Gasztro

Agrárhír: a krumplik közt is a rózsaszín lesz a divatos

Az unikornisok éveit éljük, azt hitted, majd pont a krumplitermelők nem reagálnak, mi?

Tényleg, menj ki a piacra, már rég nem ott tartunk, hogy Ella meg Rózsa. Nálunk a Lehelen van egy nő, aki legalább hatféle krumplit árul (egy sváb származású kolléga szerint csakis burgonya, sosem nevezné krumplinak), például mélylilát is. Az Agrárfórum cikke szerint a lila színtől a feketéig, sőt a kifli formájúig számtalan, a hétköznapi termelő és fogyasztó számára nehezen értelmezhető burgonyafajtát fogtak termesztésbe.
A szaklap anekdotázik egy sort, hogy azok a gazdálkodók, akik a sült krumpli szerelmeseinek szeretnének különleges burgonyát termeszteni, előszeretettel választják a Shetland Black burgonyát, amelynek különlegessége a színében rejlik: a hosszúkás, kissé ovális alakú burgonya húsa ugyanis alapvetően sárga színű, de sötét, már-már fekete mintázat rejlik a gumó közepében. Franciaországból származik a Fleur Bleue burgonyafajta, melynek gumói hosszúkás formájúak, héjuk lila, húsuk pedig rózsaszínes árnyalatú. Rendkívül pozitív tulajdonsága, hogy közepes méretű gumói főzést követően is megtartják különleges színüket. A fajta a tárolást jól tűri, valamint a növényvédelmére sem kell túl sokat költeni, ugyanis a Fleur Bleue burgonya kiemelkedő mértékű ellenállást mutat a a burgonya Y-vírussal szemben.

Fleuer Bleue Fotó: burgonya.hu

A különleges burgonyafajták között is kevésbé ismert az Apache fajta. Színe sárgás, a héj színe viszont különleges, ugyanis piros alapszínen nagyobb sárga foltok láthatóak. De akkor is: ez egy női szájt, a rózsaszínes a nyerő. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top