Tojásos nokedli, ahogy anyukám csinálta, és ahogy én szeretem

Sz.A. | 2020. Július 07.
Egyszerű, de nagyszerű étel következik, amit persze számtalan módon lehet variálni, csak fantázia kérdése a dolog.

Utólag is elnézést kérek anyukámtól, aki nagyszerű szakács volt ugyan, de ezt a tök egyszerű, mégis isteni finom nyári ételt egyáltalán nem az én ízlésem szerint készítette. Nemrég egy kapros ételekről szóló cikkben azt írtam, számomra a kapor a nyár íze, de tudom, hogy a kapor rettentő megosztó fűszer. Nos, aki a kaprot nem kedveli, annak az egyik tipikusan magyar és meghatározó nyári kaja biztosan a tojásos nokedli, ami semmi mással nem készülhet, csakis friss, roppanós fejes salátával. Jöjjön is az alaprecept.

Hozzávalók:

Elkészítés:

A lisztből 2 tojásból és 1 teáskanálnyi sóból a szokásos módon nokedlitésztát kavarunk és forró vízben kifőzzük. A maradék tojást egy teáskanál sóval felverjük, egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, rátesszük a kész nokedlit és ráöntjük a tojást. Addig sütjük aztán a tojásos nokedlinkat, gyakran kevergetve, amíg el nem éri az ízlésünk szerinti keménységet a tojás rajta. Régen nálunk otthon ez a betonkeményhez állt közel.

A tojásos nokedli mellé pedig fejes salátát adunk. Ehhez 2 deci vízbe teszünk 3 ek cukrot és 2 ek ecetet. Jól elkeverjük, majd átforgatjuk benne a megmosott salátaleveleket.

Tojásos nokedli fejes salátával (Fotó: nlc)

Eddig az eredeti. De tapasztalataim szerint a tojásos nokedlin is sokan csavarnak egyet a saját ízlésük szerint, én most három lehetséges variációt javasolnék.

Variációk tojásos nokedlire:

Ha pedig a nokedli tésztájával is varázsolnátok egy kicsit, akkor ajánljuk ezt a spenótos-kecskesajtos tojásos nokedlit:

Mennyei manna ez az étel, nem vitás.

Ha nem tudod, mit főzz a hőségben, van itt még pár jó tipp:

Exit mobile version