Gasztro

Alkohollal vagy olajjal: a citrom lesz az új téli kedvenced

Könnyen beszerezhető, nem túl drága, egyszerű bánni vele: a citrom egy igazán hálás alapanyag, amiben rengeteg lehetőség van. Össze is szedtük a kedvenceinket, melyeket szép sorban ki is lehet próbálni az őszi–téli időszakban.

A citromot már rég nem csak arra használjuk, hogy megízesítsük vele teánkat vagy nyári limonádénkat. Ma már rengeteg ételhez alkalmazzuk a citrom héját is: salátákhoz, öntetekhez, kompótokhoz és süteményekhez is, és még akár húsok ízesítésére is használhatjuk, egészen különleges ízt ad ugyanis nekik. Most hoztunk még néhány tippet, mire lehet használni a citromot, ez az őszi–téli időszak ugyanis tökéletesen alkalmas arra, hogy a citromból is savanyúságot vagy épp isteni, akár karácsonyi ajándéknak is tökéletes likőrt készítsünk. 

 Akármit is készítünk citromból, nagyon fontos, hogy kezeletlen héjú citromot használjunk. Ha nem kezeletlen a héja, akkor a citromot forró, folyó víz alá tartjuk, és konyhai célokra használt, tiszta kefével alaposan, gondosan megsikáljuk.

Marokkói sóban eltett citrom

Európa egyes részein elsősorban ecetet használnak/használunk savanyítási célra, de a világ más konyhái citrusféléket és más savanyú ízesítőket is használnak: citromot, lime-ot, tamarindot vagy Japánban és Kínában judzut. Az utóbbiakat talán kicsit nehezebb beszerezni itthon, de citromot bárhol lehet venni, így tényleg bárki el tudja készíteni a marokkóiak nagy találmányát, a sóban eltett citromot.

Fotó: Thinkstock

Ánizsos-fahéjas sóban eltett citrom

Hozzávalók:

  • 14 db citrom
  • 20 dkg só
  • 1 rúd fahéj 4 darabra törve
  • 1 evőkanál ánizsmag szárazon, enyhén megpirítva
  • 2 darab friss gyömbér vékonyra szeletelve

10 db citromot megmosunk langyos vízben, és alaposan szárazra töröljük. Hosszában bevágjuk négy részre, de úgy, hogy ne vágjuk végig, az aljukat hagyjuk egyben. Minden citromot megtöltünk annyi sóval, amennyi csak beléjük fér. A befőttesüvegek aljába egy kevés sót szórunk, majd beletesszük a sóval töltött citromokat, és rétegenként megszórjuk a többi fűszerrel is. A végén a maradék sót is az üvegbe szórjuk, jól megnyomkodjuk, hogy ne maradjon a citromok között sok hely, és ha kész, lezárjuk az üveget. Hűvös helyen 3 napig állni hagyjuk. A maradék 4 citrom levét kinyomjuk, és a befőttesüvegbe önjük. Akkor jó, ha a citromlé teljesen ellepi a citromokat (ha kell, kissé nyomjuk össze az üvegben lévő citromokat, és/vagy növeljük a citromlé mennyiségét). Lezárjuk az üveget, és állni hagyjuk legalább 8 hétig.  Ennyi idő alatt puhul meg teljesen a gyümölcsök héja. Felhasználáskor a citromot hideg víz alatt megmossuk, a belsejét eltávolítjuk, és a héját használjuk mártásokhoz, halételekhez, salátákhoz, édességekhez. Az így eltett citrom egy évig is eláll a hűtőszekrényben.

Tipp: A jódozott sót másra használd, ezekhez a receptekhez jódozatlan sóra lesz szükség! A citromsav ugyanis megfeketíti a jódot. 

Fotó: Thinkstock

Korianderes-római köményes sóban eltett citrom

Hozzávalók:

  • 1 kg durva szemű tengeri só
  • 3 rúd fahéj
  • 1 ek. koriandermag
  • 1 ek. egész római kömény
  • 1 ek. egész fekete bors
  • 1 tk. szegfűszeg
  • 5 kisebb szárított csilipaprika
  • 5 babérlevél
  • 8 nagy citrom leve

Az elkészítés menete ugyanaz, mint az ánizsos sóban eltett citromé.

Nemcsak sóban, de akár cukorban is eltehetjük a citromot. Ha cukorral tesszük el, ugyanúgy járjunk el, mint a sós verziónál. Nagyon jól használható süteményekhez, pohárkrémekhez. 

Mézben eltett citrom

Ha a citromot mézben áztatjuk, akkor nemcsak a citrom lesz mézes, de a méz is citromos lesz, így mindkettőt fel tudjuk használni italok és ételek ízesítésére. A mézes citromszeleteket használhatjuk teához, süteményekhez, vagy tehetjük joghurtba is akár. Kínálhatjuk magát a citromot is csirke- vagy akár bizonyos sertéshúsból készített ételek mellé is, de használhatjuk pácként a citromos mézet sült csirke, csirkemell vagy pulyka sütésekor. A citromos mézzel meglocsolhatjuk a kedvenc palacsintát, gofrit, kalácsot vagy akár a reggeli zabkását is, mindegyiknek nagyon finom ízt ad. 

