le a héjukat.
  2. Amíg folytatod az előkészületeket, tedd a hámozott barackokat egy tálba és öntsd rá a citromlevet.
  3. Egy edényben keverd össze az ecetet és a vizet, majd add hozzá a cukrot, a fűszereket (a vanília kivételével) és forrald fel. Ha lobog a víz, kapcsold kisebbre a lángot, és tedd bele a barackokat. 4-5 perc főzés után húzd félre a tűzről, és óvatosan szedd egy tálba a barackokat.
  4. Ha kicsit kihűlt, vágd félbe a gyümölcsöt, és szabadítsd meg a magjától. A barackot tedd sterilizált üvegbe, öntsd rá a fűszeres főzőlevet, és minden üvegbe tegyél egy fél vaníliarudat is.
  5. Csavard rá az üvegre a tetejét, állítsd egy langyos vízzel teli edénybe és forrald fel. Várj 15 percet, majd kapcsold le a lángot és hagyd, hogy az edényben hűljön ki. (Ezt hívják nedves dunsztnak.)
  6. Hűvös és fénytől védett helyen tárold, 2 hónapon belül érdemes elfogyasztani.

Limoncello 

A limoncello olasz likőr, amit étkezés után kínálnak az emésztés elősegítésére. Íze édes-kesernyés, de semmiképpen sem savanyú, hiszen a citrom héját használják fel hozzá, nem a levét. Alkoholtartalma általában 20 százalék körül mozog, és jól behűtve az igazi.  Elkészíteni, az érlelési idő miatt legalább négy hétig tart, de megéri, hiszen nem túl nagy munka, az eredményre pedig okkal lehetünk büszkék. 

Limoncello (Fotó: iStock)

Limoncello (Fotó: iStock)

Hozzávalók

  • 8 kezeletlen héjú citrom
  • 1 l 95 százalékos alkohol (vagy ugyanennyi vodka)
  • 1 l víz
  • fél kg cukor

Elkészítés

  1. Alaposan mosd meg a citromot, majd egy éles késsel hámozd le a héját (csak a sárga részét, mert a fehértől keserű lesz a végeredmény!) Ha ezzel megvagy, tedd egy kb. 2 liter űrtartalmú, sterilizált üveg aljába – persze használhatsz akár két egyliteres üveget is, amikben arányosan osztod el a hozzávalókat.
  2. Öntsd rá az alkoholt, és sötét helyen hagyd érni két héten keresztül – időnként állítsd fejre, majd fordítsd vissza az üveget. 
  3. Ha letelt ez az idő, forrald fel a vizet, keverd bele a cukrot, és addig keverd, míg az feloldódik benne. Ha kész a szirup, várd meg, míg kihűl, majd öntsd hozzá a citromos alkoholhoz.
  4. Rázd össze az üvegeket, majd egy sűrű lyukú szűrőn szűrd át az italt – hogy biztosra menj, tegyél steril gézlapot a szűrőbe.
  5. A limoncellót töltsd vissza az üvegébe, zárd le, és hagyd állni újabb két hétig sötét, hűvös helyen. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top