Gyerekkorunk kedvenc emlékei közé tartozik a hot dog, ahogy telenyomták mustárral a lyukas kifli alját, ebbe ment a virsli, és már ehettük is menet közben – vagy amíg apánk megivott egy fröccsöt. Nem volt az a hot dog roppanós, csilivili virsliből, belerakták simán a kissé szétfőtt sertésvirslit, de nekünk mégis maga volt a tökély.
Azóta nagy karriert futott be a hot dog, itthon is kapható ezerféle fajtája, sőt nem is kell kiflit lyukasztani, megvehető készen hozzá a puha hot dog kifli, és persze úgy roppan már a frankfurti virsli is benne, hogy alig győzzük elharapni. Megszórhatjuk pirított hagymával, mehet bele csemege uborka, készül már kifejezetten hot dog szósz is, amit előszeretettel nyomunk a virslire az IKEA híres büféjében. Mégis, a házi hot dognak nincs párja, ha van egy órád a vacsora elkészítésére, próbáld ki mindenképp ezt a receptet hozzá!
Hot dog, ahogy mindenki szereti
Az igazán elszántak természetesen megsüthetik hozzá külön a kiflit, mert úgy lesz igazán házi a hot dog, adunk hozzá receptet.
Hozzávalók 10 darab hot dog kiflihez:
- 25 gramm friss élesztő
- 3 dl tej
- 2 evőkanál cukor
- 5 gramm só
- 50 gramm vaj
- 450 gramm liszt
- 1 tojás
Próbáld ki ezt az alternatív hot dogot is!
Elkészítése:
A langyos tejet összekeverjünk az élesztővel, hagyjuk felfutni. Hozzáadjuk a lisztet, cukrot és sót, összekavarjuk, majd mehet a lágy vaj és az 5-7 perces dagasztás, míg egy kissé ragadós tésztát kapunk. 40 percig kelesztjük, utána 10 egyenlő darabra vágjuk, a darabokat 10 centi hosszúra nyújtjuk. Behajtjuk kétszer a tésztát, ettől lesz majd levegős a kifli. Pihentetjük újabb 30 percet, megkenjük a felvert tojással a tetejüket, és 210 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük.
Ezek után már nincs más hátra, mint megfőzni a virslit. Vagyis még jobban járunk, ha nem főzzük, hanem megsütjük úgy, hogy minden oldala pirosas legyen. Az pedig, hogy utána mit pakolunk bele a kiflibe a virslin kívül, már csak fantázia kérdése, a mustár azért ne maradjon ki belőle.
Mutatunk még hat különböző hot dogot!