Bűnös élvezet, de a magyar ember úgy van összerakva, hogy imád tunkolni. Tök mindegy, hogy a bablevesbe hanyagul belepottyantott kenyérfalatkákról, a pörköltes lábos kitörléséről, vagy a házi töpörtyűkrém utolsó mikronjainak eltüntetéséről van szó, a tunkolás gyönyörteljes tevékenység.
Viszont mivel nyáron ritkábban kívánjuk a meleg ételeket, mi most öt olyan krémet hoztunk nektek, ami művészi szintre emeli a reggelit vagy épp a vacsorára készített szendvicset teszi extrán finommá – és tunkolnivalóként is remekül működik. Jöjjenek a szuper szendvicskrémek.
Mentás zöldborsókrém
Aki csinált már mentás zöldborsó krémlevest, és sikert aratott vele, annál garantáltan célba fog érni ez a recept is.
Hozzávalók:
- 30 dkg zöldborsó
- 10 dkg natúr sajtkrém
- két szál friss menta
- 1 közepes fej vörös- vagy lilahagyma
- só
- bors
Elkészítés:
A hagymát apróra vágjuk és az olajon megdinszteljük. Rádobjuk a borsorsót és kis lángon együtt pároljuk. Ha szükséges, egy löttyintésnyi vizet tehetünk hozzá. Ha a borsó megpohult, levesszük a tűzről, sózzuk, borsozuk. Amikor langyosra hűlt, hozzáadjuk a sajtkrémet és a mentaleveleket, majd az egészet lepürésítjük botmixerrel. Egy óra a hűtőben, és már kínálhatjuk is.
Kapros-baconos sajtkrém
Van az a kenyérlángos, aminek valami hasonló krém van a tetején, és az egyik üzletlánc pékáru részlegén is rendszerint megtalálhatjuk. Miért ne varázsolhatnánk oda ezt a krémet a reggeli pirítósra?
Hozzávalók:
- 25 dkg natúr sajtkrém, például ricotta
- 1 gerezd fokhagyma
- 10 dkg kockázott bacon
- 1 csomó kapor
- só
- bors
Elkészítés:
A bacont ropogósra pirítjuk és hagyjuk hűlni. A sajtkrémbe belekeverjük a sót, a borsot a felaprított fokhagymát és kaprot. Végül beleforgatjuk a szalonnakockákat, és űtőbe tesszük – már ha kibírjuk, hogy ne faljuk fel azon nyomban. Pirótóssal, friss kenyérrel is isteni, de ha leveles tésztára kenjük, hamis kenyérlángos is készülhet belőle.
Ajvár, a balkáni csoda
Horvátországi vagy szlovéniai nyaralásainkon már megtanulhattuk, hogy a jó csevap és a pljeskavica elválaszthatatlan partnere az ajvár, amit déli szomszédaink többféle ízesítéssel is készítenek – létezik tejfölös, mustáros, és egyszerű paprikás változata is. Nehezen tudnánk eldönteni, melyik a legfinomabb, mindenesetre teszünk ide egy jó receptet.
Hozzávalók:
- 5 nagyobb kápia paprika
- 1 nagyobb vagy két kisebb padlizsán
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- citromlé
Elkészítés:
A vöröshagymát felkockázzuk, olajon megdinszteljük, ha kész, rádobjuk az apróra vágott fokhagymát és lehúzzuk a tűzről. A megtisztított paprikát és a padlizsánt 200 fokos sütőben megsütjük, majd lefóliázzuk, és így, ha langyosra hűlt, könnyedén le tudjuk húzni a zöldségek héját. A paprika magját eltávolítjuk, majd ha a hámozással megvagyunk a züldségek húsát aprítógépbe tesszük, rákanalazzuk a dinsztelt hagymát az olajával együtt, és az egészet krémesre daráljuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzácsepegtetjük egy fél citrom levét, és ha bírjuk, egy kis chilivel is megbolondíthatjuk. Úgy az igazi, ha pár órát hagyjuk a hűtőben, addig összeérnek az ízek.
Az én kedvenc tojáskrémem
A tojás nagyon egészséges és ezerarcú élelmiszer. Hogy hányféle módon el lehet készíteni a tojást, arról már korábban írtunk bőven. Mutatom az én kedvenc tojáskrémem receptjét.
Hozzávalók:
- 5 tojás
- 10 dkg mascarpone
- 1 fej lilahagyma
- 1 evőkanál magos mustár
- só
- bors
Elkészítés:
A tojást keményre főzzük, megpucoljuk és felaprítjuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a felaprított lilahagymást, a mustárt és a mascarponét. Úgy az igazi, ha este elkészítjük, és reggelig hagyjuk a hűtőben pihenni. Ha megrögzött ragadozókkal élünk egy fedél alatt, ropogósra sütött bacon kockákat is adhatunk a krémhez.
Tökmagos brokkolikrém
Hajlamosak vagyunk brokkolit csak krémleves formájában fogyasztani, ami nagyon finom, de közel sem az egyetlen felhasználási lehetősége ennek a kiváló zöldségnek. Lehet belőle saláta, egytálétel, vagy éppen alakbarát köret is. De most maradjunk a szendvicsfeltétnél.
Hozzávalók:
- 25 dkg brokkoli
- 15 dkg natúr krémsajt
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 duci gerezd fokhagyma
- 1 marék reszelt, füstölt sajt
- 1 evőkanál tökmagolaj
- 1 marék pirított tökmag
- só,
- bors
Elkészítés:
A vöröshagymát felkockázzuk, pici olajon megpároljuk, végül rádobjuk a felaprózott fokhagymát és lehúzzuk a tűzről. A brokkolit sós vízben megfőzzük, vigyázva, hogy ne legyen vajpuha. A tökmagot száraz serpenyőben picit megpirítjuk a füstölt sajtot lereszeljük. Ha a brokkoli megfőtt, lecsepegtetjük, pépesítjük, és összekeverjük a tökmagolajjal, a sajtkrémmel a párolt hagymával, és a reszelt sajttal. Végül a kész brokkolikrémet lefedhető edénybe tesszük, és megszórjuk a pirított tökmaggal. Egy éjszaka a hűtőben, és a mennyei manna előállt, pirítóssal, friss kenyérrel csodálatos.
Ha szeretnél még nyári receptötleteket olvasni, parancsolj:
- 3 könnyű nyári étel, amit imádni fogsz
- 14 őrületesen kreatív nyári étel a gyerekeknek – képek
- 5 könnyű nyári étel, a forró hétvégére