Hozzávalók:

  • 1 db citrom
  • 1 teáskanál só
  • 20 dkg méz

A megmosott citromot bedörzsöljük sóval, és állni hagyjuk vízben 10 percig. Lecsepegtetjük, megtörölgetjük a citromot, és felszeleteljük. A magokat eltávolítjuk, a végeit levágjuk. Egy befőttesüvegbe mézet öntünk, beletesszük a citromszeleteket, és lezárva 3 napra hűtőbe tesszük. Mindennap egyszer kivesszük a hűtőből, és óvatosan átforgatjuk a citromszeleteket. Felhasználáskor 1-2 szelet mézben áztatott citromszeletet és 1 evőkanál citromos mézet teszünk egy bögrébe, és ezt öntjük fel vízzel. Arra kell csak vigyázni, hogy ne álljon túl sokáig vízben a mézben eltett citrom, mert egy idő után keserű lesz. 

Érdemes kipróbálni a Meyer citromot is. December végén, január elején már lehet vele találkozni a boltokban és a zöldségeseknél. Hasonló a citromhoz, ezért sokszor a hagyományos citromok közé keveredik, pedig az íze egészen más. Élénksárga színű, kerekebb és simább héjú, mint a hagyományos citrom, de a citromhoz hasonlóan kicsit csúcsosodik a két vége. A héja sokkal vékonyabb és puhább, mint a citromé, és nagyon lédús, fűszeres illata nagyon jellegzetes, így egy-két alkalom után már könnyű felismerni. 

 

Olasz citromlikőr

A limoncello Olaszország déli részéről származó, kesernyés-édes ízű, citromhéjjal ízesített alkohol és cukorszirup keverékéből készülő likőr, melynek eredetére vonatkozóan több legenda is ismert. Egyesek szerint Zeusz ajándékozta a földi halandóknak, mások szerint egy halászfeleség készítette férjének, hogy a hideg reggeleken munkába indulva legyen, ami átmelegíti. Hogy pontosan kinek a nevéhez fűződik az első limoncello, azt nem tudjuk, az biztos viszont, hogy Maria Antonia Farace indította világhódító útjára az 1800-as évek végén. A Capri szigetén élő asszony saját panziójában, az oda pihenni térő külföldi vendégeinek ebéd/vacsora végén kínálta a kertjében termő citromfák gyümölcséből készített illatos italt. Az első világháború után étteremtulajdonos unokája vitte tovább a nagymama által bevezetett jó szokást, majd 1988-ban szintén egy leszármazott kezdte el a limoncello kézműves gyártását, és ezzel együtt levédette a nevet is.

Limoncellót otthoni körülmények között is egyszerűen elő tudunk állítani. Fontos, hogy kiváló minőségű, vegyszerekkel nem kezelt, vastag héjú citromot és legalább 90 fokos alkoholt vásároljunk hozzá. 

Limoncello házilag

Fotó: Thinkstock

Hozzávalók:

  • 10 db kezeletlen, vastag héjú citrom
  • 1 l 95°-os alkohol
  • 1 l víz
  • 700 g kristálycukor

A citromokat alaposan megmossuk, héjuk sárga részét zöldséghámozóval lehántjuk, és egy nagy befőttesüvegbe tesszük. Ezután felöntjük az alkohollal, az üveget lezárjuk, és száraz, sötét, hűvös helyen egy hónapig állni hagyjuk.
A cukorból és a vízből laza szirupot főzünk, majd összekeverjük az egy hónap alatt halványsárgává színeződött, illatos alkohollal. Az üveget ismét lezárjuk, és még egy hónapig állni hagyjuk.
A második harminc nap letelte után a kész citromlikőrt leszűrjük, majd üvegekbe töltjük, és jégbe hűtve kínáljuk.
A limoncellót fogyaszthatjuk ebéd vagy vacsora végén, önmagában (mindenképpen jéghidegen), esetleg aperitifként tonikkal, pezsgővel keverve, de használhatjuk desszertekhez, pl. piskótára, gyümölcssalátákra, fagylaltokra csöpögtetve, könnyű, tejalapú krémekbe keverve, és végül, de nem utolsósorban remek gasztroajándék válhat belőle.

Angol citromkrém – lemon curd

Az angol konyha egyik legnagyobb találmánya, sütirajongók egyik kedvenc alapanyaga a lemon curd, vagyis a főzött citromkrém. Már 200 évvel ezelőtt szerepelt a receptje angol szakácskönyvekben, és – többek között a hűtőszekrény feltalálójának köszönhetően – mára az egyik legnépszerűbb angol alapanyaggá vált. Krémes, szinte selymes állagával és az édes, de mégis kellemesen savanyú ízével tökéletes tölteléke a különféle pitéknek, de használhatjuk pohárkrémekhez, palacsinták kísérőjeként vagy épp a kedvenc Pavlova-torta feltétjeként is. 

Fotó: Thinkstock

Hozzávalók:

  • 6 db tojás
  • 15 dkg cukor
  • 2,5 dl citrom leve
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 15 dkg vaj

Lábasban összekeverjük a citromok levét, a lereszelt héját és a cukrot. Hozzáadjuk a tojásokat, és simára keverjük. Állandó keverés közben takarékon addig főzzük, amíg nem kezd el rotyogni. Ekkor kis darabonként hozzáadjuk a vajat, és addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik (sűrű vaníliakrém-állagúnak kell lennie). Megvárjuk, míg teljesen kihűl, és ezután hűtőben tároljuk. 

Citromolaj

Salátákhoz, halakhoz vagy akár főzelékekhez, krémlevesekhez is tökéletes kiegészítő a frissítő ízű citromolaj, ami pillanatokon belül elkészül, és hetekig eláll. A felhevített, jó minőségű olívaolajat ráöntjük a felcsíkozott citromhéjra, majd az üveget lezárva, sötét helyen szobahőmérsékleten tartjuk egy hétig, és naponta kétszer megrázzuk. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top