Gasztro

Így lesz tökéletes a sültkrumplid

Tudományos magyarázat, hogyan lesz kívül ropogós, belül omlós, porhanyós.

A 444 a Popular Science-re hivatkozva írja, hogy a titok bezony a sütés. A szakértők a krumplit 6×6 milliméteres hasábokra javasolják vágni, ezt a méretet hívja a francia konyhaművészet batonnet-nek, és ez tűnik a hasábburgonya ideális méretének. A szakértők ajánlása szerint a krumplit úgy érdemes aprítani, hogy előbb levágunk az egyik oldalából egy centi vastag darabot, majd erre az oldalára fordítjuk a krumplit, hogy stabilan álljon.

Krumplik / Fotó: Profimedia

A felaprított krumplit hideg vízben leöblítjük, gondosan leszárítjuk, majd bő (az ajánlás szerint 12,5 centi vastag) olajban kis adagokban kb. öt percig sütjük. Az olaj hőmérséklete 170 fokos legyen, az újabb adagok kisütése előtt győződjünk meg róla, hogy nem hűlt ez alá.

Öt perc sütés után a krumpli még bőven nincs kész, színre is halvány lesz még. Nem baj. Le kell csöpögtetni és hűlni hagyni. Ha pedig már mindjárt kész az ebéd, jöhet a második sütés. Ekkor már 185 fokosra kell hevíteni az olajat, amiben az elősütött krumplit kb. 4 percig kell sütni, míg aranybarna nem lesz. Ez nagyjából annyira egyszerű, mint Heston Blumenthal séfkémikus receptje

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top