Egészség

7 ok, amiért megéri kifacsarni a citrom levét

A kifacsart citrom leve szuper immunerősítő. Lássuk, mi mindent tud még ez a hétköznapi szupergyümölcs!

Chia mag, goji bogyó, avokádó – annyira el tudunk merülni az újabb és újabb szuperkajatrendekben, hogy még a végén megfeledkezünk az olyan egyszerű, de nagyszerű gyümölcsökről, mint amilyen a citrom! Pedig a citrom több, mint szimpla C-vitamin-forrás (bár annak is kiváló): rengeteg betegségre gyógyír, de már a kialakulásuk megelőzésében is segít. Nézzük most ezeket!

1. A citrom megelőzi a vesekövet

Egy fél pohár citromlé naponta megemeli a vizelet citráttartalmát, ez pedig bizonyítottan segít megelőzni vesekő kialakulását.

2. Gyógyír a kaparó torokra

Egy kis mézzel keverve csodát tesz a kiszáradt torokkal.

7 ok, amiért megéri kifacsarni a citrom levét

3. Segíti az emésztést és a fogyást

Az anyagcsere felturbózásával a fogyás is beindul! A citrom ebben a pektintartalma révén segít: a pektin ugyanis olyan rostféleség, ami a belekben géllé alakul, ezáltal segíti az emésztést. De a benne található C-vitamin is a fogyásodért dolgozik: karnitin nevű aminosavat állít elő, ami segít a zsírégetésben.

4. A citrom enyhíti a viszkető csípéseket

Ha a rovarcsípéseket bedörzsölöd egy kis citromlével, nemcsak az égető viszketéstől, de a csúnya hólyagtól is hamarabb szabadulsz.

5. Gyorsan leviszi a lázat

Legközelebb, ha lázad van, próbáld ki, hogy megiszol egy fél pohár citromlevet – a lázad gyorsabban lemegy majd.

6. Vitaminbomba 

A citrom amellett, hogy a C-vitamin bő forrása, káliumban is gazdag. A kálium pedig segít az izmoknak erősnek és hajlékonynak maradni.

7. Rákmegelőző

Több rákkutató tanulmány szerint a citrus limonoidok rákmegelőző hatásúak, mert megvédik a sejteket az olyan károsodásoktól, amik rákhoz vezethetnek.

Citromból, soha nem elég!

Forrás: Popsugar

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top